Είναι το χαμομήλι τοξικό για τις γάτες; Πληροφορίες και συμβουλές από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Είναι το χαμομήλι τοξικό για τις γάτες; Πληροφορίες και συμβουλές από κτηνίατρο

Το χαμομήλι είναι ένα ανθοφόρο φυτό που είναι γνωστό για το γλυκό άρωμα και τη λεπτή του γεύση. Μοιάζει λίγο με μικρές μαργαρίτες, με άνθη με κίτρινο κέντρο και λευκά πέταλα. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται συχνά σε κήπους, τσάγια βοτάνων και αιθέρια έλαια, αλλά το γεγονός ότι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο δεν σημαίνει ότι είναι και καλό για τις γάτες. Στην πραγματικότητα, το χαμομήλι είναι τοξικό για τις γάτες!

Πριν όμως αρχίσετε να καθαρίζετε το σπίτι σας από όλα τα πράγματα που έχουν σχέση με το χαμομήλι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πόσο κινδυνεύει η γάτα σας. Η δηλητηρίαση από χαμομήλι είναι σπάνια, επειδή χρειάζεται μεγάλη δόση ή επαναλαμβανόμενες δόσεις σε βάθος χρόνου για να προκληθεί τοξική επίδραση στις γάτες.

Είναι το χαμομήλι τοξικό για τις γάτες; Πληροφορίες και συμβουλές από κτηνίατρο

Πηγές του χαμομηλιού

Οι γάτες μπορούν να πάρουν χαμομήλι με διάφορους τρόπους, αλλά οι πιο συνηθισμένες πηγές χαμομηλιού που θα συναντήσει η γάτα σας είναι τα φρέσκα φυτά, το αποξηραμένο χαμομήλι και το άρωμα ή τα έλαια χαμομηλιού. Όλα τα μέρη του φυτού χαμομήλι είναι τοξικά για τις γάτες σε μεγάλες δόσεις, συμπεριλαμβανομένων των πετάλων, των φύλλων, των στελεχών και των ριζών. Το αποξηραμένο χαμομήλι είναι ένα κοινό συστατικό τροφίμων που βρίσκεται συχνά σε τσάγια και συμπληρώματα βοτάνων. Εάν διατηρείτε τσάι χαμομηλιού ή άλλο τρόφιμο με αποξηραμένο χαμομήλι στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι είναι μακριά από τις γάτες σας.

Μια τελευταία πηγή είναι τα έλαια χαμομηλιού. Αυτά βρίσκονται συχνά σε μείγματα αιθέριων ελαίων και αρωμάτων. Επειδή τα έλαια χαμομηλιού είναι συμπυκνωμένα, μια μικρότερη δόση μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα αιθέρια έλαια είναι μακριά από τις γάτες, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων που περιέχουν χαμομήλι.

Αιθέρια έλαια: Τι είναι;

Τα αιθέρια έλαια είναι τα εκχυλίσματα φυτών γνωστών για τις αρωματικές ή/και φαρμακευτικές τους ιδιότητες, όπως το τριαντάφυλλο και το λιβάνι. Αυτά τα έλαια χρησιμοποιούνται συνήθως στην αρωματοθεραπεία, την πρακτική της εισπνοής διαχυόμενου ελαίου ή της τοπικής εφαρμογής του, όπως κατά τη διάρκεια ενός μασάζ. “Όταν εισπνέονται, τα μόρια του αρώματος στα αιθέρια έλαια ταξιδεύουν από τα οσφρητικά νεύρα απευθείας στον εγκέφαλο και επηρεάζουν ιδιαίτερα την αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου”, εξήγησε ο Harpreet Gujral, διευθυντής προγράμματος ολοκληρωμένης ιατρικής, στο Health at Johns Hopkins Medicine. Μήπως η μυρωδιά μέντας σας αναζωογονεί; Αυτό είναι αρωματοθεραπεία.

