Έχουν όλες οι γάτες μουστάκια; 4 κύριες λειτουργίες

by Μυρσίνη
Έχουν όλες οι γάτες μουστάκια; 4 κύριες λειτουργίες

Ακριβώς όπως κι εμείς, τα αιλουροειδή είναι θηλαστικά και, ως επί το πλείστον, το σώμα τους καλύπτεται πλήρως από τρίχες. Μια γάτα απλά δεν μοιάζει με γάτα χωρίς ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της: τα μουστάκια της. Αυτό το μέρος μιας γάτας είναι ζωτικής σημασίας για το χωροταξικό της περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Χωρίς αυτά, οι γάτες στην πραγματικότητα δυσκολεύονται περισσότερο να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Υπάρχουν, λοιπόν, εκεί έξω ράτσες γατών χωρίς μουστάκια; Ορισμένες άτριχες φυλές γατών δεν έχουν καθόλου μουστάκια, αλλά όλες οι άλλες γάτες τα έχουν.

Έχουν όλες οι γάτες μουστάκια; 4 κύριες λειτουργίες

Έχουν όλες οι γάτες μουστάκια;

Μόνο μερικές από τις φυλές γατών που δεν έχουν τρίχωμα, μουστάκια ή βλεφαρίδες, όπως η Sphynx. Αυτή η φυλή είναι εντελώς άτριχη, με ορατό χρωματισμό στο κεφάλι και τα πόδια της. Αυτό το χαρακτηριστικό δημιουργεί πολλά μειονεκτήματα, οι τρίχες και τα μουστάκια παίζουν τόσο κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση του περιβάλλοντος που τους περιβάλλει, ώστε ορισμένες χώρες έχουν πιέσει ακόμη και για την απαγόρευση της αναπαραγωγής άτριχων γατών.

Τι είναι τα μουστάκια;

Τα μουστάκια μπορεί να βγαίνουν από το δέρμα με τον ίδιο τρόπο που βγαίνουν και οι άλλες τρίχες στο σώμα μιας γάτας, αλλά υπάρχει κάτι διαφορετικό σε αυτά. Τα μουστάκια είναι πολύ πιο παχιά και χοντρά από το τρίχωμά τους. Υπάρχουν μερικά που βρίσκονται στο άνω χείλος, πάνω από τα μάτια, στο πηγούνι και έχουν ακόμη και μερικά στα μπροστινά πόδια. Έχουν μάλιστα ένα σχεδόν ακριβές μοτίβο με 12 μουστάκια τοποθετημένα σε τέσσερις σειρές σε κάθε μάγουλο τους τρία πάνω από κάθε μάτι και μερικά μικρότερα στο πηγούνι τους.

Τα μουστάκια είναι πολύ πιο ευαίσθητα από άλλες τρίχες στο σώμα της γάτας. Οι θύλακες είναι γεμάτοι με νεύρα και αιμοφόρα αγγεία και ορισμένοι λένε ότι είναι πιο ευαίσθητα από τα δάχτυλα των δακτύλων ενός ανθρώπου. Σκεφτείτε ότι τα μουστάκια μιας γάτας είναι ένας τρόπος για το κατοικίδιο ζώο σας να αισθάνεται τον κόσμο γύρω του.

Ο σκοπός

Τα μουστάκια είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας χαριτωμένος τρόπος για να τονίσετε το πρόσωπο της γάτας σας. Αυτές οι τρίχες εξυπηρετούν πολλές σημαντικές λειτουργίες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η γάτα σας αντιλαμβάνεται τον κόσμο και βιώνει τα πράγματα. Μπορούν να βοηθήσουν στην όραση και να τους παρέχουν κάθε είδους αισθητηριακές εισροές.

Δεν είναι το ίδιο το μουστάκι που αισθάνεται τον κόσμο γύρω τους. Αντίθετα, είναι ο τρόπος με τον οποίο η τρίχα δονείται και διεγείρεται. Είτε πρόκειται για τον άνεμο είτε για τη δύναμη, τα μουστάκια στέλνουν μηνύματα στη γάτα σας για να τη βοηθήσουν να αποφασίσει πώς θέλει να προχωρήσει.

Έχουν όλες οι γάτες μουστάκια; 4 κύριες λειτουργίες

Οι 4 κύριες λειτουργίες των μουστάκια της γάτας

1.Τα μουστάκια βοηθούν στην ισορροπία
Τα αισθητήρια όργανα που ονομάζονται ιδιοδεκτικοί υποδοχείς βρίσκονται στο άκρο κάθε μουστάκι. Αυτά τα όργανα στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο της γάτας σχετικά με τη θέση του σώματος και των άκρων της. Με άλλα λόγια, κρατούν τα κατοικίδια ζώα σας ενήμερα για το τι κάνει το σώμα τους και είναι μέρος του λόγου για τον οποίο μια γάτα μπορεί σχεδόν πάντα να προσγειώνεται στα πόδια της.

