Πόσο μακριά μπορούν να δουν οι γάτες; Πληροφορίες για την όραση των αιλουροειδών 

by Μυρσίνη
Πόσο μακριά μπορούν να δουν οι γάτες; Πληροφορίες για την όραση των αιλουροειδών 

Ως διαβόητοι κυνηγοί, οι γάτες αναμένεται να έχουν τέλεια όραση. Η ικανότητά τους να εντοπίζουν τα ποντίκια που τριγυρίζουν είναι εντυπωσιακή, όπως και η νυχτερινή τους όραση. Ωστόσο, μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η οπτική οξύτητα των γατών δεν είναι τόσο έντονη όσο η δική μας. Οι γάτες πρέπει να βρίσκονται πάνω από επτά φορές πιο κοντά σε ένα αντικείμενο για να το δουν τόσο ευκρινώς όσο εμείς. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπει μια γάτα σε απόσταση 6 μέτρων ισούται με αυτό που βλέπουμε εμείς κανονικά σε απόσταση 45 μέτρων.

Ενώ όλοι έχουμε ακούσει εικασίες για το πόσο καλά βλέπουν οι σκύλοι, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τα αιλουροειδή. Μπορεί να τα λατρεύουμε μέχρι θανάτου, αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι είναι λιγότερο άξια μελέτης από ό,τι τα σκυλιά.

Για να αναπληρώσουμε το κενό και να απαντήσουμε σε μερικές ερωτήσεις, συντάξαμε αυτόν τον οδηγό.

Πόσο μακριά μπορούν να δουν οι γάτες; Πληροφορίες για την όραση των αιλουροειδών 

Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να δουν μακριά;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν καθαρά για 100-200 πόδια, για τις γάτες μας, ο κόσμος τόσο μακριά φαίνεται απλά θολός. Αυτό είναι το μειονέκτημα της εξαιρετικής νυχτερινής όρασης.

Η μυωπία τους οφείλεται στην ανατομία των ματιών τους. Ενώ είναι ιδανικά για το κυνήγι σε ώρες χαμηλού φωτισμού, δεν είναι πολύ καλά στο να εστιάζουν σε αντικείμενα που βρίσκονται πολύ κοντά ή πολύ μακριά. Για αντικείμενα που βρίσκονται πολύ κοντά, θα διαπιστώσετε ότι η γάτα σας θα χρησιμοποιήσει τα μουστάκια της για να “δει” καθαρά.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η κοντινή όραση διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών γατών. Ενώ μια γάτα εξωτερικού χώρου μπορεί να είναι καλύτερη με τα κοντινά αντικείμενα, η γάτα του σπιτιού σας είναι ικανότερη να βλέπει τα πράγματα πιο μακριά.

Πόσο μακριά μπορούν να δουν οι γάτες; Πληροφορίες για την όραση των αιλουροειδών 

Πώς βλέπουν οι γάτες τον κόσμο;

Οι διαφορές στα μάτια των ανθρώπων και των γατών μας είναι ο λόγος για τον οποίο ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.
Αποστάσεις

Γνωρίζοντας ότι οι γάτες θεωρούνται μυωπικές, πιθανόν να αναρωτιέστε πώς μπορούν να πλοηγούνται στον κόσμο και να βλέπουν τα πράγματα από απόσταση. Αν έχετε μια γάτα εξωτερικού χώρου που τρέχει να σας χαιρετήσει από την άκρη του δρόμου καθώς γυρίζετε σπίτι από τη βόλτα με το σκύλο, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση! Δεδομένου ότι δεν μπορούν να διακρίνουν λεπτομέρειες από μακριά, φαίνεται απίθανο να μας αναγνωρίζουν καθόλου.

Ως κυνηγοί, οι γάτες βασίζονται περισσότερο στις άλλες αισθήσεις τους, όπως η όσφρηση και η ακοή. Η αποφασιστική υπομονή τους όταν πρόκειται να περιμένουν το θήραμα βοηθά επίσης. Όταν πρόκειται να τρέξουν να σας συναντήσουν στο τέλος του δρόμου, αυτές οι αισθήσεις είναι αυτές που μπαίνουν στο παιχνίδι περισσότερο από την όρασή τους.

Η γάτα σας είναι εξοικειωμένη με τη μυρωδιά σας και τον ήχο της φωνής σας. Και τα δύο αυτά πράγματα της λένε ποιος μόλις πέρασε τη γωνία.

Χρώμα και νυχτερινή όραση

Οι γάτες είναι παρόμοιες με τους σκύλους στην ικανότητά τους να βλέπουν τα χρώματα. Οι γάτες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν δύο τύπους φωτοϋποδοχέων (φωτοευαίσθητα κύτταρα) στον αμφιβληστροειδή χιτώνα: τα κωνία και τα ραβδία. Ο τύπος, η συγκέντρωση και η κατανομή αυτών των κυττάρων είναι αυτό που καθορίζει το πώς ένα ζώο μπορεί να βλέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και πόσο ευκρινής είναι η όρασή του.

