Είναι τα φυτά ντομάτας τοξικά για τις γάτες; Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

by Μυρσίνη
Είναι τα φυτά ντομάτας τοξικά για τις γάτες; Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

Η εισαγωγή μιας γάτας στο σπίτι σας είναι μια συναρπαστική στιγμή στη ζωή ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου. Έχετε αυτό το αξιαγάπητο, αλλά και περίεργο πλάσμα για το οποίο είστε υπεύθυνοι. Η αγορά των σωστών τροφών για γατάκια και γάτες, της καλύτερης άμμου για γατάκια και των πιο διαδραστικών παιχνιδιών της αγοράς είναι μόνο ένα μέρος των καθηκόντων που έχετε αναλάβει. Ως ευσυνείδητος ιδιοκτήτης γάτας, πρέπει να μάθετε ποια κοινά πράγματα γύρω από το σπίτι και την αυλή σας είναι τοξικά για τη γάτα σας, ώστε να μπορείτε να τη διατηρήσετε υγιή και ευτυχισμένη για τα επόμενα χρόνια.

Ίσως σας άρεσε να καλλιεργείτε έναν μικρό κήπο στο πίσω μέρος του σπιτιού, μερικά φυτά στην πίσω βεράντα ή ίσως έχετε ένα ολόκληρο αγρόκτημα. Ίσως σας αρέσει να παίρνετε φυτά ντομάτας από την τοπική αγορά αγροτών. Όπως και να έχει, μπορεί να αναρωτιέστε αν τα φυτά ντομάτας είναι τοξικά για τις γάτες. Δυστυχώς, για τους λάτρεις της ντομάτας, η απάντηση είναι ότι ναι, τα φυτά είναι τοξικά, αλλά οι ώριμες ντομάτες δεν είναι. Για να τα καταλάβετε όλα αυτά καλύτερα, ας μάθουμε περισσότερα για τις γάτες και τη σχέση τους με τα φυτά ντομάτας, ώστε να μπορέσετε να κρατήσετε τη γατούλα σας ασφαλή.

Είναι τα φυτά ντομάτας τοξικά για τις γάτες; Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

Είναι τα φυτά ντομάτας δηλητηριώδη για τις γάτες;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι. Το φυτό της ντομάτας, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των νυχτολούλουδων, είναι δηλητηριώδες για τη γατούλα σας. Τα πράσινα μέρη του φυτού και τυχόν μη ώριμες ντομάτες στην άμπελο είναι επικίνδυνα τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους. Τα φυτά τομάτας περιέχουν τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, σολανίνη και τοματίνη. Όταν καταποθούν από αιλουροειδή, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, λήθαργο και αργό καρδιακό ρυθμό στις γάτες.

Είναι οι ντομάτες επικίνδυνες για τις γάτες;

Μπορεί να είστε περίεργοι γιατί ορισμένες τροφές για γάτες αναγράφουν τις ντομάτες ως συστατικό, αλλά τα φυτά ντομάτας είναι τοξικά για αυτές. Όπως αναφέραμε, είναι το φυτό της ντομάτας και οι άγουρες ντομάτες που είναι επικίνδυνες για τις γάτες στο σπίτι σας. Μια ώριμη ντομάτα δεν θα βλάψει τη γατούλα σας, αλλά η προσθήκη της στη διατροφή της δεν είναι απαραίτητη. Ναι, οι ντομάτες παρέχουν φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C, αλλά θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να παρέχετε στη γατούλα σας αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Λάβετε υπόψη σας, ωστόσο, όπως και με κάθε άλλη τροφή εκτός από την κανονική γατοτροφή τους, μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή στομαχική διαταραχή όταν εισάγεται κάτι νέο, όπως οι ώριμες ντομάτες.

Είναι τα φυτά ντομάτας τοξικά για τις γάτες; Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

Στις γάτες αρέσουν οι ντομάτες και τα φυτά ντομάτας;

Κάθε γάτα είναι διαφορετική, οπότε είναι δύσκολο να πούμε αν ένα αιλουροειδές θα έχει όρεξη για φωτεινές, κόκκινες ντομάτες ή όχι. Ωστόσο, όταν πρόκειται για φυτά γύρω από τη γατούλα σας, είναι προτιμότερο να είστε σίγουροι παρά να λυπάστε. Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα. Είτε πρόκειται για ένα φυτό ντομάτας είτε για ένα επικίνδυνο φυτό εσωτερικού χώρου, το να έχετε γύρω σας κάτι επικίνδυνο για να το τσιμπήσει η γάτα σας είναι κακή ιδέα. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή η γάτα σας θα δαγκώσει, είναι στη φύση της.

