Βασικές πρώτες βοήθειες για γατάκια και γάτες – Τι πρέπει να κάνετε;

by Μυρσίνη
Βασικές πρώτες βοήθειες για γατάκια και γάτες – Τι πρέπει να κάνετε;

Μια άρρωστη ή τραυματισμένη γάτα χρειάζεται άμεση επείγουσα κτηνιατρική φροντίδα. Να είστε προετοιμασμένοι με ένα απλό κουτί πρώτων βοηθειών για κατοικίδια ζώα και αριθμούς κτηνιάτρων έκτακτης ανάγκης στο χέρι – οι βασικές πρώτες βοήθειες μπορούν να βοηθήσουν να γίνουν επικίνδυνες καταστάσεις ενδεχομένως λιγότερο απειλητικές για τη ζωή και να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο καθώς θα σπεύδετε σε επείγουσα περίθαλψη. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε, να κάνετε και να περιμένετε.

Τι πρέπει να έχω για τις πρώτες βοήθειες για γάτες;

Κρατήστε πρόχειρο τον αριθμό του τοπικού κτηνιατρείου επειγόντων περιστατικών της περιοχής σας, ώστε να μπορείτε να καλέσετε για άμεση συμβουλή. Καθαροί επίδεσμοι και πετσέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τυλίξετε πληγές ή να τυλίξετε τη γάτα σας. Εάν έχετε ένα μεταφορέα με σκληρή πλευρά, αφαιρέστε το πάνω μέρος, ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε εύκολα τη γάτα σας μέσα.

Προειδοποίηση! Τα ανθρώπινα παυσίπονα μπορεί να βλάψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τη γάτα σας. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινα χάπια, αλοιφές, απολυμαντικά ή αυτοκόλλητα τσιρότα, εκτός αν σας το έχει πει ρητά η κτηνιατρική σας ομάδα.

Τι πρέπει να κάνω εάν η γάτα μου έχει τραυματιστεί;

Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης. Μπορούν να σας δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές από πρώτο χέρι και ακόμη και να προετοιμάσουν τον εξοπλισμό τους αν γνωρίζουν ότι έρχεστε.

Τυλίξτε απαλά τη γάτα σας σε μια κουβέρτα ή πετσέτα για να τη βοηθήσετε να παραμείνει ζεστή και περιορισμένη – δεν θέλετε το τραυματισμένο και φοβισμένο κατοικίδιο ζώο σας να κάνει μεγαλύτερη ζημιά παλεύοντας ή προσπαθώντας να ξεφύγει. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται ότι υποστηρίζεται πλήρως ανά πάσα στιγμή. Προσπαθήστε να κρατάτε το ένα χέρι κοντά στο στήθος του και το άλλο να στηρίζει το πίσω μέρος του.

Δαγκώματα, κοψίματα, εγκαύματα και πληγές: Μην προσπαθήσετε να εξετάσετε την πληγή ή να κάνετε βαθύ καθαρισμό. Αφαιρέστε τυχόν ξύλα, φύλλα ή χοντροκομμένο χώμα γύρω από την πληγή και ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Εάν η πληγή αιμορραγεί, ασκήστε πίεση με μια καθαρή πετσέτα ή πανί. Πηγαίνετε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό – οι περισσότερες πληγές χρειάζονται χειρουργική φροντίδα και ράμματα και η μόλυνση είναι ένας πραγματικός και άμεσος πραγματικός κίνδυνος.

Σπασμένα οστά: Κρατήστε τη γάτα σας ζεστή και περιορισμένη. Μην προσπαθήσετε να φτιάξετε το σπάσιμο μόνοι σας – αφήστε το αυτό στον κτηνίατρο.

Πνιγμός: Ποτέ μην προσπαθήσετε να βγάλετε τίποτα από το λαιμό της γάτας σας μόνοι σας. Αν υποψιάζεστε πνιγμό, καλέστε τον κτηνίατρό σας ή μεταβείτε στα επείγοντα περιστατικά.

Τραυματισμοί στα μάτια: Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό για να απομακρύνετε τυχόν χαλαρά υπολείμματα, αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Θερμοπληξία: Οι γάτες που έχουν αφεθεί σε ζεστά αυτοκίνητα ή δωμάτια μπορεί να υπερθερμανθούν (μην το κάνετε!). Αναζητήστε λαχάνιασμα, σάλια και κατάρρευση. Μην προσπαθήσετε να το θεραπεύσετε – πηγαίνετε στον κτηνίατρό σας.

Δηλητηρίαση: Μην περιμένετε. Εάν υποψιάζεστε δηλητήριο, καλέστε τη Γραμμή βοήθειας για δηλητήρια κατοικίδιων ζώων.

Επιληπτικές κρίσεις: Μην αγγίζετε τη γάτα σας και μην προσπαθείτε να πιάσετε τη γλώσσα της. Απομακρύνετε μια ασφαλή περιοχή γύρω της και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν φαίνεται καλά μετά.

Σοκ και εσωτερική αιμορραγία: Το αμβλύ τραύμα, όπως μια άσχημη πτώση ή ένα τροχαίο ατύχημα, μπορεί να προκαλέσει απίστευτα επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία ή απειλητικό για τη ζωή σοκ. Αν εντοπίσετε λήθαργο, λαχάνιασμα, βήχα αίματος, φουσκωμένη κοιλιά ή χλωμά ούλα, σπεύστε στα επείγοντα περιστατικά.

Θυμηθείτε, η ασφάλεια προηγείται! Φροντίστε να ελαχιστοποιήσετε τον τραυματισμό του εαυτού σας ή άλλων και βεβαιωθείτε ότι η κατάσταση είναι απαλλαγμένη από κάθε κίνδυνο για εσάς και το κατοικίδιό σας. Μια πληγωμένη, φοβισμένη γάτα μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε ανθρώπους που αγαπάει. Εάν η γάτα σας είναι άρρωστη ή ανεμβολίαστη, θέλετε να είστε πολύ, πολύ προσεκτικοί για να αποφύγετε να αγγίξετε μολυσμένα σωματικά υγρά ή αίμα – και να αναφέρετε πάντα αυτές τις ανησυχίες στην ομάδα κτηνιάτρων έκτακτης ανάγκης.

Προτεινόμενα