Μπορούν οι γάτες να φάνε μπισκότα; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μπισκότα; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Τα μπισκότα είναι ένα αγαπημένο πρωινό φαγητό πολλών ανθρώπων. Μπορεί να είναι αφράτα ή τραγανά και μπορούν να σερβιριστούν γλυκά ή αλμυρά, καθιστώντας τα ένα ευπροσάρμοστο τρόφιμο. Αν είστε οπαδός των μπισκότων, ίσως έχετε βρεθεί να αναρωτιέστε αν η γάτα σας θα απολάμβανε να μοιραστεί μαζί σας λίγο από το μπισκότο πρωινού σας. Αν και τα μπισκότα δεν είναι τοξικά για τις γάτες, δεν είναι ούτε υγιεινά για τις γάτες και καλό είναι να αποφεύγονται. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή των γατών με μπισκότα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπισκότα; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να τρώνε μπισκότα;

Τα μπισκότα δεν είναι τοξικά για τις γάτες. Ως εκ τούτου, οι γάτες μπορούν να τρώνε μικρές ποσότητες μπισκότων, αν και δεν είναι ιδανικό να ταΐζετε τη γάτα σας μπισκότα.

Τα μπισκότα φτιάχνονται από αλεύρι, αλάτι, βούτυρο και ένα διογκωτικό μέσο (όπως το μπέικιν πάουντερ). Ορισμένα μπισκότα μπορεί επίσης να περιέχουν φυτικό λίπος, πρόσθετα, αρωματικές ύλες και τεχνητά χρώματα. Αν και δεν είναι απαραίτητα τοξικά, κανένα από αυτά τα συστατικά δεν είναι υγιεινό για τη γάτα σας.

Είναι τα μπισκότα καλά για τις γάτες;

Όχι ακριβώς! Ορισμένα μπισκότα μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, οι οποίες δεν αποτελούν απαραίτητο μέρος της διατροφής της μέσης γάτας.

Αν και συχνά περιέχουν κάποια πρωτεΐνη, η ποσότητα που περιέχουν είναι συνήθως ανεπαρκής για τις διατροφικές ανάγκες μιας γάτας και συνήθως δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το κατοικίδιό σας. Είναι επίσης πολύ υψηλά σε κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι συχνά γνωστά ως τα “κακά” λίπη.

Πέρα από την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όμως, τα μπισκότα είναι επίσης πλούσια σε αμυλούχους υδατάνθρακες. Αυτά τα άμυλα δεν είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή της γάτας σας. Η περίσσεια υδατανθράκων αποθηκεύεται στο σώμα και οι υδατάνθρακες που αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία. Ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να προκληθούν από ακατάλληλη διατροφή και παχυσαρκία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η υψηλή περιεκτικότητα των μπισκότων σε λιπαρά μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία της γάτας σας. Όπως και η περίσσεια υδατανθράκων, έτσι και η περίσσεια λίπους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές παθήσεις, όπως η παγκρεατίτιδα, η οποία συχνά προκαλείται από την υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών. Το υπερβολικό λίπος προδιαθέτει επίσης τη γατούλα σας για άλλα προβλήματα υγείας, όπως η ηπατική λιπίδωση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπισκότα; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Πόσο μπισκότο μπορώ να δώσω στη γάτα μου;

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γάτες είναι εξαιρετικές στο να χειρίζονται τα ανθρώπινα συναισθήματα. Αν καταλάβουν ότι το να παρακαλούν για ένα μπισκότο θα έχει ως αποτέλεσμα να υποκύψετε και να τους προσφέρετε λίγο, μπορεί να παρακαλούν επανειλημμένα για ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ενισχύετε αυτή τη συμπεριφορά, καθώς το να τις ταΐζετε ανθυγιεινά τρόφιμα είναι προφανώς κακό μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές για τη γάτα σας εκεί έξω.

