Μπορούν οι γάτες να φάνε λάιμ; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε λάιμ; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Μερικές φορές η περιέργεια της γάτας μας τις κυριεύει και ενδίδουν στην επιθυμία να δοκιμάσουν μια γεύση από ανθρώπινο φαγητό. Υπάρχουν ορισμένες ανθρώπινες τροφές που είναι απολύτως ασφαλείς για τις γάτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων και λαχανικών που συνήθως δεν θα πιστεύαμε ότι θα άρεσαν σε μια γάτα.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ανθρώπινες τροφές που δεν είναι ασφαλείς για τις γάτες, όπως βότανα και μπαχαρικά, λαχανικά, ακόμη και ορισμένα φρούτα. Ένα τέτοιο φρούτο που είναι τοξικό για τις γάτες είναι τα λάιμ, και παρόλο που μας αρέσει να γαρνίρουμε τα ποτά μας ή ακόμα και να καρυκεύουμε το φαγητό μας με χυμό λάιμ, δεν πρέπει ποτέ να δίνετε λάιμ ή χυμό λάιμ στη γάτα σας. Τα λάιμ είναι τοξικά για τις γάτες.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί τα λάιμ δεν είναι ασφαλές να τρώνε οι γάτες. Θα εξηγήσουμε επίσης τι πρέπει να προσέξετε αν η γάτα σας φάει λάιμ, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε πότε είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λάιμ; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Στις γάτες αρέσουν τα λάιμ;

Πριν ασχοληθούμε με τα λάιμ και την ασφάλειά τους όσον αφορά τη γάτα σας, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. Τα καλά νέα είναι ότι στις γάτες γενικά δεν αρέσουν τα εσπεριδοειδή, στα οποία περιλαμβάνονται τα λάιμ καθώς και τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια. Εφόσον δεν τους αρέσουν τα εσπεριδοειδή, είναι πολύ πιθανό ότι η γάτα σας δεν πρόκειται να δαγκώσει απλώς ένα λάιμ από την πρώτη στιγμή.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας πιθανότατα δεν συμπαθεί καν τα λάιμ. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά 80-85% από κρέας, προκειμένου να ζουν υγιείς.

Η γάτα σας θα προτιμήσει το κρέας από οποιαδήποτε άλλη επιλογή τροφής, οπότε το όποιο ενδιαφέρον για το λάιμ που τρώτε είναι συνήθως αποτέλεσμα της περιέργειας της γάτας σας. Πιθανότατα δεν είναι επειδή η γάτα σας θέλει να φάει το ασβέστη.

Αυτό μας φέρνει στον κύριο λόγο για τον οποίο οι γάτες δεν συμπαθούν καν τα λάιμ εξ αρχής. Οι γάτες έλκονται από πολλές ανθρώπινες τροφές απλώς και μόνο λόγω της μυρωδιάς ή της υφής τους. Είναι περίεργες γι’ αυτά και η δοκιμή τους είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουν την τροφή, ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν σκοπεύουν να την φάνε.

Ωστόσο, στις γάτες δεν αρέσουν συνήθως τα εσπεριδοειδή λόγω των μυρωδιών που παράγουν. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, η μυρωδιά των εσπεριδοειδών είναι εύκολα αναγνωρίσιμη και αρκετά αρωματική. Όμως οι γάτες έχουν πολύ πιο αυξημένη όσφρηση από ό,τι οι άνθρωποι και η μυρωδιά των εσπεριδοειδών είναι υπερβολική για τη μύτη τους.

Στην πραγματικότητα, η μυρωδιά των εσπεριδοειδών χρησιμοποιείται συχνά για να αποτρέψει τις γάτες από το να χρησιμοποιούν ορισμένες περιοχές του σπιτιού και του κήπου σας ως το προσωπικό τους κουτί για τα απορρίμματα. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσετε για το αν η γάτα σας θα φάει ένα λάιμ, επειδή τείνουν να τα αποφεύγουν με κάθε κόστος.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμόνια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις

Γιατί τα λάιμ είναι τοξικά για τις γάτες;

Είναι καλό που στις γάτες συνήθως δεν αρέσουν τα λάιμ, καθώς είναι τοξικά για τις γάτες. Υπάρχουν δύο χημικές ουσίες που βρίσκονται στα λάιμ που είναι επικίνδυνες για τις γάτες αν τις καταπιούν. Η πρώτη χημική ουσία είναι τα αιθέρια έλαια, ιδιαίτερα το λιμονένιο, το οποίο βρίσκεται κυρίως στη φλούδα των λάιμ και άλλων εσπεριδοειδών.