Τα κωνία είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη όραση και την οπτική οξύτητα και λειτουργούν καλύτερα στο έντονο φως. Τα ραβδία, από την άλλη πλευρά, είναι υπεύθυνα για την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και την ανίχνευση κίνησης. Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι έχουν περισσότερα ραβδία από ό,τι κωνία και αυτός είναι ο λόγος που και τα δύο είδη έχουν περιορισμένη έγχρωμη όραση, χαμηλότερη οπτική οξύτητα και καλύτερη ικανότητα να βλέπουν τη νύχτα.

Οι σκύλοι έχουν δύο τύπους κωνικών φωτοϋποδοχέων και οι γάτες έχει βρεθεί ότι έχουν τρεις τύπους- ωστόσο, η χρωματική τους όραση θεωρείται παρόμοια και γενικά όχι τόσο πλούσια όσο η δική μας. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των κωνικών κυττάρων είναι μικρότερος από τα ραβδία, γεγονός που συμβάλλει στο γεγονός ότι οι γάτες έχουν βελτιωμένη νυχτερινή όραση και φτωχότερη έγχρωμη όραση. Τα ραβδία στα μάτια τους επιτρέπουν στις γάτες να ευδοκιμούν τις ώρες που είναι πιο δραστήριες. Δεδομένου ότι είναι πιο δραστήριες το σούρουπο και την αυγή, η ικανότητα να προσελκύουν περισσότερο φως για να βλέπουν είναι ευεργετική.

Οι νυχτερινές τους αποδράσεις υποστηρίζονται επίσης από μια ειδική δομή στα μάτια τους. Διαθέτουν κύτταρα που μοιάζουν με καθρέφτη -σε ένα στρώμα που ονομάζεται tapetum lucidum- πίσω από τον αμφιβληστροειδή τους, το οποίο βοηθά στην ανάκλαση του φωτός στους φωτοϋποδοχείς δύο φορές. Το tapetum είναι αυτό που κάνει τα μάτια των γατών να λάμπουν όταν τα χτυπά το φως.
Κίνηση

Το γεγονός ότι ο αμφιβληστροειδής των γατών έχει πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση ραβδίων από ό,τι κωνίων και ότι οι γάτες έχουν πέντε φορές περισσότερα ραβδία από τους ανθρώπους στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς σημαίνει ότι οι γάτες βλέπουν ευκολότερα αντικείμενα που κινούνται γρήγορα. Ενώ μπορεί να δυσκολεύονται να παρατηρήσουν πράγματα που κινούνται αργά, οι γρήγορες κινήσεις γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές. Μια λιβελούλα ή ένα ποντίκι που κρύβεται στην κουζίνα σας αποτελούν πρωταρχικούς στόχους.

Η ικανότητα της γάτας σας να παρατηρεί την κίνηση είναι ο λόγος που η παιχνιδιάρικη διάθεση της βγαίνει περισσότερο όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι που κινείται, είτε αυτό είναι τα δάχτυλα των ποδιών σας είτε ένα παιχνίδι.

Πόσο μακριά μπορούν να δουν οι γάτες; Πληροφορίες για την όραση των αιλουροειδών 

Οπτικό πεδίο

Μπορεί οι γάτες να μην βασίζονται αποκλειστικά στην όρασή τους όταν πρόκειται να πιάσουν ποντίκια, αλλά έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα όταν πρόκειται να δουν. Παρά ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά την όραση, οι μετωπικές κόγχες τους δίνουν στις γάτες ένα συνολικό οπτικό πεδίο 200°, συμπεριλαμβανομένου ενός μετωπιαίου διόφθαλμου πεδίου 140° και δύο πλευρικών μονοφθαλμικών πεδίων 30° το καθένα.

Εμείς έχουμε μόνο 180° οπτικό πεδίο, οπότε μπορείτε να μαντέψετε πόσο πολύ βοηθάει αυτή η επιπλέον οπτική γραμμή όταν πρόκειται να πιάσετε το θήραμα.

Συμπέρασμα

Όλα τα αρπακτικά έχουν τις αδυναμίες τους. Για τις γάτες, είναι η ικανότητά τους να βλέπουν σε μεγάλες αποστάσεις. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι γάτες πρέπει να βρίσκονται 6 μέτρα μακριά για να δουν ένα αντικείμενο τόσο ευκρινώς όσο εμείς που βρισκόμαστε 45 μέτρα μακριά. Επιπλέον, δεν είναι καλές στο να εστιάζουν σε αντικείμενα που βρίσκονται πολύ κοντά μπροστά τους, αλλά βασίζονται στην αίσθηση της όσφρησης και στα μουστάκια τους για να το αντισταθμίσουν αυτό.

Η περιορισμένη οπτική τους οξύτητα δεν τα εμποδίζει όμως από το να διακρίνονται στο κυνήγι θηραμάτων. Με την εξαιρετική νυχτερινή τους όραση, την ενισχυμένη ικανότητα ανίχνευσης κινήσεων, την ανώτερη όσφρηση και ακοή και την απεριόριστη υπομονή τους, οι γάτες είναι από τους καλύτερους κυνηγούς στον κόσμο.