Μπορούν οι γάτες να φάνε σκουμπρί; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σκουμπρί; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Είναι αρκετά σαφές σε όλους μας ότι οι γάτες λατρεύουν τα ψάρια. Παρόλο που τα ψάρια δεν αποτελούν μέρος της φυσικής διατροφής μιας γάτας, είναι μια πηγή πρωτεϊνών και λιπών που χρειάζονται οι γάτες για να ευδοκιμήσουν. Επιπλέον, είναι δύσοσμα και ελκυστικά για τις γάτες! Τα διάφορα είδη ψαριών έχουν διάφορες διατροφικές αξίες και οφέλη για τις γάτες. Ένα ψάρι που μπορεί να βρείτε στο παντοπωλείο και να σκεφτείτε να ταΐσετε τη γάτα σας είναι το σκουμπρί.

Οι γάτες μπορούν να τρώνε σκουμπρί. Το σκουμπρί είναι μια πηγή πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά και παρέχει επιπλέον διατροφικά οφέλη. Ψάρια όπως το σκουμπρί δεν πρέπει να δίνονται στις γάτες ως πλήρης διατροφή, καθώς δεν καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Αντ’ αυτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για λιχουδιές.

Υπάρχουν μερικά κόλπα και συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι θα ταΐσετε με ασφάλεια το σκουμπρί και άλλα ψάρια στη γάτα σας, οπότε διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σκουμπρί; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Οφέλη του σκουμπριού για την υγεία των γατών

Οι γάτες χρειάζονται μια προσεκτική ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να δημιουργήσουν μια πλήρη διατροφή που θα τροφοδοτεί το σώμα τους για μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή. Υπάρχει μια σειρά από βασικές βιταμίνες και ενώσεις που βρίσκονται μέσα στα ψάρια και μπορούν να ωφελήσουν τη γάτα σας.
Ωμέγα-3

Το σκουμπρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μπορείτε να το δείτε να αναγράφεται σε όλες τις συσκευασίες των γατοτροφών ως βασικό σημείο μάρκετινγκ και για καλό λόγο. Τα λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τις γάτες για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη.

Τα ωμέγα-3 είναι επίσης εξαιρετικά για την προώθηση του υγιούς δέρματος και του τριχώματος στις γάτες. Το σκουμπρί είναι ένα από τα ψάρια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και μπορεί να προσφέρει συμπλήρωμα διατροφής.
Βιταμίνη Β12

Το σκουμπρί βρίσκεται επίσης στην πρώτη δεκάδα των τροφών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12. Η Β12 είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα των γατών. Η επιπλέον βιταμίνη Β12 είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την υποστήριξη γατών με γαστρεντερικά προβλήματα, όπως οι αλλεργίες.
Πρωτεΐνη

Ο οργανισμός των γατών έχει υψηλή ζήτηση για διατροφική πρωτεΐνη. Συνιστάται η διατροφή τους να αποτελείται από 25% τουλάχιστον. Το σκουμπρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε εμπορικά παραγόμενες τροφές για γάτες.
Ενώ το σκουμπρί αναμφισβήτητα παρέχει στις γάτες ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία, δεν είναι κατάλληλο ως υποκατάστατο μιας ολόκληρης δίαιτας. Το σκουμπρί δεν περιέχει το πλήρες φάσμα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός της γάτας σας, οπότε αν σερβίρεται αποκλειστικά, θα οδηγήσει σε υποσιτισμό.

Για παράδειγμα, το σκουμπρί σε κονσέρβα δεν περιέχει επαρκή επίπεδα της απαραίτητης ταυρίνης, καθώς καταστρέφεται κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης από τη θερμότητα. Τα ωμά ψάρια δεν είναι ασφαλές να ταΐζονται στις γάτες για να διατηρηθεί η ταυρίνη ανέπαφη.