Το λιμονένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών στους ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό και καθαριστικό σε διάφορα οικιακά προϊόντα. Είναι επίσης μια πτητική ένωση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και άλλα προβλήματα υγείας εάν εισπνευστεί ή καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Η άλλη χημική ουσία που βρίσκεται στα άλατα και είναι επικίνδυνη για τις γάτες είναι η ψοραλένη. Η ψοραλένη βρίσκεται και σε άλλα φυτά εκτός από τα λάιμ, αλλά χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων στον άνθρωπο. Λειτουργεί αυξάνοντας την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις στις γάτες, όπως ηλιακά εγκαύματα ή ερυθρότητα του δέρματος.

Παρόλο που τόσο το λιμονένιο όσο και η ψοραλένη θεωρούνται τοξικές για τις γάτες, είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους. Το πεπτικό μας σύστημα είναι διαφορετικό από αυτό της γάτας, οπότε είμαστε σε θέση να αφομοιώσουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά με τρόπο που μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο για εμάς.

Οι γάτες δεν είναι σε θέση να μεταβολίσουν σωστά τόσο το λιμονένιο όσο και το ψωραλένιο, γι’ αυτό και μπορεί να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις μετά την κατανάλωση ενός λάιμ. Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τις γάτες, γι’ αυτό και οι γάτες μπορεί να επηρεαστούν ακόμη και αν τρώνε λιγότερο από ό,τι οι άνθρωποι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λάιμ; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Τι μπορεί να συμβεί αν μια γάτα φάει ένα λάιμ;

Παρόλο που τα λάιμ είναι τοξικά για τις γάτες και η γάτα σας μπορεί να αρρωστήσει από την κατανάλωση ενός λάιμ, δεν θα πρέπει να παρουσιάσει καμία παρενέργεια αν γλείψει λίγο χυμό λάιμ ή ακόμα και αν φάει μια μικρή μερίδα λάιμ. Ωστόσο, όσο περισσότερο τρώνε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν ανεπιθύμητη αντίδραση σε αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του λιμονένιου και της ψωραλένης βρίσκεται στη φλούδα του λάιμ, όχι απαραίτητα στη σάρκα. Αν η γάτα σας φάει τη σάρκα του λάιμ, δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τη γάτα σας όσο αν έτρωγε τη φλούδα. Το να γλείφει το χυμό του λάιμ δεν είναι πιθανό να προκαλέσει καμία απολύτως παρενέργεια.

Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση φλούδας λάιμ περιλαμβάνουν τα εξής.

Σημάδια αντίδρασης στη φλούδα λάιμ:
Εμετός
Υπερβολική έκκριση σάλιου
Διάρροια
Αδυναμία
Απώλεια συντονισμού
Δερματίτιδα
Φωτοευαισθησία

Οι περισσότερες από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες οφείλονται στο λιμονένιο που περιέχεται στα λάιμ και όχι απαραίτητα στα ψωραλένια. Όμως, τα ψοραλένια είναι κυρίως υπεύθυνα για τυχόν δερματικά προβλήματα ή φωτοευαισθησία που μπορεί να εμφανιστούν.

Εάν η γάτα σας έφαγε όντως λάιμ και παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με μια τηλεφωνική γραμμή ελέγχου δηλητηριάσεων για ζώα και να αναζητήσετε κτηνιατρική περίθαλψη. Όταν επικοινωνείτε με τη γραμμή ελέγχου δηλητηριάσεων ή με τον κτηνίατρό σας, μπορεί να είναι απαραίτητο να δώσετε μια εκτίμηση για το πόσο ασβέστη έφαγε η γάτα σας.

Η ποσότητα ασβέστη που έφαγε η γάτα σας θα καθορίσει την πορεία θεραπείας για τη γάτα σας. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι με άμεση θεραπεία, η κατανάλωση ασβέστη συνήθως δεν οδηγεί σε θάνατο και η γάτα σας θα αναρρώσει μια χαρά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμόνια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Τα λάιμ είναι τοξικά για τις γάτες, αλλά συνήθως η φλούδα του λάιμ είναι αυτή που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα και όχι η σάρκα ή ο χυμός του λάιμ. Η φλούδα περιέχει χημικ