Μπορούν οι γάτες να φάνε ραπανάκια; Οδηγός υγείας και ασφάλειας από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ραπανάκια; Οδηγός υγείας και ασφάλειας από κτηνίατρο

Οι ιδιοκτήτες γατών γνωρίζουν ότι οι γάτες μπορεί να είναι πολύ περίεργες και βρίσκουν τρόπο να μπαίνουν στα πάντα. Αν έχετε αφήσει τη γάτα σας χωρίς επίβλεψη με ραπανάκια στον πάγκο της κουζίνας σας και η γάτα σας δαγκώσει μια μπουκιά από τη ρίζα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και πολύ. Τα ραπανάκια δεν είναι τοξικά για τις γάτες, οπότε δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό επείγον περιστατικό για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε αν η γάτα σας αρπάξει μια μπουκιά.

Ωστόσο, δεν συνιστάται να ταΐζετε συστηματικά τη γάτα σας ραπανάκια, επειδή οι περισσότερες γάτες δεν έχουν θετική αντίδραση όταν τα τρώνε. Έτσι, πριν δώσετε στη γάτα σας ραπανάκι, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το λαχανικό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ραπανάκια; Οδηγός υγείας και ασφάλειας από κτηνίατρο

Γάτες και ραπανάκια: Φίλοι ή εχθροί;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ραπανάκια, αλλά οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες που θα βρείτε στα παντοπωλεία είναι τα κόκκινα ραπανάκια, τα πασχαλινά αυγά ραπανάκια και τα ραπανάκια daikon. Όλες οι ποικιλίες δεν περιέχουν τοξίνες που είναι επιβλαβείς για τις γάτες.

Τα ραπανάκια είναι πολύ θρεπτικά και μάλιστα περιέχουν ορισμένες βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, δεν έχουν διεξαχθεί επιστημονικές μελέτες για την αξιολόγηση της βιοδιαθεσιμότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών στις γάτες:

Ριβοφλαβίνη
Νιασίνη
Θειαμίνη
Ασβέστιο
Κάλιο
Σίδηρος

Μαγγάνιο

Αν και τα ραπανάκια περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μην είναι το καλύτερο λαχανικό για να ταΐσετε τη γάτα σας. Οι περισσότερες γάτες τείνουν να αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις εάν καταναλώνουν αυτό το λαχανικό σε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι, αν η γάτα σας φάει ραπανάκι, φροντίστε να αναζητήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Εμετός
Διάρροια
Αυξημένη δίψα
Μειωμένη όρεξη
Λήθαργος
Γλείψιμο των χειλιών
Ναυτία

Κοιλιακό άλγος

Εάν η γάτα σας παρουσιάζει σημάδια γαστρεντερικής δυσφορίας, φροντίστε να την κρατήσετε σε έναν ασφαλή χώρο όπου έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό και δεν μπορεί να προσκρούσει σε σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά της και αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από δύο ημέρες, αναζητήστε επαγγελματική κτηνιατρική φροντίδα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ραπανάκια; Οδηγός υγείας και ασφάλειας από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να φάνε φύλλα ραπανάκι;

Ευτυχώς, κανένα μέρος του ραπανιού δεν είναι τοξικό για τις γάτες, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων. Έτσι, αν η περίεργη γάτα σας δαγκώσει κρυφά ένα φύλλο ραπανάκι στον κήπο ή στα ψώνια σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα. Ωστόσο, όπως και η ρίζα, έτσι και τα φύλλα μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Ορισμένα φύλλα ραπανάκι μπορεί να έχουν μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση, την οποία οι περισσότερες γάτες δεν βρίσκουν εύγευστη. Ευτυχώς, τα φύλλα ραπανάκι έχουν μια ελαφρώς πικρή γεύση που μπορεί να είναι απωθητική για τις γάτες, οπότε είναι απίθανο να πάρουν δεύτερη μπουκιά.

Εάν η γάτα σας φάει ένα κομμάτι από φύλλο ραπανάκι, παρακολουθήστε τη συμπεριφορά της και αναζητήστε συμπτώματα, όπως ακριβώς θα κάνατε και μετά την κατανάλωση ρίζας ραπανάκι.