Πώς μπορώ να κρατήσω τη γάτα μου μακριά από τα φυτά ντομάτας;

Είναι δική σας δουλειά ως καλός γονέας κατοικίδιων ζώων να κρατάτε τη γατούλα σας ασφαλή από τους κινδύνους του κόσμου γύρω της. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να σημαίνει να θυσιάζετε πράγματα που σας αρέσουν ή να περιορίζετε τη γάτα σας όταν το μόνο που θέλει να κάνει είναι να εξερευνήσει. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε τη γατούλα σας ασφαλή από την αλληλεπίδραση με τα φυτά ντομάτας.
1. Κρατήστε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται ως η καλύτερη δυνατή λύση για μια περίεργη γάτα, αλλά λειτουργεί. Αν έχετε έναν μικρό κήπο ή ένα αγρόκτημα έξω που έχει εύκολη πρόσβαση στα φυτά ντομάτας, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε τη γατούλα σας γάτα εσωτερικού χώρου. Μπορείτε ακόμα να βγάζετε τη γάτα σας έξω να εξερευνήσει, αλλά μόνο όταν είστε μαζί της, και μπορείτε να την κρατήσετε μακριά από τα φυτά ντομάτας ή άλλα επιβλαβή πράγματα που μπορεί να παραμονεύουν σε εξωτερικούς χώρους.

2. Εμπόδια και περίφραξη

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά υπάρχουν αρκετά κόλπα για να κρατήσετε μια γάτα μακριά από επικίνδυνες περιοχές. Τα συστήματα ποτίσματος που λειτουργούν με κίνηση είναι εξαιρετικά στο να αποτρέπουν μια περίεργη γάτα. Οι ανιχνευτές κίνησης υπερήχων εκπέμπουν ήχους που δεν αρέσουν στη γατούλα σας και θα την κάνουν να υποχωρήσει όταν πλησιάσει πολύ κοντά.

Ένα άλλο πράγμα που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε είναι κλουβιά ντομάτας ή περίφραξη. Τοποθετώντας τις ντομάτες σας πίσω από έναν ασφαλή φράχτη ή κλουβί που δεν μπορεί να εισέλθει η γάτα σας, μπορείτε να συνεχίσετε να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας χωρίς να ανησυχείτε για την υγεία της γάτας σας.
3. Αφαίρεση των φυτών

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να κρατήσετε τη γατούλα σας μακριά από τα φυτά σας και απλά δεν σταματάει να προσπαθεί, είναι καλύτερο να απομακρύνετε τα φυτά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είστε απολύτως σίγουροι ότι η γάτα σας δεν καταπίνει κανένα από τα βλαβερά μέρη του φυτού. Μπορεί να σας λείψει το χόμπι σας, αλλά η γάτα σας θα σας ευχαριστεί για την αγάπη και τη φροντίδα που της παρέχετε.

Είναι τα φυτά ντομάτας τοξικά για τις γάτες; Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου φάει ένα φυτό τομάτας;

Όταν πρόκειται για την κατάποση φυτών ντομάτας, πολλά πράγματα παίζουν ρόλο. Αν η γάτα σας δεν έχει φάει πολύ από το φυτό, θα είναι μια χαρά, αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να είστε σίγουροι. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο έχει καταπιεί η γάτα σας ή αν παρουσιάζει σημάδια δηλητηρίασης, πηγαίνετε την αμέσως στον κτηνίατρο. Ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προκαλέσει εμετό ή να χρησιμοποιήσει ενεργό άνθρακα για να βοηθήσει τη γάτα σας να περάσει τη διαδικασία.

Είναι τα φυτά ντομάτας τοξικά για τις γάτες; Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

Συμπερασματικά

Όπως μπορείτε να δείτε, τα φυτά ντομάτας και οι γάτες δεν είναι μια καλή μίξη. Με την περιέργεια που σίγουρα θα επιδείξει η γάτα σας, το να κρατάτε τα φυτά ντομάτας μακριά τους είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Με την κατάλληλη περίφραξη και την προσεκτική παρακολούθηση της γάτας σας, θα μπορέσετε να συνεχίσετε το χόμπι σας χωρίς ανησυχίες. Απλά θυμηθείτε να έχετε πάντα επίγνωση του περιβάλλοντος της γάτας σας και οτιδήποτε θα μπορούσε ενδεχομένως να της προκαλέσει βλάβη. Αν φάει κάτι που πιστεύετε ότι προκαλεί πρόβλημα, ο κτηνίατρός σας περιμένει να σας δώσει ένα χέρι βοήθειας.