Είναι ο ιβίσκος δηλητηριώδης για τις γάτες; Γεγονότα και συμβουλές από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Είναι ο ιβίσκος δηλητηριώδης για τις γάτες; Γεγονότα και συμβουλές από κτηνίατρο

Ως εκ φύσεως περίεργα ζώα, οι γάτες συχνά τσιμπολογούν τα φυτά που φυτρώνουν στο σπίτι και στον κήπο. Αν η γάτα σας τσιμπολογάει το φυτό ιβίσκος σας, δεν πρέπει να ανησυχείτε γιατί η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA) μας λέει ότι ο ιβίσκος είναι μη τοξικό φυτό για τις γάτες.

Πιθανότατα καλλιεργείτε τον ιβίσκο για να απολαύσετε τα μεγάλα και πολύχρωμα λουλούδια του, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από εντυπωσιακά. Αλλά αν η γάτα σας επιμένει να τσιμπολογάει αυτά τα φυτά, μπορεί να βλάψει αυτά τα εντυπωσιακά άνθη. Μπορείτε να προσπαθήσετε να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από τον ιβίσκο σας δοκιμάζοντας μερικές από τις παρακάτω μεθόδους.

Είναι ο ιβίσκος δηλητηριώδης για τις γάτες; Γεγονότα και συμβουλές από κτηνίατρο

Γιατί οι γάτες τσιμπολογούν τον ιβίσκο και άλλα φυτά κήπου

Παρόλο που οι γάτες είναι σαρκοφάγοι, συχνά τσιμπολογούν τα φυτά. Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τους λόγους γι’ αυτό, πρόσφατη έρευνα του University College της Καλιφόρνια ρίχνει φως στο θέμα. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια προγονική συμπεριφορά με σκοπό την απομάκρυνση των σκουληκιών από το στομάχι, όπως έχει παρατηρηθεί στους χιμπατζήδες και τους σκύλους. Η συμπεριφορά αυτή εξακολουθεί να διατηρείται από τις οικόσιτες γάτες μας και ανεκδοτολογικά συχνά οδηγεί στην ανάδυση μιας γούνινης μπάλας ή ενός σωρού αφρού αντί γι’ αυτήν.

Το 91% των γατών της μελέτης δεν παρουσίασαν κανένα σημάδι ασθένειας πριν βγουν και φάνε φυτικό υλικό, οπότε φαίνεται απίθανο να το κάνουν επειδή αισθάνονται άρρωστες.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που η γάτα σας κυνηγάει τον ιβίσκο σας, σίγουρα θέλετε να περιορίσετε τη συμπεριφορά αυτή. Άλλωστε, το να τρώτε πάρα πολύ από οποιοδήποτε φυτό δεν είναι ιδανικό για τις σαρκοβόρες γάτες μας. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένες αναφορές για γάτες που έχουν εμετό και διάρροια μετά την κατανάλωση του φυτού. Επιπλέον, δεν θα μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη ομορφιά των μεγάλων πολύχρωμων λουλουδιών που φυτρώνει το φυτό ιβίσκος σας!

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας από το να τρώει τα φυτά σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να τρώει τα φυτά στην αυλή σας είναι να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι ή να έχετε ένα catio. Αλλά αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν η γατούλα σας είναι μια υπαίθρια γάτα που λατρεύει να είναι έξω, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε άγχος.
Δημιουργήστε ένα φράγμα γύρω από τα φυτά σας

Ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από τα υπαίθρια φυτά σας είναι να καλύψετε το έδαφος γύρω από αυτά με πέτρες ή βότσαλα. Στις γάτες δεν αρέσει να περπατούν σε ανώμαλες, τραχιές επιφάνειες, γι’ αυτό επιλέξτε πέτρες που δεν είναι εύκολο να περπατήσουν.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα φράγμα γύρω από τα φυτά σας χρησιμοποιώντας πλεγμένο κοτετσόσυρμα πάνω από το χώμα, επειδή στις γάτες δεν αρέσει να περπατούν πάνω σε αυτό. Τα καλά νέα αυτής της μεθόδου είναι ότι τα ανοίγματα στο κοτετσόσυρμα επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων φυταρίων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κοτετσόσυρμα ή περίφραξη για να περιφράξετε ένα συγκεκριμένο φυτό για το οποίο ενδιαφέρεται η γάτα σας.

