Είναι το κυκλάμινο τοξικό για τις γάτες; Κίνδυνοι & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Είναι το κυκλάμινο τοξικό για τις γάτες; Κίνδυνοι & Συχνές ερωτήσεις

Σε όλους μας αρέσει να φωτίζουμε τα σπίτια μας με φρέσκα λουλούδια κάθε τόσο. Ως χειμωνιάτικο λουλούδι, το κυκλάμινο είναι ο τέλειος τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας χαρούμενο ακόμα και την πιο κρύα εποχή. Όσο όμορφα και αν είναι αυτά τα λουλούδια, το κυκλάμινο είναι τοξικό για τις γάτες, τους σκύλους και τα άλογα.

Το κυκλάμινο μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή δηλητηρίαση στις γάτες.

Για να σας βοηθήσει να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή, αυτός ο οδηγός θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κυκλάμινο και την τοξικότητά του στα αγαπημένα μας αιλουροειδή.

Είναι το κυκλάμινο τοξικό για τις γάτες; Κίνδυνοι & Συχνές ερωτήσεις

Γιατί το κυκλάμινο είναι τοξικό για τις γάτες;

Αν και αυτό το όμορφο φυτό φαίνεται ακίνδυνο, το κυκλάμινο περιέχει αρκετές τερπενοειδείς σαπωνίνες που είναι ιδιαίτερα ερεθιστικές και τοξικές για τις γάτες. Ανάλογα με την ποσότητα που καταπίνει η γάτα σας, αυτές οι σαπωνίνες μπορούν να προκαλέσουν ήπιες έως σοβαρές αντιδράσεις από διάρροια και εμετό έως αρρυθμία και θάνατο.

Ποιο μέρος του κυκλάμινου είναι τοξικό;

Το επίπεδο τοξικότητας ποικίλλει μεταξύ κάθε μέρους του φυτού κυκλάμινο, αλλά ολόκληρο το φυτό είναι τοξικό για τα κατοικίδια ζώα, με τους κονδύλους να είναι οι πιο τοξικοί και τα φύλλα οι λιγότερο τοξικοί. Είναι απίθανο μια γάτα να φάει μεγάλη ποσότητα φυτού κυκλάμινου ή κονδύλου, οι δηλητηριάσεις είναι πιο πιθανές σε σκύλους λόγω των αδιάκριτων διατροφικών τους συνηθειών.
Λουλούδια, φύλλα και μίσχοι

Στη γάτα σας μπορεί να αρέσει να τσιμπολογάει τα λουλούδια, τα φύλλα και τους μίσχους των φυτών του σπιτιού σας. Ευτυχώς, το επίπεδο των τοξινών σε αυτά τα μέρη του φυτού κυκλάμινο είναι συνήθως σχετικά χαμηλό.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πόσο τρώει η γάτα σας. Αν και θα πρέπει να φάει περισσότερο από το φυτό για μεγαλύτερη πρόσληψη της τοξίνης, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να έχει άσχημη αντίδραση. Ακόμη και η κατάποση μικρών ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και δυσφορία.

Κόνδυλος

Για πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένου του κυκλάμινου, η μεγαλύτερη ποσότητα τοξίνης υπάρχει στον κόνδυλο. Καθώς αυτές είναι συνήθως θαμμένες στο έδαφος, είναι λιγότερο πιθανό να τις συναντήσει η γάτα σας. Ωστόσο, εάν καλλιεργείτε κυκλάμινο στο σπίτι ή έχετε ένα κατοικίδιο που αγαπάει να σκάβει, είναι ασφαλέστερο να κρατάτε κάθε μέρος του φυτού κυκλάμινο μακριά από τη γάτα σας.

Είναι το κυκλάμινο τοξικό για τις γάτες; Κίνδυνοι & Συχνές ερωτήσεις

Πώς να αναγνωρίσετε το κυκλάμινο

Για το ανεκπαίδευτο μάτι, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσει το ένα φυτό από το άλλο. Το κυκλάμινο είναι ένα δημοφιλές λουλούδι που συναντάται συχνά σε σούπερ μάρκετ, ανθοπωλεία και σπίτια. Φαίνονται ακίνδυνα, αλλά όταν πρόκειται για τα κατοικίδιά μας, τα φαινόμενα μπορεί να απατούν. Αν δεν είστε σίγουροι, πάρτε μαζί σας ένα κομματάκι ή μια φωτογραφία του φυτού που έφαγε η γάτα σας όταν επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αναγνωρίσετε το κυκλάμινο.

Λουλούδια

Τα περισσότερα κυκλάμινα έχουν ροζ ή λευκά άνθη. Τα πέταλά τους διακρίνονται από άλλα φυτά λόγω της εμφάνισής τους. Μοιάζουν με πεταλούδες.

Φύλλα καρδιάς

Μία από τις εναλλακτικές ονομασίες για το κυκλάμινο είναι «κυκλάμινο με φύλλα κισσού». Αυτό οφείλεται στο σχήμα καρδιάς των φύλλων και στον ανοιχτό και σκούρο πράσινο χρωματισμό τους.

