Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμόνια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμόνια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις

Οι γάτες είναι περίεργα μικρά πλάσματα που τους αρέσει να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Για τις οικόσιτες γάτες εσωτερικού χώρου, αυτό περιλαμβάνει και τους πάγκους της κουζίνας. Οι ιδιοκτήτες γατών πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα και γύρω από το σπίτι, από τοξικές χημικές ουσίες μέχρι φαινομενικά ακίνδυνες ανθρώπινες τροφές.

Εδώ θα εξετάσουμε ένα από τα πιο συνηθισμένα φρούτα που θα βρείτε στο καλάθι με τα φρούτα σας, τα λεμόνια. Τα λεμόνια εξυπηρετούν τόσους πολλούς σκοπούς στην κουζίνα και είναι εύκολο να παραβλέψετε αυτό το φρούτο ως πιθανό κίνδυνο για τη γάτα σας. Μπορούν λοιπόν οι γάτες να φάνε λεμόνι; Εν ολίγοις, όχι, δεν μπορούν, καθώς τα εσπεριδοειδή είναι τοξικά για τα αιλουροειδή. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί η γάτα σας δεν μπορεί να φάει αυτό το ξινόκίτρινο φρούτο και τι σημαίνει αν το φάει.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμόνια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις

Γάτες και λεμόνια

Τα καλά νέα είναι ότι τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται συνήθως ως αποτρεπτικά για τις γάτες. Η μυρωδιά και μόνο θα απωθήσει τις περισσότερες γάτες. Τα κακά νέα είναι ότι τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή είναι τοξικά για τις γάτες και μπορεί να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση αν καταναλωθούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν απωθούνται όλες οι γάτες από τα λεμόνια και είναι προτιμότερο να είστε σίγουροι. Οι ιδιοκτήτες γατών θα πρέπει να φυλάσσουν τα λεμόνια, και ιδίως τα προϊόντα εσπεριδοειδών, αποθηκευμένα με ασφάλεια μακριά από τη γάτα.

Οι λόγοι για τους οποίους τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή είναι τοξικά για τις γάτες οφείλονται στα αιθέρια έλαια, όπως το λιμονένιο και η λιναλοόλη, εκτός από τα ψωραλένια (χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά). Όλα τα μέρη των λεμονιών και άλλων εσπεριδοειδών είναι τοξικά για τις γάτες, αυτό περιλαμβάνει τη φλούδα και τα φυτικά προϊόντα, ενώ ο ίδιος ο καρπός φαίνεται λιγότερο τοξικός.

Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με την έκταση των τοξικών επιδράσεων αυτών των ενώσεων στις γάτες, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν νευρολογικά και πεπτικά συμπτώματα, παράλληλα με δερματικές αλλοιώσεις, ανάλογα με την εν λόγω ένωση και την ποσότητα. Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί προέρχονται από την έκθεση του δέρματος των γατών σε παρασκευάσματα ελαίων εσπεριδοειδών για εντομοκτόνο σκοπό ή όταν χρησιμοποιούνται ως αλοιφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτιμούμε την προσοχή όταν πρόκειται για προϊόντα με αιθέρια έλαια λεμονιού και εσπεριδοειδών, και αυτή είναι και η σύσταση της ASPCA.

Τοξικά συστατικά λεμονιού

Λεμονένιο – Το λεμονένιο είναι υπεύθυνο για την έντονη και πικάντικη μυρωδιά του λεμονιού και είναι το κύριο συστατικό του λεμονέλαιου. Το λεμονένιο χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθαρισμού και μερικές φορές χρησιμοποιείται ακόμη και σε ορισμένα σαμπουάν για κατοικίδια ζώα για την ικανότητά του να απομακρύνει τα παράσιτα, θεωρείται ελαφρώς τοξικό για τις γάτες και όταν χρησιμοποιείται σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει σάλια, τρέμουλο, τρεμούλιασμα, πτώση, δερματικές βλάβες και πεπτικές ενοχλήσεις.
Άλλα σκευάσματα ελαίου εσπεριδοειδών μπορεί επίσης να ενέχουν τοξικό κίνδυνο. Έχουν αναφερθεί θανατηφόρες παρενέργειες σε τρεις γάτες μετά τη χρήση μιας «βιολογικής» εμβάπτισης με έλαιο εσπεριδοειδών, που προκάλεσε σάλια, τρέμουλο, απώλεια συντονισμού και τρικλίσματα, κατάρρευση, κώμα, ακόμη και θάνατο.
Λιναλοόλη – Η ένωση λιναλοόλη, η οποία είναι μια τερπενική αλκοόλη, μπορεί να είναι τοξική για τις γάτες εάν καταποθεί ή έρθει σε επαφή με το δέρμα σε σημαντικές ποσότητες. Η λιναλοόλη είναι αντιμικροβιακή και έχει φυσικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες.
Ψωραλένια – Τα ψωραλένια είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και μπορούν να κάνουν το δέρμα προσωρινά ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος ή στις ακτίνες UVA, προκαλώντας φωτοευαισθησία στις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Πιθανά σημάδια τοξικότητας

