Μπορούν οι γάτες να φάνε πουτίγκα βανίλιας; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε πουτίγκα βανίλιας; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Μπορεί οι σκύλοι να είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πόσο πολύ αγαπούν οι γονείς γατών τους αιλουροειδείς φίλους τους. Το να έχεις ένα τριχωτό (ή άτριχο, αν αυτό είναι η προτίμησή σου) φιλαράκι που κουλουριάζεται στην αγκαλιά σου, απαιτεί φαγητό τις πιο περίεργες ώρες είναι απλά ένα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή. Αυτή η εγγύτητα που νιώθουμε με τις γάτες μας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπαίνουμε στον πειρασμό να τους δίνουμε ανθρώπινες τροφές που απολαμβάνουμε εμείς αλλά μπορεί να μην είναι καλές γι’ αυτές.

Η πουτίγκα βανίλιας είναι νόστιμη- κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, αλλά είναι σωστό να τη μοιραζόμαστε με τις γάτες μας; Δυστυχώς, η απάντηση είναι όχι, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε πουτίγκα βανίλιας. Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι η πουτίγκα βανίλιας είναι μια ασφαλής, γλυκιά λιχουδιά για να μοιραστείτε εσείς και η γατούλα σας, τα συστατικά της μπορεί να είναι επικίνδυνα για το αιλουροειδές σας. Ας ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στην πουτίγκα βανίλιας και γιατί δεν πρέπει να τη δίνετε στη γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε πουτίγκα βανίλιας; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Είναι η πουτίγκα βανίλιας ασφαλής για τις γάτες;

Όπως είπαμε παραπάνω, δεν είναι ασφαλές για τη γάτα σας να τρώει πουτίγκα βανίλιας. Τα κύρια συστατικά της πουτίγκας βανίλιας είναι η ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, τα αυγά και το αλάτι. Μεμονωμένα, αυτά τα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στη γάτα σας. Ο συνδυασμός τους μπορεί να κάνει την πουτίγκα βανίλιας επικίνδυνη για τη γάτα σας. Ας εξετάσουμε μερικά από αυτά τα συστατικά και πόσο επιβλαβή μπορεί να είναι.

Γάλα
Οι περισσότερες ενήλικες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό είναι κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν γνωρίζουν. Προσφέροντας στη γάτα σας τροφές με γάλα, μπορεί να της προκαλέσετε γαστρεντερικά προβλήματα. Διάρροια, εμετός, κράμπες και αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστούν μετά την κατάποση γάλακτος από τη γάτα σας. Εάν πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, δεν μπορεί να χωνέψει το σάκχαρο του γάλακτος, οπότε αυτό ζυμώνεται στα έντερά της.

Ζάχαρη
Αν και η ζάχαρη δεν είναι θανατηφόρα για τις γάτες, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η ζάχαρη δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής της γάτας σας. Οι περισσότερες συνταγές πουτίγκας βανίλιας απαιτούν ½ φλιτζάνι ζάχαρη ή περισσότερο. Αυτή η υψηλή μερίδα ζάχαρης μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη για τις γατούλες. Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης θα διαταράξουν την πέψη και το μικροβίωμα της γάτας σας, προκαλώντας της πεπτικά προβλήματα.

Βούτυρο
Αν και χαμηλό σε λακτόζη για γαλακτοκομικό προϊόν, το βούτυρο περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους, κάτι που δεν είναι κάτι που χρειάζονται οι γάτες. Το πολύ λίπος στη διατροφή της γάτας σας μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και, φυσικά, παχυσαρκία.

Άλλα συστατικά

Τυχόν τεχνητές γεύσεις και συντηρητικά που προστίθενται στην πουτίγκα βανίλιας δεν είναι ιδανικά ούτε για τη γάτα σας. Είναι κοινά σε πολλές ανθρώπινες τροφές και είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προσφέρουμε τα σνακ στους γατούληδες συντρόφους μας. Για παράδειγμα, το εκχύλισμα βανίλιας παρασκευάζεται με αλκοόλη, η οποία είναι εξαιρετικά τοξική για τις γάτες. Αν και η ποσότητα εκχυλίσματος βανίλιας στην πουτίγκα βανίλιας μπορεί να είναι ελάχιστη, γιατί να πάρουμε το ρίσκο;

Για να διατηρήσουμε τις γάτες μας υγιείς, θα πρέπει να τρέφονται με μια ισορροπημένη διατροφή από γατοτροφές και λιχουδιές ασφαλείς για τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε πουτίγκα βανίλιας; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Τι να κάνετε αν η γάτα σας φάει πουτίγκα βανίλιας

Εάν η γάτα σας έχει φάει μόνο μια μικρή ποσότητα πουτίγκας βανίλιας, μπορεί να μην υπάρχει λόγος πανικού. Ναι, ορισμένα από τα συστατικά που αναφέρονται μπορεί να είναι επιβλαβή, αλλά δεν θα πρέπει να είναι τοξικά σε μικρές ποσότητες. Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε διάρροια, εμετό ή στομαχικές διαταραχές. Εάν τα πράγματα γίνουν πολύ άσχημα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Εάν η γάτα σας έχει καταπιεί μεγάλη ποσότητα πουτίγκας βανίλιας, είναι καλύτερο να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Θα χρειαστεί τον κατάλογο των συστατικών, ώστε να αποφασίσει πώς να χειριστεί την κατάσταση. Μαζί με τη διάρροια, το στομαχόπονο και τον εμετό, μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας υποφέρει από έλλειψη ενέργειας και λήθαργο. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας για να βοηθήσετε τη γατούλα σας να νιώσει γρήγορα καλύτερα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε πουτίγκα βανίλιας; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Συμπέρασμα

Αν και οι γάτες μας συχνά κάνουν κουμάντο στο σπίτι, καλό είναι να μην τις αφήνουμε να αποφασίζουν ποιες τροφές θα φάνε. Αν θέλετε να διατηρήσετε το αιλουροειδές σας υγιές και ευτυχισμένο, η αποφυγή επικίνδυνων σνακ όπως η πουτίγκα βανίλιας είναι μια καλή αρχή. Θα νιώθετε καλύτερα για το τι τρώει η γάτα σας και εκείνη θα σας ευχαριστεί που δεν της προσφέρετε γλυκά που μπορεί να βλάψουν την κοιλιά της.

Προτεινόμενα