Μπορούν οι γάτες να φάνε ακτινίδια; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ακτινίδια; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Το ακτινίδιο είναι ένα νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο τόσο γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα που οι διατροφολόγοι το έχουν ονομάσει “υπερτροφή” λόγω όλων των ωφελειών που μπορεί να προσφέρει στην ανθρώπινη διατροφή. Ενώ εσείς απολαμβάνετε αυτή τη γλυκιά ζουμερή λιχουδιά, μπορεί να βρείτε τον αιλουροειδή φίλο σας να σας κοιτάζει με λαχτάρα (όπως τα νήπια – πάντα θέλουν ό,τι έχουμε εμείς!).

Οι γάτες μπορούν όντως να τρώνε ακτινίδιο, καθώς δεν είναι τοξικό, και μπορεί να επωφεληθούν από ορισμένες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Ωστόσο, το ακτινίδιο δεν αποτελεί μέρος της φυσικής σαρκοφάγου διατροφής τους, οπότε είναι καλύτερο να ταΐζετε μόνο μικρές ποσότητες σε μέγεθος λιχουδιάς.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ακτινίδια; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις
Είναι το ακτινίδιο ασφαλές για τις γάτες να το τρώνε;

Ορισμένα φρούτα δεν είναι απολύτως ασφαλή για να ταΐσετε τη γάτα σας (σταφύλια, εσπεριδοειδή και κεράσια), αλλά το ακτινίδιο δεν είναι ένα από αυτά! Τα ακτινίδια είναι απολύτως εντάξει για να προσφέρονται στις γάτες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εφόσον ταΐζονται μόνο σε μικρές ποσότητες.

Ας υποθέσουμε ότι φρούτα όπως το ακτινίδιο ενσωματώνονται στη διατροφή μιας γάτας ως βασικό συστατικό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα καλύψουν τις μοναδικές διατροφικές τους απαιτήσεις. Οι γάτες είναι αποκλειστικά σαρκοφάγες, οπότε οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά από το κρέας θα καλύψουν τις φυσικές ενεργειακές τους ανάγκες.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ακτινίδιο περιέχει ένα συγκεκριμένο ένζυμο που ονομάζεται ακτινίδιο, το οποίο είναι ένα αλλεργιογόνο που μπορεί να προκαλέσει αντίδραση τόσο στους ανθρώπους όσο και στις ευαίσθητες γάτες. Αυτό το ένζυμο είναι επίσης υπεύθυνο για τις διαβρωτικές ιδιότητες του ακτινιδίου. Το ακτινίδιο χρησιμοποιείται για να μαρινάρει σκληρά κρέατα για την ικανότητά του να διασπά τις πρωτεΐνες. Ενώ αυτό είναι χρήσιμο για την υποβοήθηση της πέψης, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι διαβρωτικό για τον πεπτικό σωλήνα. Σκεφτείτε την ασαφή αίσθηση που έχετε στη γλώσσα σας μετά την κατανάλωση πολλών ακτινιδίων!

Αρέσουν στις γάτες τα ακτινίδια;

Δεδομένου ότι τα φρούτα δεν αποτελούν μέρος της φυσικής διατροφής μιας γάτας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας έχει μηδενικό ενδιαφέρον να φάει ακτινίδια. Ορισμένες γάτες είναι πολύ πιο περίεργες και μπορεί να απολαμβάνουν την υφή του ακτινιδίου. Ωστόσο, λόγω της σαρκοφάγου διατροφής τους, οι γάτες στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γευτούν τη γλυκύτητα. Έτσι, αν απολαμβάνουν τα ακτινίδια, δεν είναι ως γλυκιά λιχουδιά!

Ενώ το πραγματικό τμήμα του φρούτου του ακτινιδίου μπορεί να αρέσει ή να μην αρέσει στη γάτα σας, ανάλογα με τις προτιμήσεις της, το φυτό ακτινίδιο είναι μια διαφορετική ιστορία. Το ακτινίδιο ανήκει στο ίδιο γένος με ένα φυτό που ονομάζεται silvervine. Το silvervine χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το catnip και προκαλεί τις ίδιες αντιδράσεις. Το αμπέλι ακτινίδιο μοιράζεται κάποιες ιδιότητες με το ασημόχορτο και το άρωμα του αμπελιού μπορεί να προσελκύσει τις γάτες, οι οποίες μπορεί να κοιτάξουν να τρίβονται πάνω στο αμπέλι ή να σκάβουν το φυτό.

