Μπορούν οι γάτες να φάνε λαχανάκια Βρυξελλών; Εγκεκριμένα στοιχεία διατροφής από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε λαχανάκια Βρυξελλών; Εγκεκριμένα στοιχεία διατροφής από κτηνίατρο

Είναι δελεαστικό να δίνουμε κρυφά στις γάτες μας μια μικρή λιχουδιά με τη μορφή ανθρώπινων τροφών πού και πού. Εξάλλου, αν είναι κάτι που απολαμβάνουμε εμείς, ίσως το απολαύσουν κι εκείνες! Ίσως μάλιστα να αναρωτιόμαστε αν είναι σωστό να συμπληρώνουμε τη διατροφή τους με φρούτα ή λαχανικά, για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την τροφή που δίνετε στη γάτα σας, επειδή ορισμένες τροφές μπορεί να είναι ανθυγιεινές ή ακόμα και τοξικές γι’ αυτές.

Όσον αφορά τα λαχανικά, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να τα δίνουν στις γάτες τους για μια επιπλέον θρεπτική ώθηση. Εάν η γάτα σας τρώει μια υψηλής ποιότητας διατροφή για γάτες, θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αλλά ορισμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να δώσουν μια μικρή ώθηση. Ένα λαχανικό για το οποίο γίνονται συχνά ερωτήσεις είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών. Παρέχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών την απαραίτητη διατροφή στα αγαπημένα μας αιλουροειδή; Μπορούν οι γάτες να φάνε καν λαχανάκια Βρυξελλών; Η απάντηση είναι ναι, οι γάτες μπορούν να φάνε λαχανάκια Βρυξελλών! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαχανάκια Βρυξελλών; Εγκεκριμένα στοιχεία διατροφής από κτηνίατρο

Είναι ασφαλή τα λαχανάκια Βρυξελλών για να τα τρώνε οι γάτες;

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ασφαλή για τη γάτα σας να τα τρώει περιστασιακά, αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γάτα σας να μην ενδιαφέρεται γι’ αυτά. Πολλά αιλουροειδή βρίσκουν την έντονη μυρωδιά και τη γεύση απωθητική και δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αλλά, αν η γάτα σας φαίνεται να ενδιαφέρεται, το να της δώσετε λίγο δεν θα της κάνει κακό.

Προσφέρουν τα λαχανάκια Βρυξελλών οφέλη για την υγεία της γάτας μου;

Ναι! Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία της γάτας σας, καθώς είναι μια μεγάλη παροχή βιταμινών και μετάλλων, φυτικών ινών, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών. Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορούν να προσφέρουν τα λαχανάκια Βρυξελλών στον αιλουροειδή φίλο σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαχανάκια Βρυξελλών; Εγκεκριμένα στοιχεία διατροφής από κτηνίατρο

Βοήθεια στην πέψη

Επειδή τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες, είναι ιδανικά για να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην αύξηση του όγκου και στο να μαλακώσουν τη σύσταση των κοπράνων, καθώς και στην επιτάχυνση της κίνησής τους μέσω του εντέρου, καθιστώντας ευκολότερη την κίνηση του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τρέφουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου, παρέχουν θρεπτικά συστατικά για το μικροβιόκοσμο του εντέρου και μπορούν να βελτιώσουν τις διαταραχές της γαστρικής κινητικότητας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι φυτικές ίνες! Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν ορισμένες γάτες να χάσουν βάρος, καθώς οι φυτικές ίνες προκαλούν αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν αναμείξετε λίγο φύτρα Βρυξελλών με την κανονική τροφή της γατούλας σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τρώει λιγότερο στα γεύματα και πεινάει λιγότερο συχνά. Συζητήστε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστή για τη γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαχανάκια Βρυξελλών; Εγκεκριμένα στοιχεία διατροφής από κτηνίατρο
Σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν το αντιοξειδωτικό α-λιποϊκό οξύ, το οποίο μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (έως και 64% σε μελέτες που έγιναν σε ζώα) και μειώνει τη γλυκόζη αίματος νηστείας και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην αύξηση του ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Οφέλη της βιταμίνης Κ

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν έναν τόνο βιταμίνης Κ. Για έναν άνθρωπο, μισό φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να παρέχει περίπου το 137% της ημερήσιας πρόσληψης! Για τις γάτες, η βιταμίνη Κ καταφέρνει να επιτύχει πολλά.

Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην επούλωση των πληγών προκαλώντας τους θρόμβους αίματος που απαιτούνται για να σταματήσει η αιμορραγία. Έτσι, αν έχετε έναν μικροσκοπικό τρόμο που σκίζει συνεχώς το σπίτι και αναπηδά σε γωνίες, αυτή η βιταμίνη θα ήταν ζωτικής σημασίας για τυχόν τραυματισμούς ή κοψίματα που μπορεί να υποστούν στις άγριες περιπέτειές τους.

Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη των οστών, η οποία είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, όπως η οστεοαρθρίτιδα στις γάτες!

Υπάρχουν κίνδυνοι για να δώσω στη γάτα μου λαχανάκια Βρυξελλών;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ανθρώπινες τροφές που δίνετε στη γάτα σας, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Όπως συμβαίνει με όλα τα φρέσκα προϊόντα, τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να κολλήσουν βακτήρια οπουδήποτε στο ταξίδι τους, από το αγρόκτημα μέχρι το μανάβικο και το τραπέζι σας. Εάν τα λαχανάκια Βρυξελλών σερβιριστούν στο κατοικίδιό σας χωρίς να πλυθούν σωστά ή να μαγειρευτούν, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Ακολουθεί το γεγονός ότι το γατάκι σας είναι υποχρεωτικό σαρκοφάγο που εξαρτάται από το κρέας για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, όχι από τα φυτά. Επειδή οι γάτες δεν τρώνε πολύ συχνά φυτά, το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν είναι ρυθμισμένο ώστε να τα χωνεύει σωστά. Αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγή ενός λαχανικού στη διατροφή τους θα μπορούσε να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή εμετό.

Τέλος, τα λαχανάκια Βρυξελλών θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού λόγω του μεγέθους τους. Φροντίστε λοιπόν να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια πριν τα δώσετε στη γάτα σας.

10 καλύτερες γάτες για συναισθηματική υποστήριξη (με εικόνες)
Πώς μπορώ να ταΐσω τη γάτα μου λαχανάκια Βρυξελλών;

Αν και μπορούν να τα φάνε ωμά, καλό είναι να μαγειρεύετε τα λαχανάκια Βρυξελλών που θέλετε να ταΐσετε τη γάτα σας. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου βακτηριακής μόλυνσης. Μαγειρέψτε τα μέχρι να μαλακώσουν και φροντίστε να τα δώσετε στο κατοικίδιό σας σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.

Και να θυμάστε, κάθε φορά που εισάγετε μια νέα τροφή στη διατροφή της γάτας σας, ξεκινήστε με μικρή ποσότητα για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές. Δώστε τους μια ή δύο μπουκιές για να δείτε πώς αντιδρούν πριν τους δώσετε περισσότερη ποσότητα.

Συμπέρασμα

Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι τοξικά και είναι μια χαρά για τη γάτα σας να τα τρώει περιστασιακά (αν και πιθανότατα θα τους γυρίσει τη μύτη!). Μπορούν μάλιστα να προσφέρουν μερικά υπέροχα οφέλη για την υγεία λόγω των πολλών βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών που περιέχουν. Αν αποφασίσετε να εισαγάγετε τα λαχανάκια Βρυξελλών στη διατροφή της γάτας σας, φροντίστε να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες για να συνηθίσει το στομάχι τους. Επίσης, θυμηθείτε να μαγειρέψετε τα λαχανάκια Βρυξελλών και να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια για να μειώσετε την πιθανότητα πνιγμού.