Μπορούν οι γάτες να φάνε λουκάνικο; Πιθανά οφέλη και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε λουκάνικο; Πιθανά οφέλη και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, θέλουμε να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή διατροφή, δίνοντάς τους παράλληλα μεγάλη ποικιλία για να τους κρατάμε το ενδιαφέρον να τρώνε υγιεινά. Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα και μπορούν να καταναλώσουν πολλά διαφορετικά είδη ζωικών πρωτεϊνών. Ως εκ τούτου, μπορεί να θέλετε να μάθετε αν είναι εντάξει για τη γάτα σας να τρώει λουκάνικο.

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Οι γάτες μπορούν να φάνε τα περισσότερα είδη απλών, μη καρυκευμένων λουκάνικων- ωστόσο, υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τη διατροφή σας, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσετε πριν προσφέρετε στη γάτα σας λουκάνικο. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τα συστατικά των λουκάνικων. Συνεχίστε να διαβάζετε, ενώ εξετάζουμε τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της διατροφής της γάτας σας με λουκάνικα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λουκάνικο; Πιθανά οφέλη και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο
Πιθανά οφέλη του λουκάνικου

Πρωτεΐνη

Τα περισσότερα λουκάνικα περιέχουν πρωτεΐνη από ζωική πηγή, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατροφική ευημερία της γάτας σας. Ως σαρκοφάγοι, οι γάτες είναι καλά προσαρμοσμένες στο να χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη για ενέργεια, όταν αυτό είναι δυνατόν. Οι γάτες είναι πολύ αποτελεσματικές στην de novo σύνθεση γλυκόζης από πρωτεΐνες- μπορούν να παράγουν αποτελεσματικά γλυκόζη μέσα στο σώμα τους από την πρωτεΐνη που καταναλώνουν.

Αντίληψη των κατάλληλων για σαρκοφάγα τρόφιμα

Δεδομένου ότι τα λουκάνικα είναι φτιαγμένα από κρέας, γίνονται αντιληπτά ως πιο κοντά στη φυσική διατροφή της γάτας από τα συστατικά καλαμποκιού και σόγιας που βρίσκονται σε ορισμένες μάρκες γατοτροφών. Πολλοί ιδιοκτήτες που ταΐζουν τις γάτες τους σνακ με κρέας το κάνουν επειδή θεωρούν ότι είναι πιο κατάλληλο για το είδος τους.

Συντηρητικά

Για να αποκτήσουν μεγάλη διάρκεια ζωής, τα περισσότερα λουκάνικα περιέχουν πολλά συντηρητικά. Αυτά προστίθενται στο μείγμα του λουκάνικου κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ορισμένα από αυτά τα συντηρητικά εμποδίζουν επίσης την ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών και μπορεί να βελτιώσουν επίσης τη γεύση και το χρώμα του λουκάνικου. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Συνήθη συντηρητικά που βρίσκονται στα λουκάνικα

Νιτρικά και θειικά άλατα
Αλάτι
Νιτρικό νάτριο
Κάλιο

Κανένα από αυτά τα συντηρητικά δεν πρέπει να προσφέρεται τακτικά στη γάτα σας, καθώς δεν είναι υγιεινά όταν καταναλώνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή σε μεγάλες ποσότητες. Αν και υπάρχουν νόμιμα όρια για τη χρήση τους σε επεξεργασμένες τροφές, το πραγματικό όριο μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Επιπλέον, τα όρια αυτά αφορούν τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για το διατροφικό προφίλ μιας γάτας.

Άγνωστη συνταγή

Εκτός από τα συντηρητικά, τα λουκάνικα μπορεί να περιέχουν πολλές άγνωστες ποσότητες ορισμένων συστατικών, καθώς κάθε μάρκα χρησιμοποιεί τη δική της συνταγή. Πολλές μάρκες αναγράφουν τα συστατικά στη συσκευασία και μπορείτε να τα εξετάσετε για να δείτε αν είναι όλα ασφαλή. Ωστόσο, δεν αναφέρουν τη συνταγή τους, και παρόλο που τα συστατικά είναι συχνά ταξινομημένα κατά βάρος, και πάλι δεν θα ξέρετε ακριβώς πόσο από κάθε συστατικό περιέχει το λουκάνικο.