Αν βρίσκεστε εδώ επειδή είστε μανιώδης κηπουρός και αναρωτιέστε αν το ακτινίδιο στον κήπο σας είναι ασφαλές για τη γάτα σας, ναι, είναι, αλλά ίσως να θέλετε να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά για το καλό του φυτού σας!

Μπορούν οι γάτες να φάνε ακτινίδια; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν οι γάτες να φάνε φλούδες και σπόρους ακτινιδίου;

Ορισμένοι σπόροι φρούτων δεν είναι ασφαλείς για τις γάτες λόγω τοξικών χημικών ουσιών (αχλάδια, μήλα και πυρηνόκαρπα), αλλά οι σπόροι του ακτινιδίου είναι απολύτως ασφαλείς. Οι σπόροι περιέχουν στην πραγματικότητα υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, Κ και Ε, καθώς και φυλλικά άλατα. Οι σπόροι περιέχουν τόσα πολλά καλούδια, καθώς χρειάζονται πολλή ενέργεια όταν σπέρνονται για να αναπτυχθούν σε μια νέα άμπελο ακτινιδίου.

Η φλούδα του ακτινιδίου είναι επίσης ασφαλής για κατανάλωση και οι βιταμίνες βρίσκονται επίσης σε υψηλότερη πυκνότητα στη φλούδα απ’ ό,τι στη σάρκα. Να θυμάστε ότι η φλούδα του ακτινιδίου είναι αρκετά πυκνή και σε μεγάλα κομμάτια μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού. Είτε ξεφλουδίστε το ακτινίδιο είτε κόψτε το σε μικρά κομμάτια για να είναι ασφαλές να το δώσετε στη γάτα σας.

Πριν φάτε το ακτινίδιο εσείς ή πριν το δώσετε στη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει καλά το φρούτο. Υπολείμματα χημικών ουσιών, όπως φυτοφάρμακα και λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια, μπορεί να παραμείνουν στη φλούδα μετά την επεξεργασία. Ένα ζεστό πλύσιμο με νερό με ξύδι και στη συνέχεια ένα ξέπλυμα με γλυκό νερό μπορεί να απαλλάξει γρήγορα το ακτινίδιο από αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς τοξίνες.

Οφέλη του ακτινιδίου για την υγεία των γατών

Η υψηλή περιεκτικότητα του ακτινιδίου σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Το ένζυμο που αναφέραμε προηγουμένως, το ακτινίδιο, μπορεί επίσης να βοηθήσει την πέψη διασπώντας τις πρωτεΐνες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις γάτες που έχουν δυσανεξία στις πρωτεΐνες, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των πρωτεϊνών της κανονικής διατροφής τους.

Το ακτινίδιο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Οι γάτες συχνά δεν πίνουν όσο νερό χρειάζονται και με την κοινή διατροφή με κροκέτες, η υγρασία λείπει. Οι λιχουδιές από ακτινίδιο μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωσή τους.

Εκτός από αυτά τα δύο βασικά οφέλη, τα ακτινίδια περιέχουν μια μεγάλη χούφτα βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να συμπληρώνουν τη διατροφή των γατών σας. Οι μικρές υγιεινές λιχουδιές ακτινιδίου μπορούν να υποστηρίξουν το γενικό ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας σας. Να είστε φειδωλοί με τις λιχουδιές ακτινιδίου, καθώς διαθέτουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το μεταβολισμό της γάτας σας σε υψηλές δόσεις.

Το ακτινίδιο είναι ασφαλές για τη γάτα σας να το τρώει σε μικρές ποσότητες και μπορεί να προσφέρει ακόμη και κάποια οφέλη για την υγεία από όλες τις θαυμαστές του ιδιότητες. Ωστόσο, τα φρούτα δεν είναι απαραίτητα στη διατροφή μιας γάτας και οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να ρίξουν μια θρεπτική διατροφή. Βεβαιωθείτε ότι το ακτινίδιο προορίζεται μόνο ως λιχουδιά!

Προτεινόμενα