Τα αρωματικά κεριά κάνουν κακό στη γάτα μου; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο γεγονότα & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Τα αρωματικά κεριά κάνουν κακό στη γάτα μου; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο γεγονότα & Συχνές ερωτήσεις

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη μυρωδιά ενός αρωματικού κεριού που πλανάται στο σπίτι σας για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να νιώσετε άνετα μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Υπάρχει κάτι στο άναμμα ενός αρωματικού κεριού που φτιάχνει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να χαλαρώσετε. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι τα αρωματικά κεριά κάνουν το σπίτι σας να μυρίζει καταπληκτικά.

Αν έχετε κεριά και γάτες, μπορεί να έχετε λόγους ανησυχίας, επειδή ορισμένα αρωματικά κεριά έχουν βλαβερά συστατικά και τα μη αρωματικά κεριά παρουσιάζουν άλλους κινδύνους.

Τα αρωματικά κεριά κάνουν κακό στη γάτα μου; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο γεγονότα & Συχνές ερωτήσεις

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι κεριών;

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα είδη των διαθέσιμων κεριών πριν εξερευνήσουμε τους κινδύνους των κεριών για τις γάτες. Οι τύποι κεριών που είναι διαθέσιμοι περιλαμβάνουν τα εξής:

Κερί μέλισσας
Κερί παραφίνης
Κερί σόγιας

Πώς είναι επικίνδυνα τα κεριά για τις γάτες;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα αρωματισμένα ή μη αρωματισμένα κεριά μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον αιλουροειδή σύντροφό σας. Ενώ δεν είναι όλα τα αρωματικά κεριά επικίνδυνα για τη γάτα σας, ορισμένα περιέχουν επιβλαβή συστατικά.

Ο κίνδυνος εγκαύματος
Οι γάτες είναι πολύ περίεργα πλάσματα και η φλόγα του κεριού που τρεμοπαίζει μπορεί να τραβήξει την προσοχή τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προσέχετε τα κεριά όταν έχετε γύρω σας γάτες ή μικρά παιδιά. Μια περίεργη γάτα μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά στη φλόγα και να κάψει τα μουστάκια της ή χειρότερα.

Τα αιθέρια έλαια και οι χημικές ουσίες
Τα αρωματικά κεριά συχνά περιέχουν αιθέρια έλαια και χημικές ουσίες. Εάν η γάτα σας έχει αλλεργίες ή άσθμα, τα έλαια μπορεί να προκαλέσουν κρίση στη γάτα. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να καταποθούν, να εισπνευστούν ή να απορροφηθούν από το δέρμα του αιλουροειδούς σας. Όταν η γάτα σας πάρει κάποια από τις χημικές ουσίες στο δέρμα της, το πρώτο της ένστικτο θα είναι να τη γλείψει. Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει καταπιεί ή έχει πάρει αιθέρια έλαια ή χημικές ουσίες στο δέρμα της, είναι καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.

Τα αρωματικά κεριά κάνουν κακό στη γάτα μου; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο γεγονότα & Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχουν και άλλα αρωματικά προϊόντα που είναι τοξικά για τις γάτες;

Παρόλο που δεν είναι όλα τα αρωματικά κεριά τοξικά για τον αιλουροειδή φίλο σας, είναι καλύτερο να μείνετε μακριά τους αν αισθάνεστε ότι ερεθίζουν το αιλουροειδές σας. Ωστόσο, τα αρωματικά κεριά δεν είναι τα μόνα προϊόντα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε όταν πρόκειται για τη γάτα σας. Υπάρχουν και μερικά άλλα που πρέπει επίσης να αποφύγετε.

Ξηρό ποτ πουρί
Υγρό ποτ πουρί
Θυμιάματα
Αρωματικά χώρου
Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι τοξικά για τη γάτα σας, είναι καλύτερο να τα κρατάτε μακριά από το κατοικίδιό σας.