Η κατάποση λεμονιών και άλλων εσπεριδοειδών, όπως τα λάιμ, τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια, μπορεί να προκαλέσει στις γάτες γαστρεντερικές ενοχλήσεις που μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώθηκε. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν δερματικές αντιδράσεις. Για πιο σοβαρές αντιδράσεις θα πρέπει να καταναλωθούν υπερβολικές ποσότητες.

Αν και αυτές οι αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες, είναι δυνατόν να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα, οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση εάν η γάτα σας καταναλώσει εσπεριδοειδή ή ειδικά αιθέρια έλαια, τα οποία είναι συμπυκνωμένα και συνεπώς ιδιαίτερα τοξικά. Ορισμένα σημάδια για τα οποία πρέπει να είστε σε επιφυλακή περιλαμβάνουν:

Διάρροια
Εμετός
Λήθαργος
Μειωμένη όρεξη
Δερματικός ερεθισμός ή εξάνθημα
Σάλια
Αδυναμία
Τρόμος
Κρύα άκρα
Δυσκολία στην αναπνοή
Απώλεια συντονισμού
Πτώση
Κατάρρευση
Επιληπτικές κρίσεις

Διάγνωση και θεραπεία της δηλητηρίασης από λεμόνι ή εσπεριδοειδή

Σε κάθε περίπτωση, όπου η γάτα σας έχει καταπιεί κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει καταπιεί, η άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας είναι το κλειδί. Εάν ο κτηνίατρός σας δεν διαθέτει υπηρεσίες εκτός ωραρίου, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόχειρες τις πληροφορίες για τις επείγουσες κτηνιατρικές υπηρεσίες και/ή τη γραμμή βοήθειας για δηλητηριάσεις κατοικίδιων ζώων.

Ο κτηνίατρος θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το τι έχει καταποθεί, την ποσότητα (εάν είναι γνωστή) και τα σημάδια που έχετε παρατηρήσει από τη γάτα σας μέχρι στιγμής. Ανάλογα με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητά τους, καθώς και τη σύνθεση της τοξικής ένωσης, μπορεί να σας συστήσει είτε παρακολούθηση στο σπίτι είτε να μεταφέρετε τη γάτα σας αμέσως. Στην τελευταία περίπτωση, θα ολοκληρώσουν μια ενδελεχή φυσική εξέταση και ενδεχομένως θα πραγματοποιήσουν κάποιες πρόσθετες εξετάσεις.

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της δηλητηρίασης. Μπορείτε να περιμένετε από τον κτηνίατρό σας να σας δώσει την καλύτερη δυνατή πορεία δράσης για την περίπτωσή σας μόλις ολοκληρωθεί η κατάλληλη αξιολόγηση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμόνια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις

Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή από τροφές που αποτελούν κίνδυνο είναι να την αποτρέψετε από το να έχει πρόσβαση σε αυτές τις τροφές. Ευτυχώς, οι γάτες συνήθως αποτρέπονται από τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή.

Αποθηκεύστε τις τροφές με ασφάλεια και μακριά από τη γάτα σας. Σκεφτείτε να εγκαταστήσετε κλειδαριές με προστασία από γάτες στα ντουλάπια, αν έχετε μια ιδιαίτερα άτακτη γάτα που της αρέσει να ψάχνει στα ντουλάπια.
Μην ταΐζετε τη γάτα σας με αποφάγια ή υπολείμματα από το τραπέζι.
Κάντε ό,τι μπορείτε για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να ανεβαίνει στους πάγκους και μην ενθαρρύνετε ποτέ τη συμπεριφορά αυτή ή μην την επιτρέπετε σε καμία περίπτωση.
Μην χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια και μην τα εφαρμόζετε ποτέ στη γάτα σας.
Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τα καλύτερα προϊόντα καταπολέμησης ψύλλων, κροτώνων και σκουληκιών που έχουν επαληθευμένη αποτελεσματικότητα και είναι ασφαλή για τη γάτα σας, αντί να χρησιμοποιείτε μη επαληθευμένα προϊόντα που περιέχουν ενώσεις εσπ