Μπορούν οι γάτες να φάνε λεβάντα; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε λεβάντα; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Η λεβάντα είναι ένα πανέμορφο φυτό, γεμάτο όμορφα μοβ λουλούδια και πηγή ενός από τα πιο δημοφιλή αρώματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα. Βρίσκεται σε όλα, από λοσιόν μέχρι κεριά και προϊόντα καθαρισμού, η λεβάντα θεωρείται γενικά ένα καταπραϋντικό, ηρεμιστικό άρωμα.

Ενώ μπορεί να απολαμβάνετε το θέαμα και τις μυρωδιές του φυτού λεβάντα, μπορεί επίσης να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί αν η γάτα σας προσπαθήσει να το φάει. Είναι η λεβάντα ασφαλής για τις γάτες; Όχι, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε λεβάντα, καθώς θεωρείται τοξική για αυτές.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι κάνει τη λεβάντα τοξική για τις γάτες και ποια συμπτώματα θα πρέπει να περιμένετε να δείτε αν η γάτα σας φάει λεβάντα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεβάντα; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Τι κάνει τη λεβάντα τοξική για τις γάτες;

Σύμφωνα με την ASPCA, η κοινή λεβάντα, που ονομάζεται επίσης αγγλική λεβάντα, περιέχει δύο τοξικά συστατικά: λιναλοόλη και οξικό λιναλοϋλικό.

Η λιναλοόλη είναι μια αλκοόλη που απαντάται φυσικά σε πολλά λουλούδια, όχι μόνο στη λεβάντα. Αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για το υπέροχο άρωμα του φυτού της λεβάντας και εξάγεται για χρήση σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών. Χρησιμοποιείται επίσης ως εντομοκτόνο.

Ο οξικός λιναλυλεστέρας προέρχεται από τη λιναλοόλη και οι δύο αυτές χημικές ενώσεις αποτελούν τις κύριες χημικές ενώσεις που συνθέτουν τα έλαια λεβάντας. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται επίσης για την προσθήκη αρώματος σε καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει τα τρόφιμα και ως φυσικό αντιφλεγμονώδες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεβάντα; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει λεβάντα;

Τα κύρια συμπτώματα της τοξικότητας της λεβάντας στις γάτες είναι η ναυτία, ο εμετός και η απώλεια όρεξης. Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, μπορούν ωστόσο να προκαλέσουν ανησυχία για τη γάτα σας. Ο υπερβολικός εμετός μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση της γάτας σας, οδηγώντας σε πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Επιπλέον, κάθε φορά που μια γάτα μένει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς φαγητό, κινδυνεύει να αναπτύξει μια κατάσταση που ονομάζεται ηπατική λιπίδωση ή σύνδρομο λιπώδους ήπατος. Οι υπέρβαρες γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή την ασθένεια, η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μερικές φορές θανατηφόρα.

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει φάει ή μασήσει ένα φυτό λεβάντας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Εάν η γάτα σας εμφανίσει επίμονα συμπτώματα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει συμπτωματική θεραπεία, όπως φάρμακα κατά της ναυτίας και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών για να διατηρείται η γάτα σας ενυδατωμένη.

Τι γίνεται με τα προϊόντα αιθέριου ελαίου λεβάντας;

Τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από πολυάριθμα φυτά, συμπεριλαμβανομένης της λεβάντας, έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα πρόσφατα. Χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για αρωματοθεραπεία και φυτικές θεραπείες.

Όλα τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή ή να αποφεύγονται εντελώς με τις γάτες. Πολλά από αυτά είναι γνωστό ότι είναι τοξικά για τους αιλουροειδείς φίλους μας και ακόμη και αυτά που θεωρούνται “ασφαλή” μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα. Σε αντίθεση με τους σκύλους και τους ανθρώπους, οι γάτες διαθέτουν λιγότερα από τα ειδικά ηπατικά ένζυμα που απαιτούνται για τον μεταβολισμό των ελαίων.

Εξαιτίας αυτού, χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου για να δηλητηριάσει μια γάτα. Οι γάτες θα μπορούσαν να δηλητηριαστούν είτε με την κατάποση των ελαίων είτε με την απορρόφησή τους μέσω του δέρματος.

Μπορεί να απολαμβάνετε το άρωμα ενός διαχυτήρα ελαίων λεβάντας, αλλά αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι επικίνδυνα για τη γάτα σας. Ορισμένοι τύποι διαχυτών ελαίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος στις γάτες. Άλλοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συγκέντρωση σταγονιδίων ελαίου στη γούνα της γάτας σας, τα οποία μπορεί να απορροφηθούν ή να καταποθούν.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεβάντα; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή από τη λεβάντα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να φάει λεβάντα είναι να αποτρέψετε εξαρχής την πρόσβαση. Αν καλλιεργείτε λεβάντα στην αυλή σας, κρατήστε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι ή φυτέψτε την σε μια τοποθεσία στην οποία η γάτα σας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Για να διατηρήσετε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο ασφαλή, κρατήστε τα φυτά λεβάντας μακριά από την πρόσβαση ή τοποθετήστε τα σε ένα δωμάτιο εκτός ορίων για τη γατούλα σας.

Ακόμα καλύτερα, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε ένα από αυτά τα φιλικά προς τη γάτα είδη φυτών:

Μαργαρίτα Gerber
Ορχιδέα
Τριαντάφυλλα
Ηλιοτρόπια
Δενδρολίβανο

Θα μπορούσατε επίσης να φυτέψετε στη γατούλα σας το δικό της κομμάτι με γρασίδι για να μασάει ή να καλλιεργήσετε μια προσωπική προμήθεια catnip.

Ακόμα και όταν καλλιεργείτε ασφαλή φυτά, είναι καλύτερο να τα κρατάτε μακριά από τις γάτες σας, αν είναι δυνατόν. Πολλά λιπάσματα είναι τοξικά για τις γάτες, ενώ θα μπορούσαν επίσης να τραυματιστούν αν αναποδογυρίσουν και σπάσουν γλάστρες ή βάζα. Τα κρεμαστά φυτά είναι μια καλή επιλογή σε πολλές περιπτώσεις.

Για ακόμη περισσότερες επιλογές φυτών, δείτε τον εξαντλητικό κατάλογο τοξικών και μη τοξικών φυτών της ASPCA εδώ. Αν ποτέ έχετε κάποια ανησυχία για κάποιο φυτό ή λουλούδι, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Συμπέρασμα

Η καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως καθαρότερο αέρα σε εσωτερικούς χώρους και μειωμένα επίπεδα άγχους. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες γατών πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα φυτά που επιλέγουν για να βελτιώσουν την υγεία τους δεν θέτουν σε κίνδυνο τις γάτες τους. Για τους ανθρώπους, η λεβάντα είναι και ιδιαίτερα ευεργετική και εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά δεν είναι ασφαλές να την τρώει η γάτα σας. Κρατήστε τη λεβάντα σε όλες τις μορφές μακριά από τη γατούλα σας.