Για φυτά εσωτερικού χώρου η δημιουργία ενός φράγματος με αλουμινόχαρτο ή κολλητικές λωρίδες γύρω από το φυτό μπορεί να αποτρέψει τη γάτα σας, καθώς δεν της αρέσει η υφή του.
Χρησιμοποιήστε ένα αποτρεπτικό σπρέι

Αν δεν έχετε φράχτη γύρω από τον ιβίσκο σας ή υπάρχουν κάποια φυτά σε γλάστρες που θέλετε να κρατήσετε ασφαλή, χρησιμοποιήστε ένα αποτρεπτικό σπρέι για κατοικίδια ζώα. Αυτό το είδος σπρέι είναι ασφαλές και εύκολο στη χρήση. Με τη δυσάρεστη μυρωδιά και γεύση του, η γάτα σας θα απομακρυνθεί από τα αντικείμενα στα οποία το χρησιμοποιείτε.

Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι αποτροπής κατοικίδιων ζώων σε εσωτερικούς χώρους για να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από τα φυτά του σπιτιού ή τα έπιπλα που μπορεί να γρατζουνάει. Η γάτα σας δεν θα αργήσει να συνδέσει τη δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά με τα αντικείμενα από τα οποία προσπαθείτε να την κρατήσετε μακριά, οπότε αξίζει την τιμή που θα πληρώσετε για το σπρέι.
Εναλλακτικές λύσεις

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πολλές ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, όπως γρασίδι για γάτες που μπορεί να μασουλήσει και εμπλουτιστικά παιχνίδια για να παίξει. Οι ταΐστρες παζλ για γάτες μπορούν να αποτελέσουν έναν διασκεδαστικό τρόπο για την παροχή ψυχαγωγίας.

Είναι ο ιβίσκος δηλητηριώδης για τις γάτες; Γεγονότα και συμβουλές από κτηνίατρο

Φυτά ασφαλή για γάτες

1. African Violet, Saintpaulia spp., Family Gesneriaceae

γνωστός και ως Cape Marigold
Περίπου 20 είδη και χιλιάδες υβρίδια

2. American Rubber Plant, Peperomia obtusifolia, Family Pipericeae

A.k.a. Pepper Face, Baby Rubber PlantΠερισσότερα από 1000 είδη

3. Boston Fern, Nephrolepis exalta bostoniensis, Family Dryopteridaceae

A.k.a Sword Fern
Μπορεί να φτάσει σε ύψος 3 πόδια

4. Blue Echeveria, Echeveria glauca, Family Crassulaceae

γνωστός και ως Maroon Chenille, Painted Lady, Copper Rose, Wax Rosette, Λούτρινο φυτό, Κότα και νεοσσοί
Μπορεί να φτάσει τα 8 ίντσες σε ύψος
Ανθίζει μικρά λουλούδια σε σχήμα καμπάνας, πορτοκαλί, κίτρινα και ροζ το καλοκαίρι
Η ανθοφορία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες

5. Φυτό χυτοσιδήρου, Aspidistra elatior, Family Liliaceae

γνωστό και ως Bar-room Plant, Iron Plant, Variegated Cast Iron Plant
Ιθαγενής στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν
Σημείωση: πολλά φυτά αυτής της οικογένειας ΕΙΝΑΙ τοξικά για τις γάτες
6. Φυτό αράχνης, Chlorophytum comosum, Οικογένεια Liliaceae
a.k.a. Ribbon Plant, Anthericum, Spider Ivy
Μεγαλώνει 60 εκατοστά
Αφαιρεί τη φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο και το τολουόλιο από τον αέρα
Σημείωση: πολλά φυτά αυτής της οικογένειας ΕΙΝΑΙ τοξικά για τις γάτες

Είναι ο ιβίσκος δηλητηριώδης για τις γάτες; Γεγονότα και συμβουλές από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Εάν η γάτα σας τσιμπολογάει τα φυτά ιβίσκου σας, δεν θεωρείται ότι είναι τοξικά γι’ αυτήν. Θα πρέπει ακόμα να παρακολουθείτε για σημάδια γαστρεντερικών διαταραχών και να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Η εξάλειψη αυτής της συμπεριφοράς τσιμπολογήματος μπορεί να επιτευχθεί με την εκπαίδευση και την δοκιμή των παραπάνω μεθόδων. Εξάλλου, πιθανότατα καλλιεργείτε ιβίσκους για την απόλυτη ομορφιά του φυτού.

Όταν χρησιμοποιείτε τις τακτικές που συζητήθηκαν παραπάνω, θα είστε σε θέση να κρατήσετε το μικρό σας φιλαράκι από το να μασάει τα φυτά μέσα και γύρω από το σπίτι σας.

Προτεινόμενα