Είναι τα φυτά μπονσάι δηλητηριώδη για τις γάτες; Κίνδυνοι & συμβουλές ασφαλείας

by Μυρσίνη
Είναι τα φυτά μπονσάι δηλητηριώδη για τις γάτες; Κίνδυνοι & συμβουλές ασφαλείας

Ως προϊόν αρχαίων τεχνικών κηπουρικής που αναπτύχθηκαν στην Ασία, τα δέντρα μπονσάι είναι πραγματικά μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε φυτό, οι ιδιοκτήτες γατών πρέπει να κάνουν την έρευνά τους προτού προσθέσουν ένα δέντρο μπονσάι στο νοικοκυριό τους. Είναι τα δέντρα μπονσάι δηλητηριώδη για τις γάτες;

Επειδή τα δέντρα μπονσάι μπορούν να δημιουργηθούν από διάφορα είδη, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι απλή. Εξαρτάται από το είδος του δέντρου μπονσάι. Ωστόσο, πολλά από τα πιο δημοφιλή δέντρα που καλλιεργούνται ως μπονσάι είναι τοξικά για τις γάτες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε ποια κοινά δέντρα μπονσάι είναι δηλητηριώδη για τις γάτες και αν υπάρχουν είδη που είναι ασφαλή για τους αιλουροειδείς φίλους μας.

Είναι τα φυτά μπονσάι δηλητηριώδη για τις γάτες; Κίνδυνοι & συμβουλές ασφαλείας

Τι είναι τα δέντρα μπονσάι;

Το μπονσάι, που στα ιαπωνικά σημαίνει «φυτεμένο σε δίσκο», είναι μια μέθοδος καλλιέργειας νάνων δέντρων σε δοχεία, ώστε να μοιάζουν με το σχήμα των δέντρων σε πλήρη ανάπτυξη. Για να επιτευχθεί αυτό, ο καλλιεργητής χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους κλαδέματος στις ρίζες και τα κλαδιά. Χρησιμοποιεί επίσης σύρματα για να εκπαιδεύσει τα κλαδιά στο επιθυμητό σχήμα.

Το μπονσάι ξεκίνησε από την Κίνα πριν από περίπου 1.000 χρόνια, αλλά οι Ιάπωνες τελειοποίησαν την τέχνη. Δεδομένου ότι τα δέντρα μπονσάι μπορούν να καλλιεργηθούν από πολλά είδη, πρέπει να εξετάσουμε τα μεμονωμένα φυτά για να καθορίσουμε αν τα μπονσάι είναι δηλητηριώδη για τις γάτες.

Είναι τα φυτά μπονσάι δηλητηριώδη για τις γάτες; Κίνδυνοι & συμβουλές ασφαλείας

Κοινά δέντρα μπονσάι δηλητηριώδη για τις γάτες
1. Ficus

Τα δέντρα Ficus είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να καλλιεργηθούν ως δέντρα μπονσάι ή να αφεθούν να φτάσουν σε πλήρες μέγεθος. Όλα τα είδη φίκου θεωρούνται τοξικά για τις γάτες επειδή περιέχουν έναν ερεθιστικό χυμό.

Ο χυμός μπορεί να ερεθίσει το στόμα, το δέρμα ή τον πεπτικό σωλήνα της γάτας εάν τον καταπιεί. Τα συνήθη σημάδια δηλητηρίασης περιλαμβάνουν σάλια, δερματικό εξάνθημα, εμετό και διάρροια.
2. Αρκεύθος

Τα είδη φυτών Juniper είναι ένα άλλο από τα πιο κοινά δέντρα μπονσάι. Θεωρούνται ελαφρώς τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια. Επειδή τα φυτά προκαλούν ηπιότερες αντιδράσεις, ορισμένοι ιδιοκτήτες γατών καλλιεργούν τα δέντρα.
3. Πεύκα

