Μπορούν οι γάτες να φάνε μαργαρίνη; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μαργαρίνη; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Οι γάτες δεν είναι σαν τους σκύλους που φαινομενικά τρώνε σχεδόν τα πάντα. Ωστόσο, ορισμένες γάτες είναι πιο περιπετειώδεις με το φαγητό τους από άλλες και θα δοκιμάσουν όλες τις τροφές. Ίσως να θέλετε να προσφέρετε μαργαρίνη στη γάτα σας ή ίσως να παρακαλάει για λίγη όταν την έχετε βγάλει στο δείπνο. Αν αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές για τη γάτα σας να τρώει μαργαρίνη, έχουμε την απάντηση που χρειάζεστε.

Η μαργαρίνη δεν είναι μια καλή λιχουδιά για τις γάτες, επειδή δεν είναι μια φυσική και υγιεινή τροφή που περιέχει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται οι γάτες. Ωστόσο, αν η γάτα σας γλείφει κρυφά μια μαργαρίνη πού και πού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, επειδή μικρές ποσότητες μαργαρίνης που προσλαμβάνονται από μια υγιή ενήλικη γάτα δεν πρέπει να την αρρωστήσουν.

Διαβάστε παρακάτω αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί η μαργαρίνη δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής της γάτας σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαργαρίνη; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Γιατί η μαργαρίνη δεν είναι καλή λιχουδιά για τις γάτες

Η μαργαρίνη είναι ένα τρόφιμο που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Όταν αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε την ετικέτα σε ένα δοχείο ή ένα δοχείο μαργαρίνης, θα συνειδητοποιήσετε ότι αποτελείται ως επί το πλείστον από μια βάση φυτικών ελαίων, όπως σόγια, καλαμπόκι, φοινικέλαιο, κανόλα ή ελαιόλαδο αναμεμειγμένο με νερό. Ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν συστατικά όπως αλάτι, χρωστικές ουσίες και φυσικές ή τεχνητές αρωματικές ουσίες για να κάνουν τα προϊόντα τους ελκυστικά στην καταναλωτική τους βάση. Όπως ίσως έχετε μαντέψει όμως, αυτά τα συστατικά δεν είναι υγιεινά για τις γάτες.

Πολλοί άνθρωποι αφήνουν περιστασιακά τις γάτες τους να γλείφουν λίγη μαργαρίνη επειδή μοιάζει με βούτυρο, αλλά η μαργαρίνη δεν είναι βούτυρο επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά. Οι διατροφικές απαιτήσεις μιας γάτας είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που απαιτούνται για τους ανθρώπους και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαργαρίνης δεν είναι κατάλληλα για τις γάτες.

Συνέπειες της κατανάλωσης μαργαρίνης από τη γάτα

Με την υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά και θερμίδες, η μαργαρίνη μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις γάτες. Αν μια γάτα επιτρέπεται να τρώει μαργαρίνη κάθε μέρα, είναι πιθανό να αναπτύξει γαστρεντερικά προβλήματα, να μην τρώει τη συνιστώμενη τροφή της (επειδή η υψηλή περιεκτικότητα της μαργαρίνης σε θερμίδες μπορεί να την κάνει να αισθάνεται κορεσμό), να πάρει βάρος και, με την πάροδο του χρόνου, να αναπτύξει προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαργαρίνη; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Αποτρέποντας τη γάτα σας από το να τρώει μαργαρίνη

Αν η γάτα σας λατρεύει τη μαργαρίνη και θα κάνει τα πάντα για να φάει λίγη, πρέπει να είστε σε εγρήγορση! Να θυμάστε ότι η ευημερία της γάτας σας εξαρτάται από τη φροντίδα και την τροφή που της δίνετε. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν θα έχει πρόσβαση στη μαργαρίνη, οπότε θα θέλατε να ξεκινήσετε κρατώντας την μακριά από την εμβέλειά της.

