Οι γάτες κάνουν εμετό όταν είναι αγχωμένες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

by Μυρσίνη
Οι γάτες κάνουν εμετό όταν είναι αγχωμένες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Οι γάτες μπορεί να φαίνονται απόμακρες και σαν να μην τις νοιάζει τίποτα στον κόσμο, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι ευαίσθητα ζώα και ακόμη και φαινομενικά μικρές αλλαγές στη ζωή τους και στο περιβάλλον τους μπορεί να προκαλέσουν στρες και άγχος που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Εμετός, αναγωγές, διάρροια και αλλαγή στις συνήθειες φαγητού, τουαλέτας και ύπνου, είναι όλα πιθανά σημάδια άγχους που οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν.

Παρακάτω, εξετάζουμε τις αιτίες εμετού της γάτας, τις επιπτώσεις του άγχους στους αιλουροειδείς φίλους μας και τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη γάτα σας να ξεπεράσει το άγχος.

Οι γάτες κάνουν εμετό όταν είναι αγχωμένες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Εμετός και άγχος

Στην άγρια φύση, οι γάτες θα προσπαθούσαν να αποκρύψουν τυχόν σημάδια στρες και άγχους, επειδή αυτά θα θεωρούνταν αδυναμία και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από πιθανούς θηρευτές. Παρόλο που οι γάτες έχουν εξημερωθεί εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια, διατηρούν πολλά από τα άγρια χαρακτηριστικά τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί πότε μια γάτα αισθάνεται άγχος ή στρες. Η γάτα σας σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λέξεις για να σας πει ότι είναι αγχωμένη, οπότε εναπόκειται σε εσάς, ως ιδιοκτήτη, να εντοπίσετε τα συμπτώματα.

Ο εμετός και η διάρροια είναι δύο φυσιολογικά συμπτώματα του στρες, αν και υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες και για τα δύο αυτά συμπτώματα.

Οι γάτες κάνουν εμετό όταν είναι αγχωμένες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Τα 6 άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη

Άλλα πιθανά συμπτώματα και σημάδια του στρες περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγή στη συμπεριφορά

Ορισμένες γάτες μπορεί να γίνουν πιο απόμακρες όταν είναι στρεσαρισμένες, ενώ άλλες μπορεί να γίνουν πιο απαιτητικές και είναι αδύνατο να πούμε προς τα πού θα πάει η γάτα σας. Εσείς γνωρίζετε τη γάτα σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Αν παρατηρήσετε ότι η συμπεριφορά και τα μοτίβα της αλλάζουν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι την αγχώνει. Αν η γάτα σας που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο ξαφνικά δεν ενδιαφέρεται να βγει έξω, μπορεί να την πειράζουν άλλες γάτες στη γειτονιά. Αν μια γάτα που προηγουμένως δεν ενδιαφερόταν να βγει έξω ξαφνικά περνάει ώρες ή και μέρες έξω από το σπίτι, κάτι στο σπίτι μπορεί να είναι η αιτία του άγχους.
2. Ακατάλληλη αποβολή

Η ακατάλληλη αποβολή σημαίνει κατούρημα και κακάρισμα εκτός του νιπτήρα και, αν υποθέσουμε ότι η γάτα σας ήταν τακτική γάτα πριν, αν ξαφνικά βγαίνει έξω από το νιπτήρα, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία ανησυχίας.
3. Αντικοινωνική συμπεριφορά

Η αντικοινωνική συμπεριφορά περιλαμβάνει επιθετική συμπεριφορά, όπως το γδάρσιμο και το δάγκωμα, καθώς και το σφύριγμα και το γρύλισμα. Αν η γάτα σας έχει γίνει ξαφνικά πιο επιθετική, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια, μπορεί να είναι σημάδι ότι κακομεταχειρίζεται, ίσως όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού, ή μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία άγχους.

