Καύσωνας: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα και κυρίως τα αδέσποτα; -Χρήσιμος οδηγός

by Μυρσίνη
Καύσωνας: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα και κυρίως τα αδέσποτα; -Χρήσιμος οδηγός

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα, τα ζώα, και ιδιαίτερα τα αδέσποτα, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα για να τα βοηθήσουμε να παραμείνουν ασφαλή και δροσερά. Τα ζώα δεν μπορούν να εκφράσουν την ανάγκη τους για νερό ή σκιά, και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Η παροχή καθαρού νερού, η δημιουργία σκιερών περιοχών και η ενημέρωση της κοινότητας είναι μερικά από τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε αυτά τα ευάλωτα πλάσματα. Με την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση όλων μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να διασφαλίσουμε ότι τα αδέσποτα ζώα θα περάσουν το καλοκαίρι με ασφάλεια και υγεία.

Κατά τη διάρκεια καύσωνα, τα ζώα, και κυρίως τα αδέσποτα, χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να παραμείνουν ασφαλή και δροσερά.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τα βοηθήσουμε:

Παροχή Νερού

 1. Τοποθετήστε μπολ με νερό: Τοποθετήστε μπολ με φρέσκο και καθαρό νερό σε σκιερά σημεία, όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση τα αδέσποτα ζώα. Αν είναι δυνατόν, ανανεώνετε το νερό συχνά για να παραμένει δροσερό.
 2. Προσθέστε πάγο: Προσθέστε παγάκια στο νερό για να το διατηρήσετε δροσερό περισσότερο χρόνο.

Δημιουργία Σκιάς

 1. Προστασία από τον ήλιο: Δημιουργήστε σκιερές περιοχές χρησιμοποιώντας παλιά χαρτόκουτα, σκίαστρα, ή ακόμα και πανιά. Τοποθετήστε τα σε περιοχές όπου συχνάζουν τα αδέσποτα.
 2. Επιλογή κατάλληλων ωρών: Οι πιο δροσερές ώρες της ημέρας είναι το πρωί και το απόγευμα. Προσπαθήστε να ταΐζετε και να ελέγχετε τα ζώα αυτές τις ώρες.

Παροχή Τροφής

 1. Υγρή τροφή: Προτιμήστε την υγρή τροφή για να βοηθήσετε στην ενυδάτωση των ζώων.
 2. Μικρές ποσότητες: Δώστε μικρές ποσότητες τροφής, καθώς η ζέστη μπορεί να κάνει την τροφή να χαλάσει γρηγορότερα.

Περιορισμός Έκθεσης στον Ήλιο

 1. Μειώστε την έκθεση στον ήλιο: Κρατήστε τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας (11:00 – 16:00).
 2. Προστατευτικά μέσα: Χρησιμοποιήστε ειδικά αντιηλιακά για ζώα σε περιοχές με λίγες τρίχες, όπως η μύτη και τα αυτιά.

Δημιουργία Δροσερών Χώρων

 1. Δροσερά επιθέματα: Τοποθετήστε υγρά πανιά ή πετσέτες σε σημεία που συχνάζουν τα ζώα.
 2. Πρόσβαση σε κρύα επιφάνεια: Δώστε τους πρόσβαση σε δροσερά πλακάκια ή επιφάνειες που δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο.

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση

 1. Ενημέρωση γειτονιάς: Ενημερώστε τους γείτονες για τη σημασία της παροχής νερού και σκιάς στα αδέσποτα.
 2. Κοινές προσπάθειες: Συνεργαστείτε με τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις για να ενισχύσετε τις προσπάθειες βοήθειας.

Ιατρική Φροντίδα

 1. Επικοινωνία με κτηνιάτρους: Επικοινωνήστε με τοπικούς κτηνιάτρους ή φιλοζωικές οργανώσεις για να λάβετε συμβουλές σχετικά με την υγεία των αδέσποτων ζώων.
 2. Παροχή πρώτων βοηθειών: Μάθετε πώς να παρέχετε πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας ή άλλων προβλημάτων υγείας λόγω καύσωνα.

Η αλληλεγγύη και η ενεργή συμμετοχή όλων μας μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα αδέσποτα ζώα κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Προτεινόμενα