Ίσως ακόμη πιο μπερδεμένο είναι το γεγονός ότι πολλές μάρκες μπορεί να χρησιμοποιούν ένα ιδιόκτητο ή “μυστικό” μείγμα μπαχαρικών, οπότε δεν θα ξέρετε ποτέ τι ακριβώς περιέχουν τα λουκάνικα. Αυτό καθιστά τα περισσότερα λουκάνικα εγγενώς πολύ επικίνδυνα για τη γάτα σας.

Θερμίδες (λίπη)

Δυστυχώς, τα λουκάνικα είναι πλούσια σε θερμίδες. Στην πραγματικότητα, πολλά λουκάνικα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από ό,τι σε πρωτεΐνες, και τα λιπαρά που είναι απίστευτα θερμιδοφόρα μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας για το κατοικίδιό σας (και για εσάς!)

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από τις απαιτούμενες οδηγεί σε αύξηση του βάρους της γάτας σας, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε παχυσαρκία, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γάτες συντροφιάς σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι πάνω από το 50% των γατών άνω των 5 ετών είναι παχύσαρκες. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, που μπορεί να συντομεύσουν τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας. Η παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί πλήρως, κρατώντας τη γάτα σας σε υγιεινή διατροφή (κατάλληλη για το στάδιο της ζωής της) και φροντίζοντας να ασκείται άφθονα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λουκάνικο; Πιθανά οφέλη και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Κίνδυνοι από ωμό λουκάνικο

Μέχρι τώρα, μιλούσαμε κυρίως για μαγειρεμένα λουκάνικα. Αν η γάτα σας τρέφεται με ωμές τροφές, τα φρέσκα λουκάνικα που αγοράζει μπορεί να μην έχουν τόσα πολλά συντηρητικά και άγνωστα συστατικά. Ωστόσο, ούτε η ωμή τροφή είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους της.

Η σαλμονέλα είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μερικές φορές βρίσκεται σε άψητα κρέατα και ενοχοποιείται ως σημαντικός κίνδυνος για την υγεία με τις ωμές τροφές τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας. Οι ωμές τροφές μπορεί επίσης να φιλοξενούν παράσιτα και άλλες τοξίνες που μπορεί να βλάψουν τη γατούλα σας. Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους μπορούν να αποφευχθούν με την προμήθεια κρέατος από αξιόπιστες πηγές/κρεοπωλεία που παστεριώνουν τα ωμά προϊόντα τους.

Οι 3 υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τα λουκάνικα

1. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του λουκάνικου και το φρέσκο κοτόπουλο περιέχει άφθονη πρωτεΐνη χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες ή συστατικά. Συνιστούμε να βράσετε ή να ψήσετε το κοτόπουλο πριν το τεμαχίσετε και να το ταΐσετε στη γάτα σας σε μικρά κομμάτια αφού κρυώσει. Θυμηθείτε να μην ταΐζετε ποτέ τη γάτα σας μαγειρεμένα κόκαλα οποιουδήποτε είδους. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εμπορικές μάρκες που είναι εξίσου υγιεινές και νόστιμες. Ο ζωμός κοτόπουλου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα για την τροφή της γάτας σας.
2. Ψάρια

Το ψάρι είναι ένα άλλο φανταστικό υποκατάστατο του λουκάνικου. Το ψάρι είναι μια εξαιρετική λιχουδιά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Πολλές μάρκες γατοτροφών περιέχουν σολομό και άλλα ψάρια στις σειρές προϊόντων τους. Εναλλακτικά, θα πρέπει να μαγειρέψετε λίγο ψάρι για τη γατούλα σας και να της το σερβίρετε ξεκοκαλισμένο χωρίς καρυκεύματα. Τα ωμά ψάρια δεν θεωρούνται ασφαλή για τις γάτες, καθώς τα περισσότερα ωμά ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα θειαμινάσης, ένα ένζυμο που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θειαμίνης (βιταμίνη Β1) σε μεγάλες ποσότητες.
3. Σπιτικές λιχουδιές

Δεδομένου ότι ένα λουκάνικο που αγοράζεται στο κατάστημα μπορεί να έχει πολλά άγνωστα συστατικά, μια εναλλακτική λύση είναι μια σπιτική λιχουδιά. Οι σπιτικές λιχουδιές σας επιτρέπουν να έχετε τον δημιουργικό έλεγχο των συστατικών και προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη ηρεμία, καθώς γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει η τροφή που προσφέρετε στη γάτα σας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να τ