Μπορούν οι γάτες να φάνε βανίλια; Διατροφικές πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε βανίλια; Διατροφικές πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

Η βανίλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά που μπορεί να βρείτε σε ένα ντουλάπι μπαχαρικών. Μια αγαπημένη γεύση για επιδόρπια, αρώματα και πιάτα, η βανίλια έχει αναμφισβήτητα αφήσει το στίγμα της στον κόσμο της μαγειρικής. Παρόλο που είναι ένα ασφαλές, γευστικό πρόσθετο για τους ανθρώπους, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι ασφαλής και για τις γάτες.

Ενώ η ίδια η βανίλια, επιστημονική ονομασία Vanilla planifolia, δεν είναι τοξική για τις γάτες, η αιθυλική αλκοόλη στο συμπυκνωμένο έλαιο και τα εκχυλίσματα βανίλιας είναι τοξική για τις γάτες. Ακόμη και η βανίλια στη φυσική της μορφή, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ασφαλής για τις γάτες, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να τρώνε εξ αρχής.

Ας δούμε βαθύτερα πόσο προσεκτικά πρέπει να προσέχουμε τα αιλουροειδή μας γύρω από τη βανίλια. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διατροφή της γάτας σας ή αν έχει καταναλώσει κάτι που δεν θα έπρεπε, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βανίλια; Διατροφικές πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

Κρατήστε τη βανίλια σας μακριά από τη γάτα σας

Όταν έρχεται η περίοδος των γιορτών, είναι αρκετά συνηθισμένο να βλέπουμε τα υλικά ψησίματος να βρίσκονται διάσπαρτα στους πάγκους. Αλλά οι γάτες μας είναι μερικά περίεργα πλάσματα – και δεν είναι όλα τα πράγματα ασφαλή γι’ αυτές.

Το εκχύλισμα βανίλιας που έχετε στο ντουλάπι σας περιέχει μεγάλη ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης-35% και άνω. Η τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη για το αιλουροειδές σας. Το άρωμα βανίλιας, οι μυρωδιές και τα αιθέρια έλαια αποτελούν επίσης πρόβλημα.

Ωστόσο, τα αρτοσκευάσματα και τα σνακ με βανίλια πιθανότατα δεν θα βλάψουν ή θα σκοτώσουν τη γάτα σας – εφόσον δεν υπάρχουν άλλα δυνητικά τοξικά συστατικά. Για να είστε σίγουροι, είναι καλύτερο να κρατάτε τις γατούλες σας μακριά από τη βανίλια γενικά. Δεν ωφελούνται από την κατανάλωση βανίλιας με κανέναν τρόπο.

Διατροφικά στοιχεία εκχυλίσματος βανίλιας

Ποσότητα ανά 1 κουταλιά της σούπας

Θερμίδες: 38
Κάλιο: 19 χιλιοστόγραμμα
Συνολικοί υδατάνθρακες: 1,6 γραμμάρια
Όπως μπορείτε να δείτε, το εκχύλισμα βανίλιας από μόνο του δεν έχει κανένα διατροφικό όφελος. Είναι μια προσθήκη σε συνταγές, όχι ένα αυτόνομο σνακ, και είναι επίσης καθαρά κενές θερμίδες.

Έλαια βανίλιας
Η βανίλια, όπως και πολλά αιθέρια έλαια, είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένη. Αυτό σημαίνει ότι η ισχύς του φυτού μειώνεται σε μια καθαρή μορφή και συμπυκνώνεται σε προκατασκευασμένα μπουκάλια. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο – γι’ αυτό φροντίστε να κρατάτε πάντα οποιοδήποτε καθαρό έλαιο μακριά από τις γάτες σας.

Σπρέι βανίλιας & αρώματα
Τα σπρέι βανίλιας και τα αρώματα μπορεί να είναι χειρότερα από την καθαρή βανίλια. Περιέχουν διάφορα ερεθιστικά και χημικά που μπορούν να προκαλέσουν χάος στο πεπτικό, αναπνευστικό και νευρικό σύστημα της γάτας σας. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μυρωδιές δεν θα είναι ικανοποιητικές για τη γάτα σας, απομακρύνοντάς την με φυσικό τρόπο.

Εκχύλισμα βανίλιας
Το εκχύλισμα βανίλιας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που φτάνει περίπου στο 34%. Αν η γάτα σας πιει αρκετή ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία της. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει καταπιεί λίγο ή την έχετε δει σίγουρα να το κάνει, δεν μπορούμε να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνήσετε επειγόντως με τον κτηνίατρό σας, ώστε η γάτα σας να λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βανίλια; Διατροφικές πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

Σημάδια τοξικότητας από αλκοόλ στις γάτες

Εάν η γάτα σας κατανάλωσε εκχύλισμα βανίλιας, εδώ είναι πιθανά σημάδια τοξικότητας αλκοόλ που πρέπει να γνωρίζετε:

Αταξία
Λήθαργος
Εμετός
Ανάκλιση
Τρόμος
Υποθερμία
Αποπροσανατολισμός
Κλάμα
Υπόταση
Αναπνευστική καταστολή
Κώμα
Επιληπτικές κρίσεις
Θάνατος
Εάν η γάτα σας εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, σπεύστε αμέσως στον κτηνίατρο. Η έκβαση εξαρτάται από το τι κατανάλωσε, την ποσότητα που κατάπιε, πότε το κατάπιε, την ηλικία της γάτας σας και τη γενική της υγεία.

