Είναι οι πασχαλιές δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από τον κτηνίατρο στοιχεία για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή

by Μυρσίνη
Είναι οι πασχαλιές δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από τον κτηνίατρο στοιχεία για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή

Οι πασχαλιές είναι ένα υπέροχο ανοιξιάτικο λουλούδι που πολλοί μπορούν να αναγνωρίσουν αμέσως. Η πασχαλιά έχει μια απαλή μυρωδιά που είναι ελαφριά και αέρινη. Δεν είναι ασυνήθιστο να δείτε αυτό το λουλούδι σε μια βόλτα και να σας γοητεύσει τόσο πολύ η μυρωδιά του, ώστε να κόψετε μερικά κοτσάνια για ένα υπέροχο φυσικό αποσμητικό χώρου. Η κοινή πασχαλιά (Syringa vulgaris) ανήκει στο γένος Syringa. Το γένος αυτό περιλαμβάνει τριάντα και πλέον είδη φυτών με παγκόσμια εξάπλωση.

Ενώ εμείς οι θαυμαστές απολαμβάνουμε την πασχαλιά στο τραπέζι της κουζίνας, είναι ασφαλή για τους αιλουροειδείς φίλους μας; Αν αγαπάτε αυτό το λουλούδι στο χρώμα της λεβάντας και είστε επίσης περήφανος γονέας κατοικίδιων ζώων, θα χαρείτε να μάθετε ότι, μέχρι σήμερα, κανένα είδος πασχαλιάς δεν έχει βρεθεί να είναι τοξικό για τις γάτες. Ωστόσο, μπορεί κανείς να μπερδευτεί με το δέντρο που ονομάζεται Περσική πασχαλιά και το οποίο είναι, στην πραγματικότητα, εξαιρετικά τοξικό για τις γάτες και τους σκύλους. Η περσική πασχαλιά ονομάζεται έτσι επειδή τα μοβ άνθη της μοιάζουν με ορισμένες ποικιλίες πραγματικής πασχαλιάς.

Είναι οι πασχαλιές δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από τον κτηνίατρο στοιχεία για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή

Σχεδόν όλες οι πασχαλιές είναι μη τοξικές για τις γάτες

Οι πασχαλιές είναι τόσο ευχάριστες όσο μυρίζουν – δεν υπάρχουν κρυφές προθέσεις εδώ. Είναι απολύτως ασφαλείς για να τις έχετε σε μια αυλή με κατοικίδια ζώα. Στην πραγματικότητα, τα φυτά συρίγγου έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακά φάρμακα και ορισμένα από αυτά βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα για άλλες χρήσεις, όπως το αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό δυναμικό τους.

Προσοχή στις περσικές πασχαλιές

Η Περσική πασχαλιά (Melia azedarach), που ονομάζεται επίσης δέντρο chinaberry, είναι ένα καλλωπιστικό φυλλοβόλο δέντρο με μικρά, αρωματικά μωβ άνθη και μικρά κίτρινα μούρα. Ανήκει στο γένος Melia, εντελώς διαφορετικό από το γένος Syringa των αληθινών πασχαλιών και αποτελεί εφιάλτη για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Αυτά τα δέντρα είναι πολύ μεγαλύτερα από τους θάμνους πασχαλιάς και τα άνθη τους είναι συνήθως ανοιχτόχρωμα λεβάντα που αναπτύσσονται σε συστάδες. Οι καρποί τους είναι μικροί και στρογγυλοί, αρχικά πράσινοι και λείοι, αλλά γίνονται ανοιχτόχρωμοι κίτρινοι κατά την ωρίμανση. είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε το μούρο, καθώς αυτό είναι το πιο τοξικό μέρος του δέντρου. Τα φύλλα, ο φλοιός και τα άνθη είναι μόνο ελαφρώς τοξικά και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Η τοξικότητα των καρπών (μελιατοξίνη) βρίσκεται μέσα στον πολτό, ενώ το κέλυφος και ο πυρήνας είναι αρκετά ακίνδυνα. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις συμβαίνουν το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν ωριμάζουν τα μούρα.

Τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως γρήγορα, εντός 2-4 ωρών μετά την κατάποση. Η περσική πασχαλιά μπορεί να προκαλέσει:

Σάλια
Εμετό
Διάρροια, η οποία μπορεί να είναι αιματηρή
Χλωμά ούλα
Νευρικότητα
Κατάθλιψη
Ταλαιπωρία
Αδυναμία
Δυσκολία στην αναπνοή
Τρόμος
Επιληπτικές κρίσεις
Όσο νωρίτερα ο κτηνίατρός σας ξεκινήσει τη θεραπεία για τη γάτα σας, τόσο το καλύτερο.

Είναι οι πασχαλιές δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από τον κτηνίατρο στοιχεία για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή

Τα πάντα για τις πασχαλιές

Οι πασχαλιές είναι απίστευτα εύκολες στη φροντίδα τους μόλις απογειωθούν. Στην πραγματικότητα, ουσιαστικά φροντίζουν τον εαυτό τους. Είναι απίστευτα ευπροσάρμοστες, αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και τους ψυχρούς χειμώνες. Υπάρχουν περίπου 25 διαφορετικά είδη πασχαλιάς, με υπέροχα, συγκεντρωμένα άνθη που είναι έντονα αρωματικά.

Οι πασχαλιές είναι θάμνοι με υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Μπορείτε να απολαύσετε την πασχαλιά σχεδόν σε κάθε καιρική συνθήκη, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για πολλές αυλές των ΗΠΑ. Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε έναν θάμνο πασχαλιάς είναι η άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Όταν η πασχαλιά βλαστάνει και αναπτύσσεται, χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξει ο θάμνος ανθοφορία. Δεν χρειάζονται πολλά για να απογειωθούν και συνήθως παράγουν λουλούδια μέσα σε τρία έως τέσσερα χρόνια.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας τρώει πασχαλιές

Αν η γάτα σας φάει οποιοδήποτε μέρος ενός κανονικού θάμνου πασχαλιάς, θα παραμείνει απόλυτα υγιής χωρίς παρενέργειες. Ευτυχώς, οι περισσότερες γάτες μπορεί να μυρίσουν ένα φυτό πασχαλιάς από περιέργεια, αλλά οι περισσότερες δεν θα το φάνε ούτως ή άλλως. Ευτυχώς, οι επείγουσες επισκέψεις στον κτηνίατρο δεν είναι απαραίτητες για αυτή την περίπτωση.

Αυτός ο κανόνας ισχύει, φυσικά, μόνο αν ο θάμνος της πασχαλιάς σας δεν είναι περσική πασχαλιά.

Είναι οι πασχαλιές δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από τον κτηνίατρο στοιχεία για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή

Προϊόντα με άρωμα πασχαλιάς

Ενώ τα φυτά πασχαλιάς είναι ασφαλή για τη γάτα σας, τα αρώματα πασχαλιάς είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Οι μυρωδιές, τα αρώματα και ιδιαίτερα τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι τοξικά για τη γάτα σας.

Αν η γάτα σας έφαγε οτιδήποτε με άρωμα πασχαλιάς, πρέπει να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρό σας.

Ευτυχώς, είναι απίθανο η γάτα σας να πιει ή να φάει κάτι που μυρίζει πασχαλιά. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που θα την προσέλκυε φυσικά στην ουσία αυτή. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Συμπέρασμα

Έτσι, τώρα μπορείτε να αισθάνεστε χωρίς ενοχές όταν φέρνετε ένα ωραίο κομμάτι πασχαλιάς για να το απολαύσετε. Αυτό το πανέμορφο λουλούδι είναι εντελώς μη τοξικό για όλα τα κατοικίδια και τους ανθρώπους. Μπορείτε να τα έχετε στην αυλή σας, στον κήπο με τα λουλούδια ή στους πάγκους της κουζίνας σας – δεν έχει σημασία. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το υπέροχο ανοιξιάτικο λουλούδι χωρίς συνέπειες.

Ωστόσο, αν η γάτα σας έφαγε ή ήπιε κάτι που μυρίζει πασχαλιά, καλέστε αμέσως την υπηρεσία δηλητηριάσεων και τον κτηνίατρό σας. Επίσης, αν έχετε περσική πασχαλιά ή δεν είστε σίγουροι για το είδος που έχετε, ίσως να θέλετε να τα πάτε στον κτηνίατρό σας για να είστε ασφαλείς αν η γάτα σας καταπιεί κάποιο.