Είναι το κυκλάμινο τοξικό για τις γάτες; Κίνδυνοι & Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα σημάδια δηλητηρίασης από κυκλάμινο;

Τα σημάδια της δηλητηρίασης ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα και το μέρος που καταπίνεται. Τα πιο πιθανά σημάδια αναφέρονται παρακάτω.
Ήπια δηλητηρίαση

Συνήθως, η γάτα σας θα έρθει σε επαφή με τα φύλλα, τα άνθη και τους μίσχους των φυτών κυκλάμινο. Ενώ αυτές οι περιοχές περιέχουν τις τοξίνες σαπωνίνης, είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τον κόνδυλο.
Σημάδια ήπιας δηλητηρίασης:

Σάλια
Εμετός
Διάρροια
Μειωμένη όρεξη
Ερεθισμός του στόματος

Οι ήπιες αντιδράσεις σε δηλητηρίαση από κυκλάμινο συχνά περνούν μέσα σε 24 ώρες. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.
Σοβαρή δηλητηρίαση

Οι περιπτώσεις σοβαρής δηλητηρίασης από κυκλάμινο μπορεί να είναι λιγότερο συχνές από την ήπια εκδοχή, αλλά εξακολουθούν να είναι πιθανές, ειδικά για γάτες που βρίσκουν έναν κόνδυλο κυκλάμινου ή καταπίνουν μεγάλη ποσότητα του φυτού.
Σημάδια σοβαρής δηλητηρίασης:

Αρρυθμία
Επιληπτικές κρίσεις
Θάνατος

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε πόση ποσότητα του φυτού έχει καταπιεί η γάτα σας. Όταν έχετε αμφιβολίες, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτός θα είναι σε θέση να διαγνώσει τη σοβαρότητα της αντίδρασης και να θεραπεύσει κατάλληλα τη γάτα σας.

Είναι το κυκλάμινο τοξικό για τις γάτες; Κίνδυνοι & Συχνές ερωτήσεις

Πώς να αποτρέψετε τη δηλητηρίαση από φυτά στις γάτες

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προσπαθήσετε να σταματήσετε τη γάτα σας από το να τρώει φυτά. Θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε συνθήκες και από το πόσο αποφασισμένη είναι η γάτα σας. Εάν έχετε μια ευκίνητη, άτακτη, φυτοφάγο γάτα, είναι καλύτερο να μην έχετε τοξικά φυτά στο σπίτι σας.

1. Αποτρεπτικά σπρέι για γάτες

Το να πείσετε τη γάτα σας να αποφύγει ένα τοξικό φυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η χρήση ενός αποτρεπτικού σπρέι για γάτες. Αυτά έχουν ποικίλους βαθμούς επιτυχίας και δεν πρέπει να βασίζεστε πλήρως σε αυτά. Οι έντονες μυρωδιές εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι, είναι ένας καλός τρόπος για να αποτρέψετε τη γάτα σας, απλώς και μόνο επειδή δεν τους αρέσει η μυρωδιά και η γεύση. Είναι επίσης ασφαλές για τα φυτά σας. Λάβετε υπόψη ότι πολλά αιθέρια έλαια είναι τοξικά για τις γάτες και θα πρέπει να αποφεύγονται.
2. Κρατήστε τα μακριά από την εμβέλειά τους

Οι γάτες μπορούν να μπουν σε πολλά μέρη που δεν περιμένετε, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε τα φυτά σας μακριά τους. Το να τα κρεμάσετε από το ταβάνι ή να τα κρατήσετε σε ένα κλουβί για πουλιά μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα φυτά και τις γάτες σας ασφαλείς.

Τα ψηλά ράφια στα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει η γάτα σας είναι επίσης μια επιλογή.

3. Εμπόδια

Πολλές γάτες αποτρέπονται από δυσάρεστες υφές για να περπατήσουν. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη γλάστρα με τα φυτά σας πάνω σε αλουμινόχαρτο ή να την περιβάλλετε με αυτοκόλλητες λωρίδες ή μικρά βότσαλα για να τις απομακρύνετε.
4. Αφαιρέστε τα τοξικά φυτά

Μερικές φορές, είναι πολύ πιο ασφαλές για το αιλουροειδές σας να κρατήσετε τα επικίνδυνα φυτά εντελώς μακριά από το σπίτι σας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περιορίζεστε στα πλαστικά λουλούδια. Υπάρχουν πολλά φυτά που είναι ασφαλή για τη γάτα σας, ακόμη και αν δαγκώσει. Το γρασίδι για γάτες μπορεί να μην έχει φωτεινά, πολύχρωμα λουλούδια, αλλά είναι ασφαλές για να το φάει η γάτα σας.

Συμπέρασμα

Ενώ ορισμένα λουλούδια είναι ασφαλή για τις γάτες μας να τα τσιμπολογούν, πολλά είναι τοξικά για τα κατοικίδιά μας. Τα κυκλάμινα περιέχουν τερπενοειδείς σαπωνίνες, μια ερεθιστική τοξίνη που υπάρχει σε όλο το φυτό και μπορεί να προκαλέσει ήπιες έως σοβαρές αντιδράσεις.

Ενώ η πλειονότητα των δηλητηριάσεων είναι ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, η σοβαρή δηλητηρίαση από την κατανάλωση του κονδύλου ή υπερβολικής ποσότητας του φυτού συνολικά μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμία, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Για να είστε ασφαλείς, κρατήστε τα τοξικά φυτά μακριά από το σπίτι σας. Αν δεν είστε σίγουροι αν το φυτό σας είναι ασφαλές για το αιλουροειδές σας, συμβουλευτείτε τον κτη