Είναι οι υάκινθοι δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

by Μυρσίνη
Είναι οι υάκινθοι δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Εμείς οι άνθρωποι απολαμβάνουμε να διακοσμούμε τις αυλές και το σπίτι μας με όμορφα λουλούδια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα λουλούδια ζωντανεύουν τα πάντα και προσθέτουν πινελιές χρώματος που μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε μονότονο δωμάτιο σε έναν άνετο χώρο για να αράξετε. Ωστόσο, ορισμένα είδη λουλουδιών είναι δηλητηριώδη για τις γάτες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για αυτές τόσο μέσα όσο και έξω. Ένας τέτοιος τύπος λουλουδιών είναι ο υάκινθος (Hyacinthus orientalis). Αυτό το βολβώδες φυτό αναπτύσσεται φυσικά στη Βόρεια Αμερική και παράγει συστάδες από ζωηρά χρωματιστά πέταλα λουλουδιών που είναι δύσκολο να αντισταθούν. Οι υάκινθοι κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα, όπως μοβ, ροζ, μπλε, κίτρινο και κόκκινο.

Δυστυχώς, η ομορφιά του άνθους υάκινθου δεν ισοδυναμεί με ασφάλεια για τη γάτα σας. Οι υάκινθοι είναι τοξικοί για τις γάτες, ειδικά οι βολβοί. Τα σημάδια της δηλητηρίασης μπορεί να κυμαίνονται από σάλια και ναυτία έως ακόμη και θάνατο εάν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες. Ακολουθούν όσα πρέπει να ξέρετε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι υάκινθοι για τη γάτα σας και πώς να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή από αυτό το λουλούδι όσο περνάει ο καιρός.

Είναι οι υάκινθοι δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Πώς οι υάκινθοι είναι επικίνδυνοι για τις γάτες

Όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα, μίσχοι και άνθη) είναι επικίνδυνα, αλλά οι βολβοί των υάκινθων περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αλκαλοειδών τοξινών τύπου Νάρκισσου που μπορούν να ερεθίσουν το στόμα και το πεπτικό σύστημα της γάτας και να προκαλέσουν συστηματική δηλητηρίαση. Κατά την κατάποση, οι τοξίνες μπορούν γρήγορα να δημιουργήσουν ερεθισμό στο στόμα, προκαλώντας σάλια, τα οποία προηγούνται των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της δηλητηρίασης, όπως

Ναυτία
Διάρροια
Εμετός
Αυξημένος καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός
Δυσκολία στην αναπνοή
Λήθαργος
Τρέμουλο

Εάν η γάτα σας πλησιάσει έναν υάκινθο και αρχίσει να εμφανίζει οποιοδήποτε σημάδι δηλητηρίασης, όσο ελαφρύ κι αν είναι, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας και να κάνετε μια επείγουσα επίσκεψη στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή από δηλητηρίαση με υάκινθο

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τη γάτα σας από τη δηλητηρίαση από υάκινθους είναι να εξαλείψετε εντελώς το φυτό από το σπίτι και την ιδιοκτησία σας. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κρεμάσετε τους υάκινθους σας από το ταβάνι σε γλάστρες όπου η γάτα σας δεν μπορεί να τους φτάσει, αν και αυτό μπορεί να μην είναι 100% αποτελεσματικό και δεν αξίζει να πάρετε το ρίσκο.

Είναι οι υάκινθοι δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Εναλλακτικά λουλούδια που είναι ασφαλή για τη γάτα σας

Αν θέλετε να ομορφύνετε το σπίτι ή τον κήπο σας με λουλούδια, υπάρχουν πολλά για να διαλέξετε από τα οποία δεν αποτελούν καθόλου απειλή για τη γάτα σας. Αναμείξτε και συνδυάστε τις διαθέσιμες επιλογές για να δημιουργήσετε βάθος και δράμα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας ή χρησιμοποιήστε μόνο ένα είδος λουλουδιού για να δημιουργήσετε μια απρόσκοπτη μοντέρνα εμφάνιση στην αυλή σας. Οι επιλογές είναι απεριόριστες! Ακολουθούν μερικά μόνο λουλούδια που είναι ασφαλή για τις γάτες και τα οποία μπορείτε να σκεφτείτε να καλλιεργήσετε μέσα ή γύρω από το σπίτι σας:

Ηλιοτρόπια
Φρέζιες
Ορχιδέες
Snapdragons
Είναι οι υάκινθοι δηλητηριώδεις για τις γάτες; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβιβαστείτε με τη λαχτάρα σας να καλλιεργήσετε λουλούδια για την ασφάλεια της γάτας σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές λουλουδιών που είναι ασφαλείς για τις γάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υάκινθοι είναι δηλητηριώδεις και για τους σκύλους, οπότε οι ίδιες πληροφορίες που προσφέρονται εδώ ισχύουν και γι’ αυτούς.

Προτεινόμενα