Ακολουθούν ορισμένες άλλες συμβουλές και κόλπα για να περιορίσετε τη λαχτάρα του αιλουροειδούς σας για μαργαρίνη:

Μην επιτρέπετε στη γάτα σας να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας.
Μην ταΐζετε τη γάτα σας με υπολείμματα από το τραπέζι.
Μην αφήνετε ποτέ τη μαργαρίνη να κάθεται έξω χωρίς επίβλεψη.
Πείτε στα παιδιά σας, τα μέλη της οικογένειας, τους συγκατοίκους και τους καλεσμένους σας να μην ταΐζουν τη γάτα σας μαργαρίνη (ή οποιαδήποτε υπολείμματα από το τραπέζι!).
Παρέχετε στη γάτα σας θρεπτική γατοτροφή και λιχουδιές.
Προσφέρετε στη γάτα σας πολλαπλά μικρά γεύματα την ημέρα για να είναι χορτάτη- αυτό μπορεί να μειώσει την επιθυμία της για ανθυγιεινά σνακ.

Αν η γάτα σας παρακαλάει για μαργαρίνη, μην ενδώσετε. Αν το κάνετε επανειλημμένα, η γάτα σας μπορεί γρήγορα να μάθει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να παρακαλάει και η συμμόρφωσή σας μπορεί να ενισχύσει αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Να είστε έξυπνοι όταν δίνετε στη γάτα σας λιχουδιές

Οι γάτες απολαμβάνουν να τρώνε λιχουδιές, ακριβώς όπως εμείς απολαμβάνουμε τα ανθρώπινα σνακ! Είναι καλό να παρέχετε στη γάτα σας μερικές λιχουδιές ως 5-10% της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης. Αν θέλετε να αγοράσετε λιχουδιές γάτας του εμπορίου, επιλέξτε μια υγιεινή λιχουδιά γάτας που είναι ειδικά φτιαγμένη για γάτες και με ελάχιστα συντηρητικά και αρωματικά. Οι φυσικές επιλογές (π.χ. παγωμένες λιχουδιές) με λίγα συστατικά ή, ακόμα καλύτερα, μόνο ένα συστατικό, είναι καλύτερες από τις υπερβολικά επεξεργασμένες λιχουδιές.

Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε μερικές σπιτικές λιχουδιές για γάτες! Επιλέξτε συνταγές με λιχουδιές που είναι εύκολες στην παρασκευή τους και με σαφείς, συνοπτικές οδηγίες.

Αν η γάτα σας έχει γευστική προτίμηση σε τροφές όπως το κοτόπουλο, αναζητήστε συνταγές για λιχουδιές γάτας που περιέχουν κοτόπουλο. Αυτό θα κάνει το κατοικίδιό σας να γουργουρίζει από ευχαρίστηση. Μπορεί να είναι μια ικανοποιητική εμπειρία για εσάς να παρακολουθείτε τη γάτα σας να καταβροχθίζει τις λιχουδιές που φτιάχνετε με τα χέρια σας!

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαργαρίνη; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Γνωρίστε τι χρειάζεται η γάτα σας διατροφικά

Οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από άλλα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι και τα κουνέλια. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πώς να ταΐσετε σωστά μια γάτα, ειδικά αν είστε νέος ιδιοκτήτης γάτας.

Αν δεν είστε σίγουροι ποια είναι η καλύτερη δυνατή διατροφή για τη γάτα σας στο τρέχον στάδιο της ζωής της, συμβουλευτείτε πάντα έναν κτηνίατρο ή έναν διατροφολόγο γάτας για πρόσθετες συμβουλές. Να θυμάστε ότι ο αιλουροειδής φίλος σας είναι ένα άτομο όπως ακριβώς εσείς, και ως εκ τούτου, έχει μοναδικές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψετε.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι διατροφικοί κανόνες ισχύουν για όλες τις γάτες. Το κύριο σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πρωτεΐνες που προέρχονται από ζωικούς ιστούς. Ποτέ μην επιχειρήσετε να κάνετε τη γάτα σας χορτοφάγο ή χορτοφάγο. Αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο απάνθρωπη, αλλά μπορεί επίσης να είναι παράνομη στον τόπο διαμονής σας. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε περισσότερα για τις διατροφικές ανάγκες των γατών, ώστε να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι να ταΐζετε τον τριχωτό σας φίλο.

Συμπέρασμα

Αν και δεν πρέπει να ανησυχείτε αν η γάτα σας γλείφει κρυφά μια μαργαρίνη πού και πού, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε τακτικά μαργαρίνη, επειδή αυτή η τροφή δεν έχει καμία ευεργετική διατροφή για αυτές. Η μαργαρίνη είναι φτιαγμένη για ανθρώπινη κατανάλωση. Μάθετε ό,τι μπορείτε για τις διατροφικές ανάγκες των γατών, ώστε να τους παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα!