Είναι το γιασεμί τοξικό για τις γάτες; 10 είδη και η τοξικότητά τους

by Μυρσίνη
Είναι το γιασεμί τοξικό για τις γάτες; 10 είδη και η τοξικότητά τους

Οι άνθρωποι λατρεύουν να γεμίζουν τα σπίτια τους με όμορφα φυτά και λουλούδια που βοηθούν να ζωντανέψει ένας χώρος. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών είναι ότι υπάρχουν αρκετά κοινά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι τοξικά για τις γάτες και πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην επιλογή των φυτών σας.

Όταν πρόκειται για το γιασεμί και το αν είναι τοξικό για τις γάτες, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Το αληθινό γιασεμί έχει πολλά διαφορετικά είδη, μερικά από τα οποία είναι ασφαλή για τις γάτες και κάποια άλλα όχι. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Είναι το γιασεμί τοξικό για τις γάτες; 10 είδη και η τοξικότητά τους

Τα 10 είδη γιασεμιού

Υπάρχουν πολύ περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη γιασεμιού, αν και υπάρχουν μόνο 10 είδη πραγματικών φυτών γιασεμιού. Αυτά τα φυτά μπορεί να κυμαίνονται από αμπέλου μέχρι αειθαλή και μπορούν να ζήσουν σχεδόν σε οποιαδήποτε ζώνη καλλιέργειας USDA. Δεν μπορούμε να καλύψουμε και τα 200 υποείδη του γιασεμιού, αλλά μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μερικά από τα πιο συνηθισμένα είδη που φέρνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να καθορίσετε ποια φυτά είναι ασφαλή για τα κατοικίδιά σας και ποια πρέπει να κρατήσετε έξω και μακριά από τις γάτες σας.

Το γιασεμί είναι μια γενική ονομασία για δεκάδες είδη φυτών. Είτε τα γνωρίζετε είτε όχι, πρέπει πάντα να κάνετε την έρευνά σας και να βεβαιώνεστε ότι δεν θα προκαλέσουν βλάβη στη γάτα σας όταν τα φέρνετε στο σπίτι. Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα είδη γιασεμιού που μπορεί να συναντήσετε.

1. Βραζιλιάνικο γιασεμί

Το βραζιλιάνικο γιασεμί (Mandevilla sanderi) ανήκει στην οικογένεια των σκυλοειδών. Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους σε ψυχρότερες περιοχές ή σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν είναι τοξικό ούτε για τα αιλουροειδή ούτε για τα σκυλιά, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ήπια δυσπεψία εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

2. Γιασεμί του Ακρωτηρίου

Το γιασεμί του Ακρωτηρίου (Gardenia jasminoides) ανήκει στην οικογένεια των καφεόδεντρων. Αναπτύσσονται συχνά σε υποτροπικά ή τροπικά κλίματα, αν και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν τακτικά ως φυτά εσωτερικού χώρου σε εύκρατες περιοχές. Τα φυτά αυτά είναι τοξικά για τις γάτες, καθώς περιέχουν ενώσεις που οδηγούν σε σοβαρές στομαχικές διαταραχές και ασθένειες στα αιλουροειδή.

Είναι το γιασεμί τοξικό για τις γάτες; 10 είδη και η τοξικότητά τους
3. Γιασεμί της Καρολίνας

Πρόκειται για ένα άλλο φυτό γιασεμί (Gelsemium sempervirens) που ανήκει στην οικογένεια του καφέ. Μπορεί να ακούσετε τους ανθρώπους να το αποκαλούν Gelsemium, Yellow Jessamine, Evening Trumpet ή Swamp Jessamine. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως φυτά κήπου σε θερμά κλίματα επειδή βοηθούν στην κάλυψη τοίχων, αλλά μερικοί άνθρωποι τα διατηρούν ως φυτά εσωτερικού χώρου. Αυτό το γιασεμί είναι τοξικό για τις γάτες, μπορεί να είναι θανατηφόρο μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, παράλυση, υποθερμία, αναπνευστική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα όρασης ή θάνατο. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας φάει αυτό το φυτό.

4. Γιασεμί Crepe

Μπορεί να έχετε ακούσει αυτό το είδος γιασεμιού (Tabernaemontana divaricata), που αναφέρεται ως Pinwheel Flower, Nero’s Crown ή East India Rosebay. Περιέχει όντως αλκαλοειδή που είναι τοξικά για τις γάτες. Τα σημάδια έκθεσης περιλαμβάνουν παραλήρημα, καρδιοτοξικότητα και παράλυση.

Είναι το γιασεμί τοξικό για τις γάτες; 10 είδη και η τοξικότητά τους
5. Γιασεμί της Χιλής

Το όμορφο διακοσμητικό λουλούδι γιασεμί της Χιλής (Mandevilla laxa) μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους σε ψυχρότερες περιοχές ή σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν είναι τοξικό για τις γάτες ή τους σκύλους. Παρόλα αυτά, προσέξτε να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να τους προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

6. Γιασεμί Μαδαγασκάρης

Συνήθως καλλιεργούνται ως φυτά σπιτιού ή κήπου. Έχουν δερματώδη οβάλ φύλλα και απαλά λευκά λουλούδια που δεν είναι τοξικά για γάτες, σκύλους και άλογα.

7. Γιασεμί που ανθίζει τη νύχτα

Το νυχτολούλουδο γιασεμί (Cestrum nocturnum) ανήκει στην οικογένεια των νυχτολούλουδων και δεν πρέπει ποτέ να μεταφέρεται κοντά σε ζώα. Όλα τα μέρη αυτού του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των μούρων και των λουλουδιών, είναι τοξικά για τα περισσότερα θηλαστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά, οι γάτες, τα άλογα, ακόμη και οι άνθρωποι πρέπει να μένουν μακριά από αυτό. Το νυχτολούλουδο γιασεμί περιέχει αλκαλοειδή με ευρύτατα νευρομυϊκά, γαστρεντερικά και καρδιοπνευμονικά συμπτώματα.

Είναι το γιασεμί τοξικό για τις γάτες; 10 είδη και η τοξικότητά τους

8. Πορτοκαλί γιασεμί

Μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες γιασεμιού είναι το πορτοκαλί γιασεμί (Murraya paniculata). Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό φράχτη και καλλωπιστικό δέντρο. Είναι εξαιρετικά όμορφο και, ευτυχώς, δεν είναι τοξικό για τις γάτες.
9. Κόκκινο γιασεμί

Το κόκκινο γιασεμί (Jasminum beesianum) δεν είναι τοξικό για τις γάτες, ωστόσο, ορισμένα άλλα φυτά είναι επίσης γνωστά ως κόκκινο γιασεμί (π.χ. Plumeria rubra) και μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες. Η έκθεση μπορεί να προκαλέσει έντονη σιελόρροια, εμετό και διάρροια. Ελέγξτε λοιπόν το ακριβές φυτό που έχετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τοξικό.

10. Γιασεμί αστέρι

Αν ψάχνετε για το τέλειο φυτό εσωτερικού χώρου με γιασεμί, τότε το αστρικό γιασεμί (Trachelospermum jasminoides) είναι η καλύτερη επιλογή σας. Πρόκειται για ένα κοινό φυτό του κήπου. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα αρωματικά και προσελκύουν πολλά ωφέλιμα έντομα στον κήπο. Ακόμα καλύτερα, δεν είναι τοξικά για τις γάτες, τα σκυλιά ή τους ανθρώπους.

Είναι το γιασεμί τοξικό για τις γάτες; 10 είδη και η τοξικότητά τους

Συμπέρασμα

Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν πόσα φυτά εκεί έξω αποτελούν κίνδυνο για τους αγαπημένους τους συντρόφους. Σίγουρα υπάρχουν ασφαλείς επιλογές, αλλά να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας και να κάνετε πάντα την έρευνά σας πριν φέρετε φυτά κοντά στα κατοικίδιά σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσα τοξικά φυτά υπάρχουν εκεί έξω και πωλούνται σε τοπικά φυτώρια. Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας υποφέρει με οποιονδήποτε τρόπο, πηγαίνετε την σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.