2.Οπτικές βελτιώσεις
Οι γάτες έχουν ήδη εξαιρετική αίσθηση της ακοής και της όσφρησης. Ωστόσο, η όρασή τους δεν συγκρίνεται με τις άλλες αισθήσεις τους. Οι γάτες δεν βλέπουν πάντα καθαρά τα πράγματα όταν βρίσκονται κοντά τους. Τα μουστάκια στο πρόσωπό τους τις βοηθούν να οπτικοποιούν τα πράγματα που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη μύτη τους ή στο διάβα τους. Για παράδειγμα, τα μουστάκια τους σπρώχνονται πίσω στο πρόσωπό τους όταν σκαρφαλώνουν μέσα από μια μικρή τρύπα. Αυτές οι τρίχες μπορούν επίσης να τα ειδοποιήσουν για δονήσεις που προκαλούνται από κοντινά αρπακτικά ή άλλες μορφές κινδύνου. Για τις σπιτόγατες, τα μουστάκια τους τις βοηθούν να εντοπίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια τη νύχτα ή τα μπολ με το φαγητό τους κατά την ώρα του δείπνου.

3.Επικοινωνία συναισθημάτων
Μπορείτε να καταλάβετε τι επικοινωνεί μαζί σας μια γάτα αν δώσετε προσοχή στα μουστάκια της. Οι χαλαρές γάτες δίνουν σε αυτές τις τρίχες την ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα. Όταν όμως είναι πιο δραστήριες και σε εγρήγορση, τα μουστάκια τους μπορεί να σηκωθούν τόσο ψηλά όσο και τα μάτια τους. Οι απειλούμενες γάτες μπορεί να τραβήξουν τα διδαγμένα μουστάκια τους για να τα κάνουν να φουντώνουν προς τα εμπρός και να φαίνονται σαν απειλή.

4.Προστασία
Τα μουστάκια μπορούν να αντιληφθούν πότε ακόμα και τα πιο μικρά σωματίδια τα αγγίζουν. Σκεφτείτε όλα τα πράγματα με τα οποία έρχονται σε επαφή όταν η γάτα σας περπατάει στο γρασίδι έξω ή τρίβεται σε αντικείμενα στο σπίτι σας. Τα μουστάκια ενημερώνουν συνεχώς τις γάτες για τον κόσμο γύρω τους.

Έχουν όλες οι γάτες μουστάκια; 4 κύριες λειτουργίες

Μπορείτε να κόψετε τα μουστάκια;

Αν και το κόψιμο των μουστάκιων της γάτας σας δεν θα την έβλαπτε και τεχνικά θα ξαναφύτρωνε, δεν πρέπει ποτέ να τα κόβετε σκόπιμα από το πρόσωπο της γάτας σας. Θα πρέπει ιδιαίτερα να προσπαθήσετε να μείνετε μακριά από το θυλάκιο, επειδή η περιοχή αυτή είναι ευαίσθητη στον πόνο.

Το κόψιμο των μουστάκιων μιας γάτας θα μπορούσε να έχει κάποιες σοβαρές επιπτώσεις. Ορισμένες γάτες βιώνουν ζάλη, φόβο και αποπροσανατολισμό επειδή χάνουν εντελώς την αίσθηση της κατεύθυνσης.

Είναι πιθανό να βρείτε ένα αδέσποτο μουστάκι από καιρό σε καιρό. Είναι φυσιολογικό τα μουστάκια να πέφτουν κάθε τόσο. Παρόλα αυτά, η σκόπιμη αφαίρεσή τους δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε αν νοιάζεστε για αυτά.

Έχουν όλες οι γάτες μουστάκια; 4 κύριες λειτουργίες

Συμπέρασμα

Τα μουστάκια είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη λειτουργικότητα της γάτας. Επιτρέπουν στα γούνινα μωρά σας να αισθάνονται τον κόσμο γύρω τους και να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις κινήσεις που θέλουν να κάνουν. Επειδή είναι τόσο σημαντικά για τις γάτες, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τα προστατεύσουμε. Να είστε πάντα ευγενικοί όταν χαϊδεύετε τα μουστάκια της γάτας σας. Να κινείστε μαζί με το τρίχωμα και να αποφεύγετε να τα τραβάτε. Αυτές οι τρίχες βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο. Δεν είναι μόνο αξιολάτρευτες, αλλά είναι απαραίτητες για μια φυσιολογική ζωή.

Προτεινόμενα