Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει μια μαργαρίτα; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει μια μαργαρίτα; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Είτε έχετε πολλά λουλούδια στον κήπο σας είτε σας αρέσει να φέρνετε κομμένα λουλούδια στο σπίτι για να τα διακοσμήσετε, πρέπει να είστε προσεκτικοί αν έχετε γάτες. Ορισμένα φυτά και λουλούδια μπορεί να είναι επικίνδυνα αν τα φάει η γάτα σας. Ένα τέτοιο λουλούδι είναι οι μαργαρίτες, και παρόλο που δεν είναι το πιο τοξικό φυτό για τις γάτες, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη γάτα σας αν το καταπιεί.

Οι μαργαρίτες, αλλά και άλλα είδη λουλουδιών και φυτών, δεν αποτελούν απαραίτητο μέρος της διατροφής της γάτας σας. Ωστόσο, η περιέργειά τους μπορεί να τις κυριεύσει και να μπουν στον πειρασμό να δαγκώσουν μια μαργαρίτα μόνο και μόνο για να δουν τι είναι και τι γεύση έχει. Συνεχίστε να διαβάζετε, γιατί θα μοιραστούμε μαζί σας γιατί δεν είναι καλή ιδέα να τρώει η γάτα σας μαργαρίτες.

Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει μια μαργαρίτα; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Είναι οι μαργαρίτες τοξικές για τις γάτες;

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά φυτά που οι γάτες δεν μπορούν να φάνε, ακόμη και αν δεν είστε έμπειρος ιδιοκτήτης γάτας. Ορισμένα φυτά μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν πολύ ή ακόμα και να πεθαίνουν, αν φάνε ένα από αυτά.

Εξαιτίας αυτού, η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA) παρέχει έναν κατάλογο με τα φυτά που είναι τοξικά για τις γάτες. Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται οι μαργαρίτες, και παρόλο που δεν είναι τόσο τοξικές για τις γάτες όσο φυτά όπως οι τουλίπες και οι κρίνοι, εξακολουθούν να μπορούν να αρρωστήσουν πολύ τη γάτα σας.

Οι μαργαρίτες ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Compositae και πολλά από τα φυτά (όχι όλα) αυτής της οικογένειας είναι τοξικά για τις γάτες. Άλλα φυτά της οικογένειας των μαργαρίτων που είναι τοξικά για τις γάτες είναι το χαμομήλι, το χρυσάνθεμο και η ντάλια για να αναφέρουμε μερικά. Αλλά ορισμένα είδη μαργαρίτας δεν είναι τοξικά για τις γάτες, για τα οποία θα μιλήσουμε περισσότερο αργότερα.

Γιατί οι μαργαρίτες είναι τοξικές για τις γάτες;

Σχεδόν όλα τα φυτά περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως τερπένια. Αυτά αποτελούν μέρος του φυσικού αμυντικού συστήματος ενός φυτού. Οι μαργαρίτες περιέχουν δύο από αυτά τα τερπένια: τα σεσκιτερπένια και τις λακτόνες. Επιπλέον, οι μαργαρίτες περιέχουν επίσης ένα φυσικό εντομοκτόνο γνωστό ως πυρεθρίνη.

Όλες αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις γάτες με διαφορετικούς τρόπους, καθώς οι αιλουροειδείς φίλοι μας δεν μπορούν να τις επεξεργαστούν σωστά. Οι λακτόνες και οι πυρεθρίνες επηρεάζουν το νευρικό σύστημα της γάτας, ενώ το σεσκιτερπένιο προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και γαστρεντερικές διαταραχές.

Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει μια μαργαρίτα; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει μια μαργαρίτα;

Αναφέραμε προηγουμένως ότι οι μαργαρίτες δεν είναι τα πιο τοξικά φυτά για τις γάτες. Ωστόσο, η κατανάλωση μιας μαργαρίτας μπορεί και πάλι να αρρωστήσει τη γάτα σας. Η γάτα σας κολλάει εξαιτίας της αδυναμίας της να επεξεργαστεί τις ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στις μαργαρίτες. Αλλά το πόσο ακριβώς αρρωσταίνει εξαρτάται από το πόσο ή πόσες μαργαρίτες έφαγε.

Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι μια γάτα τρώει μαργαρίτα περιλαμβάνουν:

Εμετός
Διάρροια
Δερματίτιδα
Υπερβολική έκκριση σάλιου
Απώλεια συντονισμού

Ο εμετός και η διάρροια είναι τυπικά σημάδια ότι η γάτα σας έφαγε κάτι που δεν έπρεπε και είναι αποτέλεσμα του ότι έφαγε δεν μπόρεσε να περάσει σωστά από το πεπτικό σύστημα. Η γάτα σας μπορεί επίσης να αρχίσει να τρέχει υπερβολικά σάλια ή να αναπτύξει αφρό στο στόμα της και γύρω από αυτό ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μαργαρίτας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γάτα μπορεί να αναπτύξει δερματίτιδα μετά την κατανάλωση μιας μαργαρίτας. Η δερματίτιδα είναι ουσιαστικά μια αλλεργική αντίδραση στην κατανάλωση μιας μαργαρίτας και μπορεί να οδηγήσει σε εξάνθημα ή φαγούρα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις (όπως αν καταναλώθηκε πολλή μαργαρίτα), η γάτα σας μπορεί να παρουσιάσει απώλεια συντονισμού ή να έχει αιματηρά κόπρανα.

Όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι πολύ αισθητά και αποτελούν σίγουρο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γάτα σας.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ανεξάρτητα από την αιτία, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μια τηλεφωνική γραμμή για δηλητηριάσεις ζώων ή να πάτε τη γάτα σας αμέσως σε κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει τη γάτα σας και θα διαμορφώσει το κατάλληλο για αυτήν σχέδιο θεραπείας με βάση την έκταση των κλινικών συμπτωμάτων και τα αποτελέσματα τυχόν διαγνωστικών εξετάσεων που θα κάνει στο αιλουροειδές σας.

Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει μια μαργαρίτα; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Πώς να αποτρέψετε μια γάτα από το να τρώει μαργαρίτες

Αν η γάτα σας θέλει να φάει ένα φυτό από περιέργεια, υπάρχουν τρόποι να την αποτρέψετε από το να το κάνει.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε μια γάτα από το να τρώει μαργαρίτες είναι να μην τις φέρνετε στο σπίτι, αν η γάτα σας είναι γάτα εσωτερικού χώρου. Καλό είναι επίσης να μην επιτρέπετε στις γάτες συντροφιάς να περιφέρονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς αυτό όχι μόνο τις θέτει σε κίνδυνο να φάνε τοξικά λουλούδια όπως μια μαργαρίτα, αλλά τις εκθέτει και σε πολλά άλλα προβλήματα, όπως τραυματισμούς και ατυχήματα, καβγάδες με άλλα ζώα ή κατάποση άλλων τοξινών (όπως δηλητήρια τρωκτικών).

Εάν η γάτα σας μένει σε εσωτερικό χώρο αλλά μπορεί να βγει έξω με επίβλεψη, μπορείτε και πάλι να φυτέψετε μαργαρίτες. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε ένα φράγμα μεταξύ των λουλουδιών και της γάτας σας. Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός “catio” (αίθριο για γάτες) για τη γάτα σας με κατάλληλη περίφραξη θα κρατήσει τη γάτα σας ασφαλή από τους κινδύνους της υπαίθρου, ενώ παράλληλα θα της επιτρέπει να απολαμβάνει το τοπίο. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να κατασκευάσετε ή να εγκαταστήσετε έναν φράχτη γύρω από τον κήπο σας, για να διασφαλίσετε ότι οι γάτες (και άλλα ζώα) δεν θα ενοχλούν ή δεν θα τρώνε τα φυτά σας.

Δεν συνιστάται να φέρνετε μαργαρίτες μέσα στο σπίτι. Οι γάτες είναι εξαιρετικά ευκίνητες και μπορούν εύκολα να πηδήξουν σε επιφάνειες ή πάγκους όπου θα τοποθετούσατε μια μαργαρίτα και μπορεί να καταλήξουν να καταναλώσουν το λουλούδι. Είναι επίσης περίεργες και θα έλκονταν από τη μαργαρίτα λόγω της μυρωδιάς της και του γεγονότος ότι θα ήταν ένα νέο στοιχείο στην περιοχή τους.

Αν οι μαργαρίτες είναι το αγαπημένο σας λουλούδι και θέλετε να τις φυτέψετε αλλά φοβάστε ότι η γάτα σας θα τις φάει, μπορείτε πάντα να φυτέψετε μερικές που είναι ασφαλείς για τις γάτες. Αν και οι περισσότερες ποικιλίες μαργαρίτας είναι τοξικές για τα φυτά, υπάρχουν μερικές που δεν είναι.

Ποιες μαργαρίτες δεν είναι τοξικές για τις γάτες;

Αν θέλετε να φυτέψετε μαργαρίτες που δεν είναι τοξικές για τις γάτες, τότε οι αφρικανικές μαργαρίτες και οι μαργαρίτες ζέρμπερας είναι καλές επιλογές σύμφωνα με την ASPCA. Αυτές ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αλλά σε διαφορετικό γένος, το οποίο δεν είναι τοξικό για τις γάτες.

Υπάρχουν πολλά άλλα φυτά που είναι επίσης ασφαλή και μη τοξικά για τις γάτες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φυτά δεν αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής μιας γάτας, καθώς είναι σαρκοφάγα. Ακόμη κα