Μπορούν οι γάτες να φάνε προσούτο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε προσούτο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Οι γάτες μπορεί να είναι μεγάλοι ζητιάνοι και αν η γάτα σας αγαπάει το ανθρώπινο φαγητό, ίσως να μην πιστεύετε ότι υπάρχει μεγάλο κακό σε μια φέτα προσούτο. Εξάλλου, οι γάτες τρώνε κρέας και το προσούτο είναι κρέας! Αλλά ίσως να το σκεφτείτε δύο φορές πριν δώσετε στη γάτα σας μια φέτα από το αλλαντικό σας.

Οι λεπτές, ωριμασμένες λωρίδες ζαμπόν αποτελούν μια νόστιμη προσθήκη σε πολλά ανθρώπινα φαγητά, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αρρωστήσει τη γατούλα σας. Αν είστε προσεκτικοί, το προσούτο δεν είναι επιβλαβές για τις γάτες ως περιστασιακή λιχουδιά, αλλά δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή. Μια μικρή μπουκιά από το παστό κρέας πιθανότατα δεν θα τις βλάψει, αλλά αποφύγετε να το ταΐζετε στη γάτα σας σε μεγάλες ποσότητες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε προσούτο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Περιμένετε… Οι γάτες δεν είναι σαρκοφάγα ζώα;

Οι γάτες είναι σαρκοφάγοι και λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους από ζωικές πηγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε είδος κρέατος είναι καλό για τις γάτες. Στην άγρια φύση, οι περισσότερες θερμίδες τους θα προέρχονται από μικρά πουλιά και θηλαστικά που είναι πολύ άπαχα, χωρίς πολλά λιπαρά και νάτριο. Οι ποιοτικές τροφές για γάτες σήμερα χρησιμοποιούν ποικιλία κρεάτων, όπως κοτόπουλο, μοσχάρι ή σολομό, αλλά όλες προσπαθούν να δώσουν στη γάτα σας αρκετά από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Τι χρειάζονται οι γάτες στο κρέας

Οι γάτες χρειάζονται μια ισορροπία πρωτεϊνών, λίπους και σημαντικών βιταμινών και μετάλλων για να παραμείνουν υγιείς. Έχουν ένα πεπτικό σύστημα σχεδιασμένο να επεξεργάζεται το φυσικό ωμό κρέας -όχι το ιταλικό παστό ζαμπόν! Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που οι γάτες μπορούν να λάβουν μόνο από τη διατροφή τους και που δεν μπορούν να παράγουν στο σώμα τους. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι γάτες έχουν ανάγκη από 10 απαραίτητα αμινοξέα (δομικά στοιχεία πρωτεϊνών), πέντε λιπαρά οξέα και τρεις βιταμίνες που δεν μπορούν να παράγουν μόνες τους, καθώς και όλα τα άλλα 23 θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Οι γάτες είναι φτιαγμένες για μια μέτρια ποσότητα λίπους στη διατροφή τους. Χρειάζονται λίγο λίπος στην τροφή τους, αλλά στη φύση τρώνε κυρίως άπαχο κρέας και χρειάζονται μια καλή ισορροπία λίπους και πρωτεΐνης, με πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από λίπος. Η τροφή της γάτας σας θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 25% πρωτεΐνες και 10% λίπος σε ξηρή ύλη. Οι πολύ λιπαρές τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία στις γάτες.

Με όλα αυτά κατά νου, μπορούμε να δούμε το προσούτο και να δούμε πώς μετράει. Υπάρχουν μερικές κόκκινες σημαίες όταν συγκρίνουμε τι περιέχει το κρέας με αυτό που θέλουμε να βλέπουμε στο μπολ με το φαγητό της γάτας σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε προσούτο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Νάτριο στο προσούτο

