Μπορούν οι γάτες να φάνε χαβιάρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε χαβιάρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Αν στη γάτα σας αρέσει η γεύση του χαβιαριού, τότε είναι εντάξει να την ταΐζετε μικρές μερίδες του, αλλά όχι τακτικά. Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη σίτιση των γατών με ωμό χαβιάρι (και ψάρια), τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε πριν τα ταΐσετε στη γάτα σας.

Αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους όσον αφορά τη σίτιση της γάτας σας με χαβιάρι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Brownies; Τι πρέπει να ξέρετε!

Τι είναι το χαβιάρι;

Είναι σημαντικό πρώτα να καταλάβετε τι θα ταΐσετε τη γάτα σας, επειδή υπάρχουν ψεύτικα αυγά ψαριών και πραγματικά αυγά ψαριών που συνήθως χαρακτηρίζονται ως χαβιάρι.

Η λέξη “χαβιάρι” προέρχεται από την περσική λέξη Khaviar που σημαίνει φορέας αυγών. Το παραδοσιακό χαβιάρι είναι ο ιχθύς από άγριους οξύρρυγχους (beluga, osetra, sevruga) και είναι τα μη γονιμοποιημένα αυγά τους (ιχθύς ψαριού). Για τον άνθρωπο είναι μια ακριβή και αλμυρή λιχουδιά. Το τεχνητό χαβιάρι παρασκευάζεται από μια ζύμη που διανέμεται με χρώμα, ζελέ και άρωμα για να μιμηθεί την υφή και τη γεύση του παραδοσιακού χαβιαριού. Όταν πρόκειται να ταΐσετε τη γάτα σας χαβιάρι, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για χαβιάρι από αυγά ψαριών και όχι για την τεχνητή ποικιλία.

Η τεχνητή ποικιλία δεν περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τις γάτες και συνήθως έχει τεχνητά χρώματα. Αυτή είναι η φθηνότερη εκδοχή και θέλετε να επιλέξετε να ταΐζετε τη γάτα σας με την παραδοσιακή εκδοχή χαβιαριού.

Είναι ασφαλές να τρώνε οι γάτες χαβιάρι;

Το παραδοσιακό και το τεχνητό χαβιάρι είναι ασφαλές για τις γάτες να το τρώνε ως λιχουδιά με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχουν ορισμένα βακτήρια στο χαβιάρι, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με τροφικό δηλητήριο.

Τα ωμά ψάρια περιέχουν ένα βακτήριο που ονομάζεται σαλμονέλα και μπορεί να περάσει στο παραδοσιακό χαβιάρι. Το αληθινό χαβιάρι δεν μαγειρεύεται ποτέ, γεγονός που θα σκότωνε αυτό το βακτήριο. Αντ’ αυτού, θεραπεύεται ως μια μορφή συντήρησης για να διαρκέσει περισσότερο. Το χαβιάρι συντηρείται συνήθως με αλάτι, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη νατρίου από τη γάτα σας.

Η τεχνητή ποικιλία είναι ασφαλής για τις γάτες, αλλά στερείται των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στο παραδοσιακό χαβιάρι. Αυτή η ποικιλία χαβιαριού είναι πιο γλυκιά και δεν έχει καμία θρεπτική αξία που να είναι ωφέλιμη για τις γάτες. Ωστόσο, το τεχνητό χαβιάρι δεν ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη διατροφή των γατών με χαβιάρι;

Η γάτα σας μπορεί να αρρωστήσει αν φάει παραδοσιακό χαβιάρι που έχει πάνω του βακτήρια σαλμονέλας. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα δυσφορίας, λήθαργο, εμετό, διάρροια και πυρετό.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει πιθανή αφυδάτωση στη γάτα σας εάν δεν πίνει αρκετό νερό. Εάν τρώνε συχνά και πολύ χαβιάρι, τότε έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν δηλητηρίαση από νάτριο.
Το τεχνητό χαβιάρι εγχέεται με χρωστικές ουσίες και ορισμένα ζελέ που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία τους.

Μπορούν οι γάτες να φάνε χαβιάρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Συμπέρασμα

Και οι δύο τύποι χαβιαριού είναι ασφαλείς για τις γάτες να τρώνε, αλλά μόνο ως σπάνια λιχουδιά. Το χαβιάρι δεν πρέπει να ταΐζεται συχνά λόγω του κινδύνου δηλητηρίασης από σαλμονέλα και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο.

Εάν η γάτα σας τυχαίνει να απολαμβάνει αυτή τη λιχουδιά, τότε μπορείτε να το ταΐζετε κάθε μήνα μαζί με την κύρια διατροφή της.

Προτεινόμενα