Μπορούν οι γάτες να φάνε δαμάσκηνα; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε δαμάσκηνα; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των φρούτων, που ξεχειλίζει από ζουμερά και γλυκά φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα. Όλοι στο νοικοκυριό απολαμβάνουν αυτές τις λιχουδιές, οπότε είναι φυσικό να θέλουμε να τα μοιραστούμε με τις γάτες της οικογένειάς μας. Γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγοι και ευδοκιμούν σε μια διατροφή με βάση το κρέας, αλλά είναι σε θέση να μοιραστούν τα δαμάσκηνά μας μαζί μας;

Η φλούδα και η σάρκα των δαμάσκηνων είναι μια χαρά για τις γάτες να τρώνε σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, ο μίσχος, τα φύλλα και το κουκούτσι περιέχουν κυάνιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα τοξικότητα στις γάτες. Ενώ γνωρίζουμε ότι τα δαμάσκηνα είναι ως επί το πλείστον ασφαλή για τις γάτες, είναι πραγματικά μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή τους;

Μπορούν οι γάτες να φάνε δαμάσκηνα; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Είναι τα δαμάσκηνα ασφαλή για τις γάτες;

Ως στοργικοί ιδιοκτήτες, η υγεία της γάτας μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς. Θέλουμε να διασφαλίζουμε ότι είναι πάντα ασφαλείς, ευτυχισμένες και υγιείς. Πριν αποφασίσετε να τις ταΐσετε με οποιαδήποτε νέα τροφή, καλό είναι να καταλάβετε τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί γι’ αυτές η «ανθρώπινη τροφή» μας.

Δηλητηρίαση από κυάνιο

Το κυάνιο είναι μια αόριστα γνωστή λέξη σε πολλούς από εμάς και είναι ευρέως γνωστό ως δηλητήριο που βλέπουμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο γλυκοζίτης του κυανίου βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα που τρώμε! Ο γλυκοζίτης του κυανίου βρίσκεται στους μίσχους, τα φύλλα και τα κουκούτσια των δαμάσκηνων. Ενώ ο γλυκοζίτης του κυανίου δεν είναι πολύ τοξικός, μετατρέπεται σε υδροκυάνιο κατά τη διάρκεια της πέψης, το οποίο μπορεί να είναι πολύ τοξικό1.

Ενώ μικρές ποσότητες κυανίου στα φρούτα δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τον ανθρώπινο οργανισμό, ο πολύ μικρότερος οργανισμός της γάτας μπορεί να υποστεί θανατηφόρα τοξικότητα από μια μικρή μόνο έκθεση σε κυάνιο. Η γάτα σας μπορεί να παρασυρθεί να μασήσει τα σκληρά κοτσάνια των δαμάσκηνων στο μπολ με τα φρούτα και ενδεχομένως να καταναλώσει κυάνιο με αυτόν τον τρόπο, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα δαμάσκηνα φυλάσσονται με ασφάλεια μακριά από την εμβέλειά τους.

Εάν ταΐζετε μικρές ποσότητες σάρκας δαμάσκηνου, αφαιρείτε πάντα ολόκληρο το κουκούτσι. Υπάρχουν δύο ποικιλίες δαμάσκηνων που μπορεί να προσβάλλουν το κουκούτσι: τα δαμάσκηνα με πέτρα και τα δαμάσκηνα με ελεύθερη πέτρα. Οι τύποι με το κουκούτσι είναι προσκολλημένο στη σάρκα και η αφαίρεση του κουκουτσιού μπορεί να είναι δύσκολη. Οι ποικιλίες με ελεύθερη πέτρα έχουν ένα χαλαρό κουκούτσι που αφαιρείται εύκολα, οπότε αυτή η ποικιλία είναι προτιμότερη.

