Μπορούν οι γάτες να φάνε μπακαλιάρο; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μπακαλιάρο; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

Οι γάτες και τα ψάρια πάνε χέρι-χέρι όπως οι σκύλοι και τα κόκαλα. Ωστόσο, το ψάρι δεν είναι πάντα ασφαλές για τις γάτες να το τρώνε. Μπορεί να περιέχουν μολυσματικές ουσίες, όπως υδράργυρο και παράσιτα, που μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τα πολύτιμα κατοικίδιά σας.

Σε γενικές γραμμές, οι γάτες μπορούν να φάνε μπακαλιάρο και τα περισσότερα άλλα ψάρια αν τα προετοιμάσετε σωστά. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ταΐσετε τη γάτα σας μπακαλιάρο και άλλα θαλασσινά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπακαλιάρο; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

Είναι ασφαλές να ταΐσω τη γάτα μου μπακαλιάρο;

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ταΐσετε τη γάτα σας μπακαλιάρο είναι να τον μαγειρέψετε καλά. Οι άγριες γάτες μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώνουν ωμό κρέας, αλλά οι οικόσιτες γάτες είναι πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουν από την κατανάλωση ωμών τροφών.

Ωμός μπακαλιάρος

Το να ταΐζετε τη γάτα σας ωμό μπακαλιάρο είναι επικίνδυνο και οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να τρώνε άγρια αλιευμένα ψάρια. Ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα για τον ωμό μπακαλιάρο είναι τα παρασιτικά σκουλήκια. Ο μπακαλιάρος και άλλα ψάρια τείνουν να είναι φορείς στρογγυλών σκουληκιών, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στις γάτες από το στόμα.

Αν και οι στρογγυλοσκώληκες δεν τείνουν να είναι πολύ επικίνδυνοι για τις ενήλικες γάτες, τα γατάκια και οι μεγαλύτερες, ανοσοκατεσταλμένες γάτες μπορούν να υποφέρουν σημαντικά από αυτά τα παράσιτα. Η προσβολή από στρογγυλό σκουλήκι είναι γνωστή ως ασκαριάση, η οποία είναι μια γαστρεντερική προσβολή.

Τα σημάδια της ασκαριάσης περιλαμβάνουν τα εξής:

Κοιλιακό άλγος
Ναυτία
Εμετός
Διάρροια
Αιματηρά κόπρανα
Απώλεια βάρους
Υποσιτισμός
Σοβαρές μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προνύμφες σκουληκιών που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και μολύνουν τους πνεύμονες της γάτας.

Η κατανάλωση ωμού μπακαλιάρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση. Ο άψητος μπακαλιάρος και άλλα ψάρια μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα, vibrio και άλλα παθογόνα που μπορούν να μολύνουν τις γάτες. Οι γάτες θα παρουσιάσουν κυρίως στομαχικές διαταραχές που οδηγούν σε εμετό ή διάρροια.

Μπορούν επίσης να παρουσιάσουν αυτά τα άλλα σημάδια:

Ανορεξία
Αφυδάτωση
Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
Πυρετός
Λήθαργος
Σοκ
Δερματική νόσος
Πρησμένοι λεμφαδένες
Απώλεια βάρους
Μαγειρεμένος μπακαλιάρος

Ο σωστά μαγειρεμένος μπακαλιάρος είναι ασφαλής για τις γάτες και πολλές γάτες θα τον απολαύσουν ως νόστιμη λιχουδιά. Ο σκοπός του μαγειρέματος του μπακαλιάρου είναι να σκοτώσει τυχόν παράσιτα. Το μαγείρεμα του μπακαλιάρου σε εσωτερική θερμοκρασία 145°F για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα θα σκοτώσει τα στρογγυλά σκουλήκια. Το ψήσιμο είναι μια ιδανική μέθοδος μαγειρέματος για τις γάτες και θα πρέπει να μείνουν μακριά από οποιοδήποτε τηγανητό ψάρι, καθώς οι πρόσθετες θερμίδες θα καταστρέψουν και τα πιθανά διατροφικά οφέλη που προσφέρονται. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταψύξετε τον μπακαλιάρο σε εσωτερική θερμοκρασία -4°F ή χαμηλότερη για τουλάχιστον 7 ημέρες για να καταστρέψετε αυτά τα παράσιτα.