Το σκουμπρί, ωστόσο, είναι μια καλή επιλογή ψαριού για να ταΐσετε. Είναι σχετικά φθηνό και έχει χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου από άλλα θαλάσσια ψάρια. Το σκουμπρί ζει σε χαμηλότερα, λιγότερο μολυσμένα θαλάσσια επίπεδα και, ως εκ τούτου, θα έχει λιγότερες τοξίνες ή βαρέα μέταλλα στη σάρκα του.

Το σκουμπρί είναι καταλληλότερο για να ταΐζεται ως λιχουδιά ή συμπληρωματική τροφή. Δεδομένου ότι η μυρωδιά και η γεύση του είναι ιδιαίτερα δελεαστικές για τις γάτες, θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για να προσπαθήσετε να κρύψετε μέσα του τυχόν φάρμακα!

Μπορεί μια γάτα να δοκιμάσει καυτερή σάλτσα; -Χρήσιμες πληροφορίες

Προετοιμασία του σκουμπριού με ασφάλεια

Ψάρια όπως το σκουμπρί μπορούν να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Δεν είναι όλα τα σκουμπριά ίδια όταν πρόκειται να ταΐσετε τη γάτα σας και υπάρχουν μερικές βασικές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε να ταΐσετε τη γάτα σας με σκουμπρί.
Ωμό σκουμπρί

Ποτέ μην ταΐζετε ωμό ψάρι στη γάτα σας. Τα ωμά ψάρια μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια όπως E. coli ή σαλμονέλα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τη γάτα σας και την οικογένειά σας. Τα ωμά ψάρια περιέχουν επίσης θειαμινάση, ένα ένζυμο που διασπά μια βασική βιταμίνη Β, τη θειαμίνη. Η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα.
Σκουμπρί σε κονσέρβα

Το κονσερβοποιημένο σκουμπρί είναι μια φθηνή επιλογή για πολλούς ιδιοκτήτες γάτας. Είναι επίσης βολικό, καθώς δεν χρειάζεται να διατηρείται στο ψυγείο μέχρι να ανοιχτεί και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το κονσερβοποιημένο σκουμπρί μπορεί να προσφέρει όλα τα οφέλη του σκουμπριού στη γάτα σας χωρίς τον κίνδυνο του ωμού ψαριού.

Ωστόσο, αγοράστε μάρκες χωρίς πρόσθετο νάτριο, λάδι ή γεύσεις. Το κονσερβοποιημένο σκουμπρί σε νερό πηγής είναι η καλύτερη επιλογή.
Μαγειρεμένο σκουμπρί

Το σπιτικό μαγειρεμένο σκουμπρί είναι μια άλλη ασφαλής επιλογή για τη γάτα σας. Θα απαλλάξει το ψάρι από τα επιβλαβή βακτήρια αν σερβιριστεί γρήγορα. Όταν μαγειρεύετε ψάρι για τη γάτα σας, μην χρησιμοποιείτε επιπλέον λάδι, βούτυρο, αλάτι ή μπαχαρικά.

Οι γάτες δεν πρέπει να ταΐζονται με καπνιστό ψάρι σε μεγάλες μερίδες, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα νατρίου που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ωρίμανσης του καπνίσματος. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι όλα τα κόκαλα έχουν αφαιρεθεί από το ψάρι για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού ή κοψίματος του εντερικού σωλήνα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σκουμπρί; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Το σκουμπρί είναι μια υγιεινή λιχουδιά που μπορείτε να σερβίρετε στη γάτα σας σε μέτριες ποσότητες. Αν και δεν είναι διατροφικά κατάλληλο για πλήρη αντικατάσταση της διατροφής, μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για σνακ. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν προσθέσετε το σκουμπρί στο μενού της γάτας σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να καθορίσει αν είναι κατάλληλο για τη γάτα σας και να σας δώσει οδηγίες για τη δοσολογία. Αν είναι εντάξει για το κατοικίδιό σας, η γάτα σας θα λατρέψει την περιστασιακή λιχουδιά σκουμπριού!

Προτεινόμενα