Άλλα φρούτα που περιέχουν κυάνιο στα φύλλα, τους μίσχους και τα κουκούτσια τους περιλαμβάνουν:

Βερίκοκα
Κεράσια
Ροδάκινα
Αχλάδια
Δαμάσκηνα
Μήλα

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κυάνιο μπορεί να περιλαμβάνουν διεσταλμένες κόρες, δυσκολία στην αναπνοή, αναπνοή με ανοιχτό στόμα ή λαχάνιασμα και κατάρρευση ή σοκ. Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει καταναλώσει πλανητικό υλικό που περιέχει κυάνιο ή παρουσιάζει οποιαδήποτε συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα κτηνιατρική φροντίδα.
Κίνδυνος πνιγμού

Εκτός από την πιθανή τοξικότητα, τα δαμάσκηνα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για το μικρό σώμα της γάτας. Τα ίδια τα κουκούτσια έχουν το τέλειο μέγεθος για να σφηνωθούν στο λαιμό τους αν επιχειρήσουν να τα καταπιούν. Η ίδια η σάρκα είναι αρκετά μαλακή ώστε οι γάτες να μπορούν να την καταπιούν με ασφάλεια, αλλά η φλούδα είναι πιο ινώδης και τα σαρκοφάγα δόντια των γατών μπορεί να δυσκολευτούν να διασπάσουν αυτές τις ίνες πριν την κατάποση, καθιστώντας τη φλούδα κίνδυνο πνιγμού.

Αν θέλετε να δώσετε στη γάτα σας να δοκιμάσει ένα μικρό κομμάτι δαμάσκηνο, βεβαιωθείτε ότι είναι απόλυτα ώριμο, ώστε η σάρκα να είναι μαλακή και ζουμερή. Επιπλέον, θα πρέπει είτε να αφαιρέσετε τη φλούδα είτε να το κόψετε σε μικρά κομμάτια.

Μπορούν οι γάτες να φάνε δαμάσκηνα; Πληροφορίες ασφαλείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Είναι τα δαμάσκηνα καλά για τις γάτες;

Ενώ τα δαμάσκηνα είναι γεμάτα ευεργετικές βιταμίνες για εμάς τους παμφάγους ανθρώπους, όπως οι βιταμίνες Α, Κ και C, οι σαρκοφάγοι συγκάτοικοί μας παίρνουν όλα όσα χρειάζονται από τη διατροφή τους με βάση το κρέας. Τα δαμάσκηνα μπορεί να προσφέρουν μερικά διατροφικά οφέλη αν καταναλωθούν από τις γάτες, αλλά δεν είναι απαραίτητα σε καμία περίπτωση. Τα δαμάσκηνα και άλλα φρούτα είναι επίσης αναλογικά υψηλότερα σε ζάχαρη από τη φυσική διατροφή μιας γάτας.

Ωστόσο, είναι απίθανο να αρέσουν στις γάτες τα δαμάσκηνα σε καμία περίπτωση. Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τη γλυκύτητα. Επομένως, μην αισθάνεστε άσχημα όταν δεν μοιράζεστε το δαμάσκηνό σας, καθώς η γάτα σας θα αδιαφορήσει ούτως ή άλλως! Οι περίεργες γάτες μπορεί να δείξουν κάποιο ενδιαφέρον, αλλά δεν θα τελειώσει πολύ μακριά από αυτό.

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει μια ισορροπημένη διατροφή κατάλληλη για τις ανάγκες της σε καλής ποιότητας γατοτροφές. Οποιαδήποτε επιπλέον συμπληρωματική τροφή δεν χρειάζεται, ειδικά όχι φρούτα, εκτός αν το συμβουλεύει ο κτηνίατρος.

Υγιεινές λιχουδιές για γάτες

Αν σκέφτεστε να μοιραστείτε τα ζουμερά σας δαμάσκηνα με τη γάτα σας επειδή θέλετε να απολαύσει μια λιχουδιά, τότε να θυμάστε ότι αυτό που εκείνη θεωρεί νόστιμη λιχουδιά είναι διαφορετικό από το δικό μας.

Η γάτα σας μπορεί να απολαύσει λίγη catnip ή γρασίδι για γάτες, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε ή να καλλιεργήσετε μόνοι σας βιολογικά! Θα απολαύσουν επίσης τις σαρκοβόρες ορμές τους να ηρεμούν με μαγειρεμένο κρέας, όπως κοτόπουλο ή ασφαλές ψάρι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ποντίκια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Τα δαμάσκηνα δεν πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή μιας λιχουδιάς για τη γάτα σας. Ενώ η σάρκα των δαμάσκηνων είναι ασφαλής, πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του κουκούτσι, μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή. Τα φρούτα δεν είναι απαραίτητα στη διατροφή μιας γάτας, οπότε όταν προσφέρετε λιχουδιές, αναζητήστε κάτι από τη φυσική τους διατροφή που θα απολαμβάνουν!