Ποιες τροφές είναι καλύτερες επιλογές για τη γάτα μου;

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται κρέας στη διατροφή τους και σπάνια τρώνε οτιδήποτε άλλο εκτός από ζωικές πρωτεΐνες. Μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας σωστά μαγειρεμένα κρέατα, όπως κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί και ψάρι. Όταν μαγειρεύετε κρέατα για τη γάτα σας, θα πρέπει να αποφεύγετε να προσθέτετε καρυκεύματα και καρυκεύματα. Οι γάτες που κάνουν δίαιτα με ωμό κρέας μπορούν να τρέφονται με τα περισσότερα ωμά ζωικά κρέατα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τρέφονται με ωμά ψάρια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας λιχουδιές του εμπορίου που έχουν σχεδιαστεί ειδικά με γνώμονα τις ανάγκες των γατών. Οι λιχουδιές για γάτες είναι δοσολογημένες σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς, γεγονός που σας διευκολύνει πολύ να κρατάτε τη γάτα σας στο σωστό δρόμο όσον αφορά την πρόσληψη θερμίδων. Είναι επίσης φτιαγμένες με συστατικά ασφαλή για τη γάτα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κεράσετε τη γάτα σας χωρίς να το παρακάνετε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μπισκότα; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μια σημείωση σχετικά με τις κυψέλες

Μια σημαντική διάκριση που πρέπει να κάνετε είναι ότι μερικές φορές, οι άνθρωποι αναφέρονται στις κροκέτες, μια δημοφιλής μορφή ξηρής τροφής για κατοικίδια ζώα, ως “μπισκότα για κατοικίδια ζώα”. Τα περισσότερα μπισκότα κατοικίδιων ζώων είναι ασφαλή για τη γάτα σας όταν ταΐζονται στις σωστές μερίδες. Οι θερμιδικές ανάγκες της γάτας σας θα καθορίσουν πόση κροκέτα χρειάζεται κάθε μέρα. Οι ανάγκες αυτές καθορίζονται από διάφορους παράγοντες.
Μερικοί παράγοντες που καθορίζουν τις θερμιδικές ανάγκες:

Η ηλικία τους
Η κατάσταση στείρωσής τους
Τα επίπεδα δραστηριότητάς τους
Η κατάσταση της υγείας τους (για παράδειγμα: έγκυος, σε ανάρρωση κ.λπ.)
Οι στόχοι της δίαιτας (απώλεια βάρους, αύξηση βάρους ή διατήρηση)

Η μάρκα και το προϊόν κροκέτας που επιλέγετε για τη γάτα σας θα έχει συνήθως οδηγίες διατροφής στο προϊόν ή στο κουτί του. Βεβαιωθείτε ότι τις ακολουθείτε ως κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή της γάτας σας, εάν η γάτα σας τρώει δίαιτα με βάση τις κροκέτες. Οι περισσότερες εταιρείες που παρασκευάζουν κροκέτες συμμορφώνονται με τα πρότυπα AAFCO για ζώα συντροφιάς και αυτή είναι μια σημαντική πληροφορία που πρέπει να αναζητήσετε στη συσκευασία όταν αγοράζετε ένα τέτοιο προϊόν.

Σε γενικές γραμμές, οι κροκέτες είναι ασφαλείς για τη γάτα σας και δεν πρέπει να συγχέονται με τα μπισκότα για τα οποία μιλήσαμε εδώ. Οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη διατροφική ευημερία της γάτας σας θα πρέπει να διευκρινιστεί με τον κτηνίατρό σας ή έναν διατροφολόγο αιλουροειδών.

Συμπέρασμα

Τα μπισκότα είναι μια λιχουδιά που η γάτα σας είναι πιθανό να απολαύσει, αλλά δεν είναι υγιεινά για τη γάτα σας και, ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγονται. Τα μπισκότα δεν περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τις γάτες. Η υπερκατανάλωση μπισκότων μπορεί να οδηγήσει σε ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο κατοικίδιο, μαζί με τις επιπλοκές υγείας που αντιμετωπίζουν αυτές οι γάτες.

Συνολικά, τα μπισκότα απλώς δεν αποτελούν ιδανική λιχουδιά για να προσφέρετε στη γάτα σας. Υπάρχουν καλύτερες, πιο υγιεινές και φιλικές προς τις γάτες λιχουδιές και σνακ.