Εάν ο ωμός μπακαλιάρος έχει παραμείνει για περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει απλώς να τον πετάξετε. Αν και τεχνικά μπορείτε να μαγειρέψετε τη σαλμονέλα με υψηλή θερμοκρασία, τα ωμά ψάρια που έχουν μείνει έξω για πολύ καιρό είναι πολύ επικίνδυνα για να καταναλωθούν τόσο από τις γάτες όσο και από τους ανθρώπους.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπακαλιάρο; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

Η διατροφική αξία του μπακαλιάρου

Ο μπακαλιάρος είναι πολύ θρεπτικός για τις γάτες. Κατ’ αρχάς, είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, ενώ είναι χαμηλός σε θερμίδες, λίπος και υδατάνθρακες. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή χολίνης και βιταμίνης Β12, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος μιας γάτας.

Ο μπακαλιάρος περιέχει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου, ο οποίος είναι καλός για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλες οι γάτες από την ενίσχυση του φωσφόρου. Η υπερβολική ποσότητα αυτού του μετάλλου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά μιας γάτας.

Επομένως, αν έχετε μια γάτα με νεφροπάθεια ή μια γάτα που είναι επιρρεπής σε πέτρες στα νεφρά, θα πρέπει να αποφεύγει να τρώει πολύ μπακαλιάρο.

Διατροφικές ανάγκες της γάτας

Ο μπακαλιάρος ευθυγραμμίζεται καλά με τις διατροφικές ανάγκες μιας γάτας. Σε γενικές γραμμές, η διατροφή μιας γάτας πρέπει να αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες και λίπη.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Οι γάτες επωφελούνται από μια διατροφή που αποτελείται από τουλάχιστον 40% πρωτεΐνες. Σε αντίθεση με τους σκύλους και τους ανθρώπους, οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, οπότε δεν χρειάζονται πολλούς υδατάνθρακες στη διατροφή τους. Στην πραγματικότητα, το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο να επεξεργάζεται πολύ καλά τους υδατάνθρακες.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο μπακαλιάρος είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική λιχουδιά χαμηλών θερμίδων για γάτες που πρέπει να διατηρήσουν ή να χάσουν κάποιο βάρος.

Ο μπακαλιάρος περιέχει επίσης πολλή ταυρίνη, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τις γάτες. Οι γάτες χρειάζονται ταυρίνη, αλλά δεν μπορούν να την παράγουν μόνες τους, οπότε βασίζονται στην κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης για να διατηρήσουν επαρκή επίπεδα ταυρίνης.

Οι γάτες με ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες. Οι ελλείψεις ταυρίνης μπορεί να οδηγήσουν σε εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς και καρδιομυοπάθεια. Και οι δύο αυτές ασθένειες μπορούν να προληφθούν εάν η γάτα έχει μια υγιή πρόσληψη ταυρίνης. Ωστόσο, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, και οι δύο οδηγούν σε μη αναστρέψιμες ή θανατηφόρες συνέπειες.

Μέτρια ποσότητα λίπους
Η διατροφή μιας γάτας πρέπει επίσης να αποτελείται από περίπου 20-24% λίπος. Δεδομένου ότι οι γάτες δεν επεξεργάζονται πολύ καλά τους υδατάνθρακες, βασίζονται στο λίπος ως πηγή ενέργειας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να προστατεύσουν τη γάτα σας από φλεγμονώδεις ασθένειες όπως οι αλλεργίες, η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο μπακαλιάρος είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μαζί με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση και τη θρέψη του δέρματος και του τριχώματος της γάτας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπακαλιάρο; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

Απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα

Ο μπακαλιάρος περιέχει επίσης νιασίνη, χολίνη και σελήνιο. Οι γάτες χρειάζονται αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα για την καθημερινή σωματική λειτουργία.

Οι γάτες με ανεπάρκεια νιασίνης μπορεί να παρουσιάσουν δυσάρεστα και επώδυνα συμπτώματα, όπως φλεγμονώδη ούλα, απώλεια όρεξης και αιμορραγική διάρροια.

Η χολίνη είναι απαραίτητη για τις γάτες, επειδή βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους και στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.

Το σελήνιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τις γάτες να διατηρήσουν υγιές δέρμα και τρίχωμα. Βοηθά επίσης στην υγεία των αρθρώσεων και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.