Ποια προϊόντα είναι ασφαλή για τις γάτες;

Φυσικά, θα θέλετε να φρεσκάρετε το σπίτι σας και να το κάνετε να μυρίζει όμορφα, ειδικά με μια γάτα που έχει κουτί για τα απορρίμματα στο σπίτι. Ακολουθούν μερικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας για να διατηρήσετε ότι είναι ασφαλή για τα αιλουροειδή:

Σακούλες καθαρισμού με ξυλάνθρακα
Εξολοθρευτές οσμών κατοικίδιων ζώων
Febreze
Καθαριστές αέρα
Κεριά από φυσικό κερί
Ενώ αυτά τα προϊόντα είναι πιο ασφαλή γύρω από τον τριχωτό σας φίλο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με αυτά γύρω από τη γάτα σας. Για παράδειγμα, ακόμη και με τα κεριά από φυσικό κερί, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν παίζει με τη φλόγα.

Συμβουλές για να διατηρείτε τη γάτα σας ασφαλή γύρω από κεριά
Αν και συνιστούμε να αποφεύγετε εντελώς τη χρήση αρωματικών κεριών αν έχετε γάτα, είναι πιθανό να σας αρέσουν απλώς τα αρώματα και να θέλετε να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή γύρω από αρωματικά κεριά.

Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο αερίζεται

Εάν καίτε ένα κερί σε ένα δωμάτιο όπου θα βρίσκεται η γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο αερίζεται καλά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ανοίγοντας ένα παράθυρο ή μια πόρτα, γεγονός που θα επιτρέψει στον καπνό να διαλυθεί πριν κάνει κακό.

Καλύψτε τα κεριά σας
Όταν δεν καίτε τα κεριά, καλύψτε τα με ένα καπάκι μόλις σβήσουν. Αυτό θα αποτρέψει τη γάτα σας από το να γλείφει το κερί όταν δεν είναι αναμμένο Όταν το κερί είναι αναμμένο, τοποθετήστε το σε ένα κηροπήγιο με ψηλό τοίχωμα ή σε ένα κηροπήγιο που έχει σχάρα στο πάνω μέρος.

Μην αφήνετε τα κεριά σας να καίνε για πολύ ώρα
Ποτέ μην αφήνετε ένα κερί αναμμένο για ώρες και ποτέ μην το αφήνετε αναμμένο όλη τη νύχτα. Αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνο για τη γάτα σας, αλλά είναι επίσης επικίνδυνο για εσάς και την οικογένειά σας, επειδή μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Φροντίστε να σβήνετε το κερί όταν φεύγετε από το δωμάτιο, ειδικά αν βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου η γάτα σας αρέσκεται να μένει.

Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από το κερί
Ένας σίγουρος τρόπος για να προστατεύσετε τη γάτα σας από τα αρωματικά κεριά είναι να την κρατήσετε εντελώς μακριά από το κερί. Για παράδειγμα, μπορείτε να καίτε κεριά όταν η γάτα κοιμάται κάπου αλλού. Μπορείτε επίσης να βάλετε τη γάτα σας σε διαφορετικό δωμάτιο όσο καίτε ένα κερί και να την αφήσετε να επιστρέψει μόλις τελειώσετε και το κερί σβήσει και σκεπαστεί ξανά.

Τα αρωματικά κεριά κάνουν κακό στη γάτα μου; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο γεγονότα & Συχνές ερωτήσεις

Περίληψη

Αν και είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση αρωματικών κεριών, αν γνωρίζετε ότι η γάτα σας είναι αλλεργική ή έχει άσθμα που μπορεί να ερεθιστεί από τα κεριά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να έχετε γάτες και να καίτε τα κεριά σας ταυτόχρονα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν θα έρθει σε επαφή με το κερί ή ότι το κερί δεν θα αρρωστήσει τη γάτα σας. Εάν αισθάνεστε ότι η γάτα σας είναι άρρωστη ή ότι έχει μπει σε κερί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για διάγνωση και θεραπεία. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να σας δώσει συστάσεις για φυσικά, ασφαλή προϊόντα που μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι σας να μυρίζει φρεσκάδα και καθαριότητα και ταυτόχρονα να κρατήσουν το αιλουροειδές σας υγιές και ευτυχισμένο.