4. Καταστροφική συμπεριφορά

Αντίστοιχα, αν η γάτα σας ξαφνικά μασάει τις κουρτίνες ή ξύνει την ταπετσαρία και τα χαλιά, υπάρχει κάποια αιτία σε αυτή την αλλαγή συνήθειας. Άλλη καταστροφική συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει το χτύπημα αντικειμένων από τραπέζια και καρέκλες ή το φαγητό από ρούχα.
5. Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Είτε αφήνετε φαγητό κάτω για να το τρώει η γάτα, είτε έχετε αυστηρό πρόγραμμα σίτισης, αναζητήστε ενδείξεις ότι η γάτα σας τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί να αγχώνεται ειδικά για το φαγητό ή τα γεύματά της, αλλά και το γενικό άγχος μπορεί να την κάνει να χάσει την όρεξή της.
6. Υπερβολική περιποίηση

Ένας από τους λόγους που οι γάτες περιποιούνται είναι για να κάνουν τον εαυτό τους να αισθάνεται καλύτερα. Αν υποφέρουν από αυξημένα επίπεδα στρες και άγχους, αυτό μπορεί να τις οδηγήσει σε υπερβολικό καλλωπισμό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο τρίχωμα και το δέρμα τους. Μπορεί να εμφανιστούν φαλακρές κηλίδες και ευαίσθητα σημεία.

Οι γάτες κάνουν εμετό όταν είναι αγχωμένες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες
Οι 4 αιτίες του άγχους στις γάτες

Οι γάτες είναι ευπροσάρμοστες, αλλά είναι επίσης αγχώδη ζώα και οι αλλαγές που σε εμάς φαίνονται μικρές μπορεί να είναι τεράστιες για τους αιλουροειδείς φίλους μας. Οι πιθανές αιτίες του στρες περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγή στη ρουτίνα

Στις γάτες αρέσει η ρουτίνα. Τους αρέσει να ξέρουν πότε φεύγετε από το σπίτι και πότε θα επιστρέψετε, και τους αρέσει να ξέρουν πότε θα τις ταΐσουν. Αν αλλάξετε ωράριο στη δουλειά σας ή κάνετε οτιδήποτε άλλο που προκαλεί αλλαγή στη ρουτίνα σας, αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει και η ρουτίνα της γάτας σας και αυτό μπορεί να προκαλέσει στρες. Προσπαθήστε να κάνετε τις αλλαγές σταδιακά για να αποφύγετε το υπερβολικό άγχος.
2. Μια νέα προσθήκη

Είτε πρόκειται για μια δεύτερη γάτα, έναν νέο σκύλο ή ένα μωρό, μια νέα προσθήκη στην οικογενειακή μονάδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος στη γάτα σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή σημαίνει ότι είναι πιθανό να λάβει λιγότερη από την προσοχή σας μετά την άφιξη.
3. Προσωρινές αλλαγές στο σπίτι

Αν έχετε κάνει οικοδομικές εργασίες ή ακόμα και αν αναλαμβάνετε μια εργασία DIY, η αλλαγή στο περιβάλλον της γάτας σας και στις συνήθειές της, μπορεί να αυξήσει το άγχος.
4. Εξωτερικές αλλαγές

Το περιβάλλον της γάτας σας δεν είναι απαραίτητα μόνο το σπίτι σας. Αν έχετε μια γάτα σε εξωτερικό χώρο που υποφέρει από άγχος και δεν υπάρχουν λόγοι στο σπίτι ή στην οικογένεια, μπορεί να είναι ότι έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα γάτα στη γειτονιά ή ότι το αγαπημένο της σημείο μπορεί να της έχει αποκλειστεί.
Οι γάτες κάνουν εμετό όταν είναι αγχωμένες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Συμπέρασμα

Παρόλο που οι γάτες είναι ευπροσάρμοστα ζώα, τους αρέσει κάποια τάξη στη ζωή τους και η μεγαλύτερη αιτία άγχους για τους αιλουροειδείς φίλους μας, είναι η αλλαγή περιβάλλοντος ή ρουτίνας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις αλλαγές στο ελάχιστο και να εισάγετε νέες συνήθειες σταδιακά. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει ό,τι χρειάζεται, ότι κάνει καλή διατροφή και, αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε και η γάτα σας εξακολουθεί να κάνει εμετό και να παρουσιάζει άλλα σημάδια στρες, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να διασφαλίσει την καλή υγεία της γάτας σας.