Αρκετά είδη πεύκων είναι δημοφιλή ως δέντρα μπονσάι επειδή είναι εύκολα στη φροντίδα και τον χειρισμό τους. Ωστόσο, τα πεύκα δεν είναι ασφαλή για τις γάτες. Οι βελόνες των πεύκων είναι αιχμηρές και μπορούν να τρυπήσουν το στόμα, τη γλώσσα ή το στομάχι της γάτας. Ο χυμός των πεύκων είναι επίσης τοξικός, προκαλώντας εμετό, διάρροια και πιθανή μακροχρόνια βλάβη των νεφρών και του ήπατος.
4. Ιαπωνική ανθισμένη κερασιά

Δεδομένου ότι είναι όμορφα και εύκολα στην εκπαίδευση, οι ιαπωνικές ανθισμένες κερασιές είναι δημοφιλή είδη μπονσάι. Δυστυχώς, οι κερασιές οποιασδήποτε ποικιλίας είναι τοξικές για τις γάτες. Τα φύλλα, οι σπόροι και οι μίσχοι περιέχουν κυάνιο, το οποίο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή σε περίπτωση κατάποσης. Τα σημάδια περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, κεραμιδί ούλα και διεσταλμένες κόρες.

Δέντρα μπονσάι ασφαλή για τις γάτες

Πριν αποφασίσετε να μην κρατήσετε ένα δέντρο μπονσάι στο φιλικό προς τις γάτες νοικοκυριό σας, δείτε αυτές τις ασφαλέστερες επιλογές. Θυμηθείτε, ακόμη και τα μη τοξικά φυτά θα μπορούσαν να αναστατώσουν το στομάχι της γάτας σας αν φάει πάρα πολλά από αυτά.

Πριν προσθέσετε οποιοδήποτε νέο φυτό στο νοικοκυριό σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Είναι τα φυτά μπονσάι δηλητηριώδη για τις γάτες; Κίνδυνοι & συμβουλές ασφαλείας

Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή από τα δέντρα μπονσάι

Όπως συζητήσαμε, ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή είναι να αποφύγετε την καλλιέργεια ενός τοξικού δέντρου μπονσάι. Μια άλλη επιλογή, ανάλογα με το κλίμα όπου ζείτε, είναι να επιλέξετε ένα δέντρο μπονσάι που ευδοκιμεί σε εξωτερικούς χώρους. Αν η γάτα σας ζει μόνο σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια ένα μπονσάι σε εξωτερικό χώρο.

Ακόμη και αν καλλιεργήσετε ένα μη τοξικό μπονσάι, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Αναφέραμε ήδη ότι η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε φυτού μπορεί να αρρωστήσει τη γάτα. Το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι προορισμένο να επεξεργάζεται φυτικά υλικά, ειδικά όχι σε μεγάλες ποσότητες.

Οι γάτες θα μπορούσαν επίσης να αναποδογυρίσουν το δοχείο του φυτού μπονσάι και να το σπάσουν, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό από γυάλινα ή κεραμικά θραύσματα. Ορισμένα συστατικά του χώματος γλάστρας ή των λιπασμάτων μπορεί επίσης να είναι τοξικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γάτες μπορούν να βλάψουν τα δέντρα μπονσάι. Μια γάτα μπορεί εύκολα να μασήσει τα λεπτά φύλλα και τα κλαδιά του δέντρου μπονσάι ή να διαταράξει τα καλώδια που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του δέντρου, καταστρέφοντας το έργο σας.

Συμπέρασμα

Για τα σπίτια στα οποία ζουν και γάτες, η πρόκληση είναι ακόμη πιο σημαντική. Πολλά δημοφιλή δέντρα μπονσάι είναι τοξικά για τις γάτες, αλλά υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. Πριν ξεκινήσετε την περιπέτεια του μπονσάι σας, κάντε ένα σχέδιο για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας θα παραμείνει υγιής και ότι η σκληρή δουλειά σας δεν θα πάει χαμένη στα πόδια ενός καταστροφικού αιλουροειδούς.

Προτεινόμενα