Οικιακή χρήση

Με την άνοδο των ηλεκτρονικών καταστημάτων λιανικής πώλησης και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη φυσική φροντίδα της υγείας, τα αιθέρια έλαια είναι πιο προσιτά από ποτέ. Οι άνθρωποι τα ενσωματώνουν στην καθημερινή τους χρήση: σπρέι καθαρισμού, απολυμαντικό χεριών, αρώματα, ενυδατικά δέρματος, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις γάτες; Όταν έχετε συγκάτοικους γατούλες, θέλετε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές νοικοκυριό για τις γάτες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε τις βλαβερές ουσίες, όπως τα αιθέρια έλαια, μακριά.

Είναι το χαμομήλι τοξικό για τις γάτες; Πληροφορίες και συμβουλές από κτηνίατρο

Σημάδια δηλητηρίασης από χαμομήλι

Η δηλητηρίαση από χαμομήλι έχει διάφορα σημάδια που εξαρτώνται από τη δόση και την υγεία της γάτας σας. Ορισμένα κοινά σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας έχει αντίδραση στο χαμομήλι είναι ο εμετός, η διάρροια και το ερεθισμένο δέρμα. Το χαμομήλι περιέχει επίσης κοινά αλλεργιογόνα, οπότε οποιοδήποτε σημάδι αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να προέρχεται από το χαμομήλι. Εάν η γάτα σας τρώει χαμομήλι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά σημάδια. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν ανορεξία ή απώλεια όρεξης, καθώς και τάση να αιμορραγεί ή να μελανιάζει εύκολα.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας τρώει χαμομήλι

Αν δείτε τη γάτα σας να τρώει χαμομήλι, συνήθως δεν χρειάζεται να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Παρακολουθήστε τη γάτα σας για σημάδια δηλητηρίασης και αναζητήστε κτηνιατρική βοήθεια εάν δείτε σοβαρά σημάδια. Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να καταπιεί χαμομήλι στο μέλλον. Η τοξικότητα του χαμομηλιού μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, οπότε η γάτα σας διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αν συνεχίζει να επιστρέφει στο χαμομήλι. Μετακινήστε το χαμομήλι σας ή λάβετε άλλα μέτρα για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Αιθέρια έλαια τοξικά για τις γάτες

Όπως και τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι τοξικά για τις γάτες, έτσι και τα αιθέρια έλαια αποτελούν απειλή, ακόμη και σε μικρές ποσότητες και ειδικά όταν είναι συμπυκνωμένα. Σύμφωνα με την Καναδική Ένωση Κτηνιατρικής (CVMA), τα ακόλουθα είναι μερικά μόνο από τα αιθέρια έλαια που είναι τοξικά για τις γάτες:

 • Περγαμόντο
 • Κανέλα
 • Γαρύφαλλο
 • Ευκάλυπτος
 • Γεράνι
 • Λεβάντα
 • Λεμόνι, λάιμ και πορτοκάλι
 • Λεμονόχορτο
 • Τριαντάφυλλο
 • Δενδρολίβανο
 • Σανταλόξυλο
 • Τεϊόδεντρο
 • Θυμάρι
 • δυόσμος και μέντα
 • Ylang-ylang

Εκτός από τα αιθέρια έλαια που αγοράζετε μεμονωμένα, εμφανίζονται συχνά σε άλλα οικιακά προϊόντα, όπως το διαλυτικό χρωμάτων (το νέφτι είναι αιθέριο έλαιο) και το εντομοαπωθητικό, το οποίο έχει υψηλό κίνδυνο θανατηφόρων αντιδράσεων για τις γάτες, σημειώνει η CVMA.

Είναι το χαμομήλι τοξικό για τις γάτες; Πληροφορίες και συμβουλές από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε, το χαμομήλι δεν είναι το ασφαλέστερο φυτό για να έχετε γύρω από γάτες, αλλά είναι επίσης πιθανό να μην είναι απειλητικό για τη ζωή. Οι περισσότερες γάτες δεν έλκονται από τη μυρωδιά του χαμομηλιού και συνήθως δεν είναι επικίνδυνο σε μικρές δόσεις. Αυτό καθιστά τη δηλητηρίαση από χαμομήλι σπάνια αλλά όχι αδύνατη. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά το περιβάλλον της γάτας σας, ώστε να είστε ενήμεροι αν έχει αλλαγές στην υγεία της και να μπορείτε να γνωστοποιήσετε τους πιθανούς κινδύνους στον κτηνίατρό σας αν χρειαστεί.

Προτεινόμενα