Λαχανικά που δεν είναι ασφαλή για τις γάτες

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για τα ραπανάκια, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα λαχανικά που είναι τοξικά για τις γάτες. Ακολουθούν ορισμένα λαχανικά που πρέπει να αποφεύγουν οι γάτες.
Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια και όλα τα φυτά της οικογένειας των αμαρυλλίδων δεν είναι ασφαλή για τις γάτες να τα τρώνε. Αυτό περιλαμβάνει το σκόρδο, το σχοινόπρασο και τα κρεμμυδάκια.

Η κατανάλωση πολλών κρεμμυδιών μπορεί να οδηγήσει σε αιμόλυση, δηλαδή σε διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και αδυναμία μέχρι η γάτα σας να φτάσει σε θανατηφόρες συνέπειες.
Ωμές πατάτες

Οι πράσινες και ωμές πατάτες και οι άψητες φλούδες πατάτας δεν είναι ασφαλείς για τις γάτες, επειδή μπορεί να περιέχουν σολανίνη, η οποία είναι τοξική για τις γάτες. Ορισμένες φλούδες λαχανικών περιέχουν σολανίνη, η οποία είναι ένα φυσικό φυτοφάρμακο.

Όταν οι γάτες προσλαμβάνουν υπερβολική ποσότητα σολανίνης, θα έχουν στομαχικά προβλήματα, διάρροια και εμετό. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αποπροσανατολισμό και λήθαργο.

Λάβετε υπόψη ότι πολλές τροφές για γάτες περιέχουν πατάτες. Όταν οι πατάτες παρασκευάζονται σωστά, η σολανίνη μαγειρεύεται. Έτσι, είναι απολύτως ασφαλείς για να τις τρώνε οι γάτες.
Πράσινες ντομάτες

Οι πράσινες ντομάτες περιέχουν επίσης σολανίνη, και τόσο ο καρπός όσο και η κληματίδα δεν είναι ασφαλείς για τις γάτες να τρώνε. Μόλις οι ντομάτες ωριμάσουν πλήρως, γίνονται ασφαλείς για να τις φάνε οι γάτες. Έτσι, αν δείτε τοματοπολτό στην τροφή της γάτας σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ γι’ αυτό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ραπανάκια; Οδηγός υγείας και ασφάλειας από κτηνίατρο

Λαχανικά που είναι ασφαλή για τις γάτες

Παρόλο που οι γάτες δυσκολεύονται να χωνέψουν τα ραπανάκια, μπορούν ακόμα να έχουν πολλά διαφορετικά είδη λαχανικών. Ακολουθούν ορισμένα λαχανικά που είναι ασφαλή για τις γάτες να τρώνε:

Καρότα
Μπιζέλια
Μπρόκολο
Πράσινα φασόλια
Κολοκυθάκια
Μαρούλι
Χειμερινά κολοκύθια

Κολοκύθα

Οι γάτες μπορούν επίσης να φάνε μερικά βότανα:

Μελισσόχορτο
Χαμομήλι
άνηθος
Λεβάντα
Ρίζα γλυκόριζας
Ρίζα πικραλίδας
Verbena
Μέντα
Δενδρολίβανο
Φασκόμηλο

Θυμάρι

Μπορούν οι γάτες να φάνε ραπανάκια; Οδηγός υγείας και ασφάλειας από κτηνίατρο

Δίαιτα και διατροφή της γάτας

Μια γάτα δεν χρειάζεται να τρώει πάρα πολλά λαχανικά. Είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, οπότε χρειάζονται δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με μέτριες ποσότητες λίπους και χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων. Μια υγιεινή διατροφή θα αποτελείται από περίπου 26%-40% πρωτεΐνες και 20%-24% λίπος.

Οι υψηλής ποιότητας γατοτροφές θα παρέχουν επαρκείς μερίδες μακροθρεπτικών συστατικών για τις γάτες και είναι πιο αξιόπιστες από τα σπιτικά γεύματα, επειδή είναι εμπλουτισμένες με βασικές βιταμίνες και μέταλλα.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε μια υγιεινή διατροφή και μερίδες τροφής για τη γάτα σας είναι να συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας. Αυτό θα αφαιρέσει πολλές εικασίες από τη διαδικασία και θα λάβετε συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη διατροφή και τις διατροφικές ανάγκες της γάτας σας.

Συμπέρασμα

Τα ραπανάκια δεν είναι τοξικά για τις γάτες, αλλά οι περισσότερες γάτες θα παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές ή πεπτικά προβλήματα αν τα φάνε. Υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας και οι οποίες δεν θα προκαλέσουν ιατρικά προβλήματα στη γάτα σας.