Μπορούν οι γάτες να φάνε σχοινόπρασο; Διατροφικά στοιχεία & πιθανοί κίνδυνοι

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σχοινόπρασο; Διατροφικά στοιχεία & πιθανοί κίνδυνοι

Το σχοινόπρασο είναι ένα αρκετά συνηθισμένο συστατικό που βρίσκεται στην κουζίνα μας και χρησιμοποιείται σε δεκάδες νόστιμες συνταγές. Παρόλο που η γάτα σας μπορεί να μπει στον πειρασμό να δαγκώσει μια μπουκιά από αυτούς τους τραγανούς πράσινους βλαστούς από καιρό σε καιρό, δεν είναι κατάλληλο για να το τσιμπολογάει η γάτα σας. Το σχοινόπρασο, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας Allium, είναι τοξικό για τις γάτες. Αυτού του είδους τα τρόφιμα περιλαμβάνουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα.

Ακόμα και οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν τοξικότητα στο σχοινόπρασο αν φάνε πολύ, οπότε οι γάτες -που είναι πολύ μικρότερες από εμάς- θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε σχοινόπρασο. Είναι ένα συνηθισμένο γαρνιτούρα για σούπες και ντιπ και έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να το έχετε στο σπίτι σας, αλλά είναι καλύτερο να το τοποθετήσετε σε ένα μέρος όπου ο αιλουροειδής φίλος σας δεν μπορεί να το φτάσει.

Μπορούν οι γάτες να φάνε τορτίγιες; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Είναι το σχοινόπρασο δηλητηριώδες για τις γάτες;

Το σχοινόπρασο είναι ένα φυτό με γεύση κρεμμυδιού που ανήκει στην οικογένεια Allium. Αυτή η οικογένεια φυτών περιλαμβάνει τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σκόρδο, τα οποία περιέχουν οργανοσουλφοξείδια. Αυτές οι ενώσεις είναι συνήθως ακίνδυνες -μέχρι να μασηθούν και να μετατραπούν σε θειούχες ενώσεις. Η υπερβολική ποσότητα θείου μπορεί να κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας σας να καταρρεύσουν, και ενώ νομίζετε ότι χρειάζονται πολλά για να συμβεί αυτό, ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι δηλητηριώδεις και τα σημάδια εμφανίζονται μέσα σε μερικές ημέρες.

Τι είναι η δηλητηρίαση από σχοινόπρασο;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η δηλητηρίαση από σχοινόπρασο δεν είναι ακριβής επιστήμη. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν μέσα σε δώδεκα ώρες ή σε λίγες ημέρες. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση που καταναλώνει η γάτα σας, τόσο νωρίτερα θα εμφανιστούν τα συμπτώματα. Μπορεί να μην δείτε τα συμπτώματα μέχρι και ημέρες αργότερα, αν καταναλωθούν μικρότερες ποσότητες.

Υπάρχουν επίσης φορές που οι γάτες δεν εμφανίζουν καθόλου τα σημάδια της δηλητηρίασης. Οι γάτες συχνά κρύβουν τη δυσφορία τους και μπορούν εύκολα να σας ξεγελάσουν και να σας κάνουν να νομίζετε ότι είναι καλά.

Τα πρώτα σημάδια δηλητηρίασης από σχοινόπρασο είναι συνήθως γαστρεντερικά. Προσέξτε για αναστατωμένο στομάχι, σάλια, εμετό, ναυτία, διάρροια ή κοιλιακό πόνο. Τα πιο σοβαρά σημάδια περιλαμβάνουν λήθαργο, αυξημένη αναπνοή, χλωμά ούλα, αδυναμία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή κατάρρευση. Εάν δεν αντιμετωπίσετε τη δηλητηρίαση από σχοινόπρασο, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σχοινόπρασο; Διατροφικά στοιχεία & πιθανοί κίνδυνοι

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δηλητηρίαση από σχοινόπρασο

Η δηλητηρίαση από σχοινόπρασο πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να μην δείτε αμέσως τα σημάδια, αλλά όσο νωρίτερα τα αντιμετωπίσετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η γάτα σας να αναρρώσει. Αν η γάτα σας κατανάλωσε σχοινόπρασο πρόσφατα και ανησυχείτε, ο κτηνίατρος μπορεί να σας καλέσει να έρθετε ώστε να προκαλέσει εμετό και να το βγάλει από τον οργανισμό της γάτας σας.

Εάν ο κτηνίατρος δεν μπορεί να προκαλέσει εμετό, μπορεί να χρησιμοποιήσει ενεργό άνθρακα για να εμποδίσει τον οργανισμό της γάτας σας να απορροφήσει περισσότερο σχοινόπρασο στο πεπτικό της σύστημα. Ανάλογα με το πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που κατανάλωσε το σχοινόπρασο, μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια υγρά και φαρμακευτική αγωγή μαζί με διανυκτέρευση. Ο κτηνίατρός σας θα παρακολουθεί τη γάτα σας και θα περιμένει να μετακινηθούν οι τοξίνες μέσω του σώματος μέχρι να βεβαιωθεί ότι η γάτα σας είναι ασφαλής.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από σχοινόπρασο στις γάτες

Ατυχήματα συμβαίνουν και μερικές φορές αφήνουμε πράγματα σε απόσταση αναπνοής από τα κατοικίδιά μας χωρίς να το σκεφτόμαστε. Κάθε φορά που φέρνετε στο σπίτι σχοινόπρασο ή οποιαδήποτε άλλη δυνητικά επικίνδυνη τροφή, φροντίστε να τα τοποθετείτε σε ένα μέρος όπου η γάτα σας δεν μπορεί να τα φτάσει. Όλες οι μορφές σχοινόπρασου, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων, αποξηραμένων, μαγειρεμένων και υγρών, είναι δυνητικά επιβλαβείς για τις γάτες, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα φυλάτε σε κλειστό ντουλάπι που δεν μπορεί να ανοίξει η γάτα σας ή στο ψυγείο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρόκα; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Το σχοινόπρασο είναι τοξικό για τις γάτες και δεν πρέπει να τις ταΐζετε σχοινόπρασο ή τρόφιμα που περιέχουν σχοινόπρασο για κανέναν λόγο. Εάν η γάτα σας τύχει να καταπιεί σχοινόπρασο, είναι καλύτερο να την πάτε σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό, εντός 2 ωρών. Θυμηθείτε, όσο πιο γρήγορα μπορέσετε να την εξετάσετε από έναν επαγγελματία, τόσο πιο πιθανό είναι να αναρρώσει από τη δηλητηρίαση από σχοινόπρασο. Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο πραγματικά έφαγαν, είναι πάντα προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε.

Προτεινόμενα