Μπορούν οι γάτες να φάνε κάπαρη; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε κάπαρη; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Είναι δύσκολο να αποτρέψουμε τις γάτες μας από το να θέλουν να δοκιμάσουν ό,τι τρώμε. Ακόμα και όταν απομακρυνόμαστε από το φαγητό μας, μπορούν να τρυπώσουν και να κλέψουν μια μπουκιά από το πιάτο μας. Ενώ οι περίεργες γάτες μπορεί να ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν ό,τι υπάρχει στο μενού μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι ασφαλείς γι’ αυτές και ποιες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα δυνητικά σοβαρό πρόβλημα.

Όσον αφορά την κάπαρη, δεν είναι τοξική για τις γάτες. Ωστόσο, δεν θα πρέπει επίσης να ταΐζονται σε υπερβολική ποσότητα στη γάτα σας. Εάν η γάτα σας έχει ήδη φάει κάπαρη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στην κάπαρη, τι είναι και πώς επηρεάζει τη γάτα σας.

Τι είναι η κάπαρη;

Η κάππαρη είναι τα μικρά, άγουρα μπουμπούκια λουλουδιών του θάμνου κάππαρης. Αν αφεθούν να αναπτυχθούν, θα εξελιχθούν σε κάππαρη, τον καρπό του θάμνου. Αυτοί οι θάμνοι βρίσκονται στην Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία και την Ασία. Συνδέονται κυρίως με τη μεσογειακή κουζίνα και συνήθως καταναλώνονται είτε σε άλμη είτε αποξηραμένα. Η ακατέργαστη κάππαρη είναι τόσο πικρή που γίνεται δυσάρεστη. Οι άλμες με ξύδι ή αλάτι ενισχύουν τη γεύση τους και τις καθιστούν ένα νόστιμο πρόσθετο συστατικό στα πιάτα. Η κάππαρη έχει περίπου το μέγεθος σταφυλιού και περιέχει σπόρους. Ενώ η κάππαρη χρησιμοποιείται ως συστατικό στη μαγειρική, οι κάππαρες χρησιμοποιούνται κυρίως ως υποκατάστατο των ελιών στα κοκτέιλ.

Η κάππαρη μοιάζει με ένα μικρό πράσινο οβάλ που έχει περίπου το μέγεθος ενός μπιζελιού. Όταν είναι τουρσί, αποκτούν μια πικάντικη, λεμονάτη γεύση που είναι πολύ διαφορετική από τη γεύση τους σε ωμή ή ξηρή μορφή. Η αλμυρή γεύση τους είναι παρόμοια με τις πράσινες ελιές. Η οξύτητα της κάππαρης ταιριάζει καλά με πλούσια ψάρια, όπως ο σολομός. Συχνά σερβίρονται στην κορυφή καπνιστού σολομού με τυρί κρέμα. Εκτός από τα ψάρια, η κάππαρη χρησιμοποιείται για να προσθέσει υφή και γεύση σε σάλτσες, ζυμαρικά και βραστά φαγητά. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως συστατικά σε ορισμένα φάρμακα.

Αν η γάτα σας προσπαθεί να πάρει τον καπνιστό σολομό σας, μπορεί να καταλήξει να φάει μια κάπαρη ή μέρος της άλμης.

Άλμυρη κάπαρη

Οι κάππαρες που είναι συσκευασμένες σε άλμη θα πρέπει να μουλιάζουν πριν από την κατανάλωση για τουλάχιστον 5 λεπτά. Η άλμη είναι πολύ αλμυρή ή γεμάτη ξύδι και διαφορετικά θα υπερκαλύψει τη γεύση της κάππαρης.

Εάν οι άνθρωποι πρέπει να αφαιρέσουν την κάπαρη από την άλμη, εδώ είναι που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό για τις γάτες. Δεδομένου ότι οι αιλουροειδείς φίλοι μας έχουν μικρότερο σώμα από εμάς, δεν χρειάζεται πολύ από μια τροφή που δεν θα έπρεπε να έχουν για να προκαλέσει πρόβλημα.

Το αλάτι είναι τοξικό για τις γάτες. Όταν τρώνε μια κάπαρη συσκευασμένη σε αλάτι, αυτό μπορεί να τις αρρωστήσει. Δυστυχώς, η αλμυρή γεύση της κάππαρης μπορεί να δελεάσει τις γάτες ακόμη περισσότερο.

Ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι μπορεί να είναι τοξικό για τη γάτα σας. Αν η γάτα σας τύχει να κλέψει λίγη κάπαρη από το πιάτο σας ή από τα σκουπίδια, αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, η μη ξεπλυμένη κάπαρη ή η άλμη κάπαρης μπορεί να προκαλέσει υψηλή συγκέντρωση νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος της γάτας σας προκαλώντας δηλητηρίαση από αλάτι.

Αν χρησιμοποιείτε κάπαρη, κρατήστε την μακριά από τη γάτα σας και βεβαιωθείτε ότι τα βάζα παραμένουν κλειστά όταν τελειώσετε με την κάπαρη.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κάπαρη; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Διατροφική αξία της κάππαρης

Μία κουταλιά της σούπας κάππαρη περιέχει:

2 θερμίδες

2 γραμμάρια πρωτεΐνης
4 γραμμάρια υδατανθράκων
3 γραμμάρια φυτικών ινών
9% της ημερήσιας αξίας νατρίου για τους ανθρώπους

Μπορεί να είναι μικρά, αλλά είναι γεμάτα νάτριο. Μια κουταλιά της σούπας κάπαρη περιέχει περίπου 238 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου. Οι υγιείς ενήλικες γάτες πρέπει να καταναλώνουν 40 mg νατρίου την ημέρα. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος για τις έγκυες ή θηλάζουσες γάτες.
Ωστόσο, μια κουταλιά της σούπας κάπαρη περιέχει πάρα πολύ αλάτι για τη μέση γάτα.

Σημάδια δηλητηρίασης από αλάτι

Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει φάει υπερβολικό αριθμό κάπαρης ή την πιάσατε να πίνει την άλμη, προσέξτε τα ακόλουθα σημάδια δηλητηρίασης από αλάτι:
Σημάδια δηλητηρίασης από αλάτι:

Εμετός
Διάρροια
Μειωμένη όρεξη
Λήθαργος
Υπερβολική δίψα ή ούρηση
Σύγχυση ή ζάλη
Επιληπτικές κρίσεις
Κώμα

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, φέρτε τη γάτα σας αμέσως στον κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κάπαρη; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Άλλες αλμυρές τροφές

Το αλάτι μπορεί να αφυδατώσει τη γάτα σας και να την κάνει εξαιρετικά διψασμένη. Ακολουθούν ορισμένα άλλα οικιακά αντικείμενα και τρόφιμα που είναι γεμάτα νάτριο και δεν πρέπει να προσφέρονται υπερβολικά στη γάτα σας:

Οι υπερβολικά αλμυρές τροφές δεν είναι ασφαλείς για τις γάτες:

Κρέας αλλαντικών
Τόνος σε άλμη
Πατατάκια & άλλα αλμυρά σνακ
Επιτραπέζιο αλάτι
Θαλασσινό νερό
Αλμυρό νερό από το μαγείρεμα
Πολλές γάτες δεν πίνουν αρκετό νερό. Βασίζονται στη διατροφή τους για να τους παρέχουν την ενυδάτωση που χρειάζονται κάθε μέρα. Δεδομένου ότι τόσες πολλές γάτες είναι ήδη ελαφρώς αφυδατωμένες, λίγο μόνο αλάτι μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Βεβαιώνεστε πάντα ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό.

Συμπέρασμα

Η κάππαρη είναι μικρά, άγουρα μπουμπούκια λουλουδιών του θάμνου κάππαρης. Χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για να προσθέσουν γεύση και υφή σε πολλά πιάτα.

Η κάππαρη συνήθως διατίθεται συσκευασμένη σε πολύ αλμυρή άλμη. Συνήθως χρησιμοποιούνται αφού πρώτα ξεπλυθούν. Μια κουταλιά της σούπας κάππαρη περιέχει 9% της ημερήσιας αξίας νατρίου για τον άνθρωπο.

Οι γάτες μπορούν να τρώνε κάπαρη, αλλά δεν πρέπει να τρώνε πάρα πολλές από αυτές. Μία ή δύο μερικές φορές δεν αρκούν για να τις βλάψουν, αλλά η κατανάλωση κάπαρης δεν πρέπει να αποτελεί τακτικό φαινόμενο για τη γάτα σας. Μπορεί να καταναλώσουν πολύ νάτριο, οδηγώντας σε αφυδάτωση και άλλα προβλήματα υγείας. Η κάπαρη δεν είναι τοξική ή δηλητηριώδης για τις γάτες σε μικρές ποσότητες, αλλά οι πολλές μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση από αλάτι. Η άλμη πρέπει να διατηρείται μακριά από τις γάτες, καθώς περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού.

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πάντα πρόσβαση σε καθαρό νερό και ότι δεν τρώει πολλές αλμυρές τροφές, συμπεριλαμβανομένης της κάππαρης.

Προτεινόμενα