Ένα θρεπτικό συστατικό που οι γάτες δυσκολεύονται να διαχειριστούν είναι το νάτριο. Οι αλμυρές τροφές μας κάνουν να διψάμε λίγο, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε αρκετό αλάτι χωρίς πρόβλημα. Οι γάτες είναι διαφορετικές. Κινδυνεύουν από δηλητηρίαση από νάτριο αν πάρουν πολύ αλάτι στη διατροφή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, τρόμο, λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις και άλλα συμπτώματα. Και δεν χρειάζεται πολύ αλάτι – λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η γάτα σας δεν πρέπει να πάθει δηλητηρίαση από νάτριο-ιόντα από προσούτο. Παρόλο που ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι δεν είναι πολύ, η γάτα σας πιθανότατα θα δυσκολευόταν να φάει τόσο πολύ με τη μία. Αλλά το προσούτο εξακολουθεί να έχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου από ό,τι είναι υγιεινό για τις γάτες. Μια φέτα περιέχει κατά μέσο όρο 345 mg νατρίου και η ημερήσια δόση μιας γάτας είναι περίπου το ⅛ αυτού (42 mg). Απλώς δεν είναι σε θέση να χειριστούν το αλμυρό κρέας.

Τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες του προσούτο

Η περιεκτικότητα του προσούτο σε λίπος ποικίλλει, με μερικά να είναι πιο άπαχα από άλλα. Αλλά, σε γενικές γραμμές, το προσούτο περιέχει μέτρια έως υψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών. Η αναλογία λίπους-πρωτεΐνης του προσούτο δεν είναι συνήθως ιδανική για τις γάτες.

Μπαχαρικά προσούτο

Το προσούτο μπορεί να ωριμάσει με διάφορα μπαχαρικά, ανάλογα με τη γεύση. Τα μπαχαρικά επηρεάζουν τις γάτες διαφορετικά από τους ανθρώπους και ορισμένα από αυτά δεν είναι ασφαλή για τις γάτες. Εάν σκέφτεστε να δώσετε στη γάτα σας προσούτο, θα πρέπει να ελέγξετε τη διατροφική ετικέτα για να δείτε ποια μπαχαρικά χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία ωρίμανσης. Προσέξτε ιδιαίτερα το σκόρδο. Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα στις γάτες και είναι τοξικό γι’ αυτές.

Μπορούν οι γάτες να φάνε προσούτο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Κίνδυνοι μόλυνσης

Ένας τελευταίος κίνδυνος είναι η μόλυνση. Το προσούτο είναι ένα αλλαντικό κρέας που γενικά δεν μαγειρεύεται. Η διαδικασία της ξηρής ωρίμανσης όταν γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων σκοτώνει τα βακτήρια και αδρανοποιεί τα παράσιτα του χοιρινού κρέατος, αλλά θα πρέπει να εξακολουθείτε να είστε προσεκτικοί κατά την αποθήκευση και την προετοιμασία αυτού του κρέατος, είτε το φτιάχνετε για ανθρώπους είτε για γάτες. Τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, μπορούν να αρρωστήσουν πολύ τη γάτα σας.

Είναι εντάξει το προσούτο ως λιχουδιά;

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το προσούτο δεν είναι το καλύτερο γεύμα, αλλά τι γίνεται ως λιχουδιά; Κοιτάζοντας τις προειδοποιήσεις σχετικά με το προσούτο, μπορούμε να δούμε ότι δεν είναι και το πιο υγιεινό, αλλά δεν πρέπει να δηλητηριάζει ούτε τη γάτα σας. Αν ταΐσετε τη γάτα σας με λίγο από το παστό κρέας, μπορεί να είναι μια ασφαλής λιχουδιά, αλλά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις μερίδες. Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε πρώτα την ετικέτα για μπαχαρικά όπως το σκόρδο και να φροντίζετε να εφαρμόζετε την ασφάλεια των τροφίμων για να αποφύγετε τα βακτήρια. Συνολικά, αν είστε προσεκτικοί, δεν είναι η χειρότερη λιχουδιά, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες πιο υγιεινές τροφές για να δελεάσετε τη γάτα σας αντί γι’ αυτό.

Τι συμβαίνει αν η γάτα μου φάει προσούτο;

Αν η γάτα σας φάει μια ή δύο γωνιές προσούτο, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε καμία αρνητική επίπτωση. Εκτός αν το προσούτο σας είναι μολυσμένο με βακτήρια ή παράσιτα, δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της γάτας σας. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις γάτες σας. Παρόλο που η γάτα σας πιθανότατα δεν θα πάθει δηλητηρίαση από νάτριο από την ποσότητα αλατιού που περιέχει το προσούτο, μπορεί ωστόσο να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή άλλα παρόμοια προβλήματα.