Σημασία της απομάκρυνσης της βανίλιας από τις γάτες

Η πιθανότητα να πιει η γάτα σας αρκετό εκχύλισμα βανίλιας για να προκαλέσει σοβαρή βλάβη είναι μικρή, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανή. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η γάτα σας να το μυρίσει, να δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό, ενδεχομένως να το δοκιμάσει και στη συνέχεια να απομακρυνθεί.

Για να μειώσετε εντελώς τον κίνδυνο έκθεσης, βεβαιωθείτε ότι όλα τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα και τα συστατικά μαγειρέματος είναι εκτός εμβέλειας.

Αν η γάτα σας φάει καλούδια, μπορεί να προκαλέσει δαπανηρές επισκέψεις σε κτηνίατρο, οι οποίες μπορεί να είναι ενοχλητικές αν δεν προβλέπετε το κόστος, για να μην αναφέρουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία της γάτας σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βανίλια; Διατροφικές πληροφορίες & οδηγός ασφάλειας

Τι να κάνετε αν η γάτα σας φάει βανίλια

Εάν η γάτα σας τρώει ή πίνει βανίλια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή της βανίλιας που κατανάλωσε. Ορισμένοι τύποι βανίλιας είναι πιο επικίνδυνοι από άλλους – ειδικά ανάλογα με την καθαρότητα και την αραίωση της βανίλιας.

Ψημένες λιχουδιές και επιδόρπια

Πολλά άλλα πρόσθετα και τεχνητά αρώματα, όπως η ξυλιτόλη, μπορεί να είναι επιβλαβή για τις γάτες. Έτσι, η βανίλια μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας σε αυτή την περίπτωση. Αν επρόκειτο για ψημένο φαγητό ή επιδόρπιο, κάντε μια γρήγορη σάρωση των πρόσθετων συστατικών και καλέστε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Ωστόσο, αν τίποτα δεν φαίνεται πολύ ανησυχητικό εκτός από τη βανίλια, η γάτα σας πιθανότατα θα είναι μια χαρά χωρίς παρενέργειες, δεδομένης της πολύ μικρής ποσότητας βανίλιας που απαιτείται στα περισσότερα αρτοσκευάσματα.

Προσέξτε για τυχόν αρνητικά σημάδια τις επόμενες ημέρες. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα σε περίπτωση περίσσειας ζάχαρης ή γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς οι περισσότερες ενήλικες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Μερικά άλλα συνηθισμένα ζευγάρια με άρωμα βανίλιας που μπορεί να είναι επιβλαβή περιλαμβάνουν:

Ξηροί καρποί (ορισμένοι μπορεί να είναι τοξικοί και οι περισσότεροι είναι γενικά πλούσιοι σε λιπαρά και επιρρεπείς στη μούχλα, με κίνδυνο πνιγμού)

Εκχυλίσματα, έλαια και αρώματα
Εάν η γάτα σας ήρθε σε επαφή με οποιοδήποτε είδος ελαίου, αρώματος ή εκχυλίσματος που περιέχει αλκοόλη, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Όλα αυτά τα είδη βανίλιας μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για την υγεία του αιλουροειδούς σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα ζυμαρικών; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Γάτες + βανίλια: Συμπέρασμα

Εν ολίγοις, λοιπόν, το εκχύλισμα βανίλιας, τα έλαια και τα αρώματα είναι απόλυτο απαγορευτικό. Τα αρτοσκευάσματα και τα επιδόρπια με προσθήκη βανίλιας μπορεί να είναι μη τοξικά, αλλά ελέγξτε διπλά τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά, η βανίλια και τα προϊόντα βανίλιας, ακόμη και αν δεν περιέχουν αλκοόλ και θεωρούνται ασφαλή, δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάζει η γάτα σας.

Αν η γάτα σας έφαγε βανίλια, να θυμάστε ότι ο τύπος της βανίλιας έχει σημασία. Εάν η γάτα σας παρουσιάσει οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες, μη διστάσετε να την πάτε στον κτηνίατρό σας. Θα χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση στα χέρια των επαγγελματιών. Αν η γάτα σας κατάπιε εκχυλίσματα βανίλιας, έλαια ή αρώματα που περιέ