Μπορούν οι γάτες να φάνε συκώτι; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε συκώτι; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Κάθε ιδιοκτήτης γάτας πρέπει να γνωρίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ταΐσει τη γάτα του. Γνωρίζουμε ότι οι γάτες έχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους ανθρώπους. Ως υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες μπορούν να φάνε συκώτι, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τους το προσφέρετε μόνο με μέτρο και σύμφωνα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας. Αυτό εξαρτάται επίσης από την προέλευση του συκωτιού και τον τρόπο παρασκευής του. Η υπερβολική ή πολύ συχνή σίτιση της γάτας σας με ζωικό συκώτι μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα της βιταμίνης Α.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τόσο τα οφέλη όσο και τους πιθανούς κινδύνους της σίτισης της γάτας σας με συκώτι και θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη γευστική λιχουδιά. Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις διατροφικές απαιτήσεις της γάτας σας, ειδικά πριν της προσφέρετε μια νέα τροφή.

Μπορούν οι γάτες να φάνε συκώτι; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Γάτες και συκώτι

Αν και οι γάτες έχουν εξημερωθεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια, εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες διατροφικές απαιτήσεις με το κρέας των άγριων προγόνων τους. Στην άγρια φύση, μια γάτα συνήθως καταναλώνει ολόκληρο το ζώο-θήραμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των οργάνων. Λάβετε υπόψη ότι τα θηράματα των γατών είναι πολύ μικρά ζώα, οπότε δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες συκωτιού όταν γευματίζουν.

Οφέλη και κίνδυνοι του συκωτιού

Το συκώτι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και είναι γεμάτο βιταμίνη Α, χαλκό και σίδηρο. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνες B12, D, E και K. Ενώ είναι φορτωμένο με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η υπερβολική ποσότητα ενός καλού πράγματος μπορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο καλή.

Με το συκώτι να είναι γεμάτο βιταμίνη Α, είναι σημαντικό να ταΐζετε το συκώτι σε μικρές ποσότητες και με μέτρο στη γάτα σας. Διαφορετικά, η τοξικότητα της βιταμίνης Α μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει κάποιες πεπτικές διαταραχές, όπως εμετό και διάρροια.

Μπορούν οι γάτες να φάνε συκώτι; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Τοξικότητα της βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για όλα τα είδη θηλαστικών, πτηνών, ακόμη και για τα ψάρια. Αυτή η βιταμίνη παίζει ζωτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη, την όραση, το δέρμα και την αναπαραγωγική υγεία. Η τοξικότητα της βιταμίνης Α μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, όταν κατά λάθος λαμβάνονται μεγάλες δόσεις, κάτι που είναι πιο συχνό στους σκύλους, ή μπορεί να έχει καθυστερημένη επίδραση με την πάροδο του χρόνου, όταν ένα ζώο τρέφεται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως το συκώτι, ή ακόμη και μέσω της συμπληρωματικής χορήγησης μουρουνέλαιου.

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που απορροφάται μαζί με άλλα λίπη της διατροφής και αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό και στο συκώτι, σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες που αποβάλλονται μέσω της ούρησης όταν καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συκώτι είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνη Α.

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει τοξικότητα βιταμίνης Α στις αγαπημένες μας γάτες, απλώς και μόνο λόγω του μεγέθους του ζώου. Το συκώτι κοτόπουλου είναι συνήθως το συκώτι της επιλογής για τις γάτες, αλλά μπορεί και πάλι να προκαλέσει τοξικότητα βιταμίνης Α με την πάροδο του χρόνου, εάν ταΐζεται σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες.

Σημάδια τοξικότητας από βιταμίνη Α

Τα σημάδια της τοξικότητας της βιταμίνης Α μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Φροντίστε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας εάν φοβάστε ότι η γάτα σας πάσχει από αυτή την κατάσταση ή εμφανίζει τα ακόλουθα σημάδια:

Λήθαργος
Υπνηλία
Ευερεθιστότητα
Απώλεια της όρεξης
Χωλότητα
Απώλεια βάρους
Δυσκοιλιότητα
Ξηρό δέρμα
Ξεφλούδισμα του δέρματος
Σκληρό, θαμπό τρίχωμα
Εμετός

Μπορούν οι γάτες να φάνε συκώτι; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις
Διάγνωση και θεραπεία

Οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες στη δηλητηρίαση από τη βιταμίνη Α από ό,τι οι σκύλοι. Για να διαγνώσετε σωστά αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για αξιολόγηση της υγείας της. Η διάγνωση της τοξικότητας από βιταμίνη Α θα γίνει με βάση το ιστορικό υπερβολικής λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, την ανάπτυξη κοινών κλινικών συμπτωμάτων, τις εξετάσεις αίματος και τις ακτινογραφίες, ενώ ο κτηνίατρός σας πιθανόν να χρειαστεί να πραγματοποιήσει μια σειρά εξετάσεων για να αποκλείσει άλλες πιθανές καταστάσεις.

Η θεραπεία σε χρόνιες περιπτώσεις έγκειται στο να τρέφεται η γάτα σας με μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή. Μόλις σταματήσει η πηγή της τοξικότητας, η γάτα σας θα αρχίσει να βελτιώνεται, αν και οι αλλαγές στα οστά, αν υπάρχουν, θα είναι μη αναστρέψιμες. Καθώς η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο ήπαρ, οι τιμές του ήπατος μπορεί να είναι αυξημένες για χρόνια. Ορισμένες γάτες με προβλήματα κινητικότητας μπορεί να χρειαστούν παυσίπονα. Η πρόληψη είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία της γάτας σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ταΐζετε τη γάτα σας με το είδος της διατροφής που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει.

Επικοινωνείτε πάντα με τον κτηνίατρό σας προτού προσφέρετε στη γάτα σας οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή προσθέσετε οτιδήποτε νέο στη διατροφή της. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να εξετάσει όλους τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε την καλύτερη πορεία δράσης.

Τι είδους συκώτι πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου;

Το συκώτι κοτόπουλου θεωρείται η βέλτιστη πηγή συκωτιού, αν επιλέξετε να τους ταΐσετε αυτή την περιστασιακή λιχουδιά. Ως γενικός κανόνας, μην ξεπερνάτε τη μία ή δύο φορές την εβδομάδα τη μία κουταλιά της σούπας. Το μοσχαρίσιο συκώτι συνοδεύεται από μεγαλύτερες πιθανότητες τοξικότητας της βιταμίνης Α.

Ωμό έναντι μαγειρεμένου

Ενώ σε ορισμένους ιδιοκτήτες αρέσει να ταΐζουν ωμό συκώτι, αυξάνεται επίσης η πιθανότητα τροφικών ασθενειών που προκαλούνται από τα βακτήρια που μπορεί να βρεθούν στο ωμό κρέας. Το μαγείρεμα του συκωτιού θα εξαλείψει αυτούς τους κινδύνους και θεωρείται ασφαλέστερο τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας.

Για να ετοιμάσετε συκώτι για τη γάτα σας, μπορείτε απλά να πάρετε το συκώτι και να το βράσετε σε νερό. Δεν υπάρχει ποτέ ανάγκη να καρυκεύσετε ή να προσθέσετε πρόσθετα πρόσθετα. Μόλις μαγειρευτεί, μπορείτε να το κόψετε σε μικρά κομμάτια και να προσφέρετε μόνο μια μικρή ποσότητα. Δεν χρειάζεται επίσης να πετάξετε τον ζωμό, μπορείτε να τον προσφέρετε ως προσθήκη στην τροφή της γάτας σας ή ακόμα και να τον προσφέρετε στον σκύλο. Φροντίστε να προσφέρετε συκώτι στη γάτα σας με μέτρο, όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βρώμη; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν οι γάτες να τρώνε άλλα όργανα;

Όπως το συκώτι, έτσι και τα άλλα εσωτερικά όργανα των θηραματικών ζώων καταναλώνονται στη φύση. Πολλά αρπακτικά φαίνεται μάλιστα να προτιμούν τα εσωτερικά όργανα από άλλα μέρη του σώματος του θηράματός τους. Αυτά τα άλλα όργανα είναι επίσης εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Όπως και με το συκώτι, έτσι και τα άλλα όργανα πρέπει να τρέφονται με μέτρο και σε μικρές ποσότητες.

Διατροφικές ανάγκες μιας γάτας

Οι διατροφικές ανάγκες μιας γάτας είναι αρκετά απλές αλλά πολύ σημαντικές για τη συνολική υγεία της. Δεδομένου ότι είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα