Πόσους μήνες είναι έγκυες οι γάτες; Στάδια τοκετού, πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Πόσους μήνες είναι έγκυες οι γάτες; Στάδια τοκετού, πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις

Έχετε μια γάτα που περιμένει γατάκι; Δεν έχετε ιδέα τι να περιμένετε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας; Ακόμα καλύτερα, έχετε ιδέα πόσους μήνες θα είναι έγκυος η γάτα σας; Μη φοβάστε αν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, γιατί είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε! Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι γάτες είναι έγκυες περίπου 63 ημέρες, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2 μήνες.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε πόσους μήνες μπορείτε να περιμένετε να έχετε μια έγκυο γάτα στα χέρια σας και εξετάζουμε πώς να τη φροντίσετε σωστά, ώστε όλα να κυλήσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά τόσο για εκείνη όσο και για τα γατάκια της.

Πόσους μήνες είναι έγκυες οι γάτες; Στάδια τοκετού, πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις

Πόσους μήνες είναι έγκυες οι γάτες;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εκατομμυρίων δολαρίων είναι περίπου 63 ημέρες. Αυτή είναι μια σύντομη περίοδος κύησης σε σύγκριση με τους ανθρώπους και η γάτα δεν θα δείξει σημάδια μέχρι περίπου 2 έως 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης. Δεδομένης της σύντομης περιόδου κύησης, ας βουτήξουμε κατευθείαν στις πολύτιμες πληροφορίες.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε πόσο έγκυος είναι μια γάτα;

Ένας εύκολος τρόπος για να το καταλάβετε είναι αν η κοιλιά της φαίνεται μεγαλύτερη από το κανονικό. Παρόλο που αυτό δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η κοιλιά της θα γίνει πιο ευδιάκριτη μετά τη συμπλήρωση των 30 ημερών από τις οποίες έγινε το ζευγάρωμα.

Ένας άλλος τρόπος για να το καταλάβετε είναι αν οι θηλές της είναι ροζ και διογκωμένες. Η αλλαγή των θηλών συμβαίνει συνήθως μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Οι μέλλουσες γάτες δεν έχουν ανοσία στην πρωινή ναυτία. Όπως και εμείς οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από επεισόδια εμετού, συνήθως τα πρωινά. Οποιοσδήποτε τύπος εμετού δεν πρέπει να παραβλέπεται και δεν είναι μόνο σημάδι εγκυμοσύνης, γι’ αυτό σας συνιστούμε να την παρακολουθείτε στενά μήπως κάτι άλλο τον προκαλεί.

Η αυξημένη όρεξη είναι μια άλλη ένδειξη. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα τη γάτα σας, οπότε αν φαίνεται ότι έχει λιγούρες περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι επειδή έχει γατάκια!

Μια άλλη πιθανή ένδειξη είναι αν η γάτα σας γίνεται πιο προσκολλημένη και στοργική. Τούτου λεχθέντος, μερικές έγκυες γάτες γίνονται πιο απομονωμένες και κυκλοθυμικές, οπότε γνωρίζοντας την προσωπικότητα της γάτας σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είναι ενδεχομένως έγκυος.

Εάν κάποια από αυτές τις ενδείξεις δεν είναι οριστική, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να βεβαιωθείτε. Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να είναι αποτελεσματικό μετά την 14η ημέρα της σύλληψης. Οι ακτινογραφίες είναι ένας άλλος οριστικός προσδιορισμός- μια ακτινογραφία από την 45η ημέρα της εγκυμοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει πόσα γατάκια θα αποκτήσει η γάτα σας. Συνήθως, υπάρχουν περίπου τρία έως επτά γατάκια σε μια γέννα- ωστόσο, αν αυτή είναι η πρώτη εγκυμοσύνη της γάτας σας, μπορεί να αποκτήσει μόνο δύο έως τρία γατάκια.

Πόσους μήνες είναι έγκυες οι γάτες; Στάδια τοκετού, πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του τοκετού

Όταν φτάσει η μέρα που η γάτα σας θα γεννήσει, μπορείτε να περιμένετε τρία στάδια.

Στάδιο τοκετού Ι
Για να πάμε λίγο πίσω, η γάτα σας πιθανότατα δεν θα φάει 24 ώρες πριν από τον τοκετό. Θα αρχίσει να έχει συσπάσεις και θα το καταλάβετε όταν αρχίσει να λαχανιάζει. Πιθανότατα θα αποσυρθεί στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει. Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματός της θα καθορίσει επίσης ότι βρίσκεται στο πρώτο στάδιο. Η κανονική θερμοκρασία της θα πρέπει να είναι γύρω στους 100°F με 102,5°F. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του τοκετού, μπορεί να πέσει στους 98°F με 99°F βαθμούς.

Στάδιο τοκετού ΙΙ
Αυτό το στάδιο είναι όταν η διαδικασία του τοκετού γίνεται ορατή και τα γατάκια γεννιούνται. Η γάτα σας θα σφίγγεται, το στομάχι της θα σφίγγεται και οι συσπάσεις θα γίνονται πιο συχνές. Για να έχετε καλύτερη εικόνα του τεντώματος, είναι παρόμοιο με την εμφάνιση της γάτας σας που έχει κένωση. Μόλις ξεκινήσει αυτό το στάδιο, τα γατάκια θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα σε 1 έως 2 ώρες. Η βασίλισσα, ή μητέρα γάτα, μπορεί να περάσει περιόδους ανάπαυσης μεταξύ των γατάκια, οι οποίες δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 4 ώρες- διαφορετικά, θα πρέπει να ζητηθεί κτηνιατρική βοήθεια.

Στάδιο τοκετού ΙΙΙ
Το στάδιο 3 συμβαίνει αμέσως μετά το δεύτερο στάδιο. Βασικά, αυτό το στάδιο περιλαμβάνει τη διέλευση των εμβρυϊκών μεμβρανών μέσα στις οποίες γεννιούνται τα γατάκια, ή αλλιώς τον «επίτοκο».

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σταδίου της γέννας;

Το στάδιο της βασίλισσας είναι όταν η μητέρα γάτα καθαρίζει τα γατάκια, το οποίο περιλαμβάνει το γλείψιμο και την απομάκρυνση των υγρών και των ιστών του πλακούντα. Θα μασήσει επίσης τον ομφάλιο λώρο. Στην απίθανη περίπτωση που δεν αφαιρέσει η ίδια τον σάκο ή τον ομφάλιο λώρο, θα πρέπει να επέμβετε και να δώσετε ένα χεράκι.

Σκίστε τον σάκο και χρησιμοποιήστε μια στεγνή πετσέτα για να καθαρίσετε το γατάκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπάγκο ή οδοντικό νήμα για να δέσετε τον ομφάλιο λώρο 1/2 ίντσα από το τοίχωμα της κοιλιάς και στη συνέχεια να κόψετε τον ομφάλιο λώρο από την άλλη πλευρά του δεσίματος. Καθαρίστε το γατάκι μέχρι να ακούσετε το κλάμα του νεογέννητου. Στη συνέχεια μπορείτε να τοποθετήσετε το γατάκι μαζί με τη μητέρα του σε μια ζεστή πετσέτα.

Αν η μητέρα γάτα σας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το νεογέννητο, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να βοηθήσετε ώστε τα γατάκια να έχουν πιθανότητες επιβίωσης. Αν δεν καθαρίσει η ίδια τα γατάκια, θα πρέπει να τα καθαρίσετε εσείς. Ωστόσο, οι περισσότερες γάτες είναι εξαιρετικές μητέρες και φροντίζουν τα γατάκια τους.

Πόσους μήνες είναι έγκυες οι γάτες; Στάδια τοκετού, πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις

Πώς να φροντίσετε την έγκυο γάτα σας και τα γατάκια της

Η μητέρα γάτα χρειάζεται την κατάλληλη διατροφή για την ίδια και τα γατάκια της. Θα χρειαστεί επιπλέον θερμίδες και πρωτεΐνες όσο θηλάζει. Η μητέρα γάτα μπορεί να χάσει έως και το 40% του βάρους που πήρε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της κατά τη στιγμή του τοκετού. Οι κτηνίατροι συνιστούν τροφή πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνες για τα γατάκια κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου για να αναπληρώσουν την απώλεια.

Η σίτιση με γατοτροφή τόσο της μητέρας όσο και των γατών είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η μητέρα γάτα υγιής και να ξεκινήσουν τα γατάκια υγιώς τη ζωή τους. Η τροφή για γατάκια είναι ειδικά σχεδιασμένη με τα απαραίτητα συστατικά για μια υγιεινή διατροφή. Η μητέρα γάτα θα πρέπει να τρώει πιο συχνά από ό,τι συνήθως, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι μετράτε την ποσότητα της τροφής που τρώει και ότι έχει πρόσβαση σε τροφή ανά πάσα στιγμή.

Πόσους μήνες είναι έγκυες οι γάτες; Στάδια τοκετού, πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Αν έχετε μια έγκυο αιλουροειδές, ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτού του άρθρου ν