Μπορούν οι γάτες να φάνε μανταρίνια; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μανταρίνια; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Τα μανταρίνια είναι ένα νόστιμο φρούτο που προέρχεται από την οικογένεια των μανταρινιών και πήραν το όνομά τους από την Ταγγέρη του Μαρόκου, που είναι ο τόπος προέλευσής τους. Μέρος της οικογένειας των εσπεριδοειδών, αυτό το φρούτο προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Αυτό το φρούτο προάγει την υγεία των ματιών, της καρδιάς και του δέρματος, ενώ αποτελεί επίσης καλή πηγή φυτικών ινών.

Όταν τρώμε κάτι που προάγει τέτοια οφέλη για την υγεία, όπως τα μανταρίνια, μας φαίνεται ταιριαστό να προσφέρουμε μια τέτοια διατροφική απόλαυση και στα αιλουροειδή μας. Εξάλλου, θέλουμε το καλύτερο για τα γατάκια μας. Μπορούν όμως οι γάτες να φάνε μανταρίνια; Δυστυχώς, όχι, δεν μπορούν, καθώς είναι τοξικά για τις γάτες. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί θα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε αυτό το φρούτο στον αιλουροειδή σύντροφό σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μανταρίνια; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Μπορούν οι γάτες να φάνε μανταρίνια;

Παρόλο που τα μανταρίνια είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο που προσφέρει οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να αποφύγετε να τα ταΐσετε στη γάτα σας. Οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε εσπεριδοειδή και τα μανταρίνια ανήκουν σε αυτή την κατηγορία φρούτων.

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το λάιμ και το γκρέιπφρουτ, είναι τοξικά για τις γάτες λόγω των αιθέριων ελαίων που περιέχουν, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από εσπεριδοειδή. Κάνουν επίσης το δέρμα ευαίσθητο στο φως και, αν καταναλωθούν, η γάτα σας μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετό, διάρροια και μυϊκή αδυναμία.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε να αφήνετε τη γάτα σας να τρίβεται πάνω σε εσπεριδοειδή, επειδή μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση, με αποτέλεσμα η γάτα σας να αναπτύξει δερματίτιδα. Εάν η γάτα σας είναι σερφάροντας στον πάγκο, είναι καλύτερο να κρατάτε τα εσπεριδοειδή μακριά από το χέρι σας.

Φοβούνται οι γάτες τα μανταρίνια;

Στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει η μυρωδιά των εσπεριδοειδών, και αυτό περιλαμβάνει και τα μανταρίνια. Οι πιθανότητες είναι ότι ακόμη και αν προσπαθήσετε να δώσετε στη γάτα σας να τσιμπήσει το φρούτο, δεν θα θέλει να έχει καμία σχέση με αυτό. Τα μανταρίνια έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να αποτρέψουν τις γάτες από το να καταστρέφουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ή να προστατεύουν τους κήπους τους, και ορισμένοι άνθρωποι τοποθετούν μια ασπίδα φραγμού από μανταρίνια γύρω από ό,τι θέλουν να προστατεύσουν.

Για να είστε σίγουροι, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας όντως μισεί τη μυρωδιά των μανταρινιών και ότι είστε σίγουροι ότι δεν θα φάει τα φρούτα πριν δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο για να προστατέψετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή τον κήπο σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μανταρίνια; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Ποια φρούτα μπορούν να φάνε οι γάτες;

Ενώ οι γάτες δεν μπορούν να φάνε εσπεριδοειδή, υπάρχουν άλλα φρούτα που είναι ασφαλή. Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο κρέας στη διατροφή τους για να είναι υγιείς. Δεν χρειάζονται φρούτα και λαχανικά, αλλά τα περιστασιακά φρούτα ή λαχανικά είναι εντάξει, αρκεί να είναι ασφαλή και να δίνονται με μέτρο.

Συνιστούμε να διαλέγετε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη- ωστόσο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι το φρούτο είναι μη τοξικό. Θυμηθείτε να αποφεύγετε τα λεμόνια, το λάιμ, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ.

Ας ρίξουμε μια ματιά παρακάτω.

Μήλα
Πεπόνι
Μάνγκο
Ανανάς
Φράουλες
Βατόμουρα
Καρπούζι
Βατόμουρα
Αχλάδια
Ακτινίδια
Μπανάνες

Ποια φρούτα πρέπει να αποφεύγω να δίνω στη γάτα μου;

Έχουμε αποφασίσει ότι τα εσπεριδοειδή είναι απαγορευμένα για τον αιλουροειδή φίλο σας λόγω της τοξικότητάς τους, αλλά τι γίνεται με άλλα φρούτα; Αποδεικνύεται ότι τα σταφύλια και οι σταφίδες είναι τοξικά για τις γάτες και μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια αν καταναλωθούν. Εάν η γάτα σας χωνέψει κάποιο από αυτά τα τοξικά φρούτα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας για θεραπεία.

Απολαμβάνουν οι γάτες τα φρούτα;

Τα περισσότερα φρούτα είναι γλυκά, πράγμα που σημαίνει ότι η γάτα σας μάλλον δεν θα δείξει κανένα ενδιαφέρον. Γιατί, ρωτάτε; Ο λόγος είναι ότι οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τη γλυκύτητα, επειδή η γλώσσα τους δεν περιέχει τους υποδοχείς που απαιτούνται για τη γεύση του γλυκού. Μια μελέτη επιβεβαίωσε αυτή την έλλειψη ανιχνευτών γλυκού, οπότε αν η γάτα σας στρέφει τη μύτη της σε ένα φρούτο, δεν είναι επειδή η γάτα σας είναι επιλεκτική, αλλά επειδή η γάτα σας δεν μπορεί να ανιχνεύσει τη γλυκύτητά του.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε σνακ φρούτων;

Αποφύγετε να δίνετε σνακ φρούτων επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτά τα σνακ παρασκευάζονται από συμπυκνωμένους χυμούς και περιέχουν ανθυγιεινά συστατικά, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και τεχνητές γεύσεις. Τα σνακ φρούτων είναι ανθυγιεινά για τους ανθρώπους και αυτό ισχύει και για τη γατούλα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Noodles; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Συμπέρασμα

Παρόλο που καθορίσαμε ποια φρούτα είναι ασφαλή και να αποφεύγετε τα μανταρίνια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι παρόλο που ορισμένα φρούτα είναι ασφαλή, θα πρέπει να δίνονται μόνο με μέτρο, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα πολλά φρούτα μπορούν ακόμα να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα στη γάτα σας, γι’ αυτό είναι καλύτερο να επιμείνετε σε μια ισορροπημένη διατροφή από υψηλής ποιότητας γατοτροφές.

Αν αποφασίσετε να δώσετε στη γάτα σας περιστασιακά μια ειδική φρουτένια λιχουδιά, βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα αποτελούν μόνο το 2% της διατροφής της γάτας σας. Κατά κανόνα, όμως, είναι καλύτερο να δίνετε περιστασιακά φρούτα μόνο ίσως δύο φορές την εβδομάδα.

Προτεινόμενα