Μπορούν οι γάτες να φάνε σπόρους παπαρούνας; Πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σπόρους παπαρούνας; Πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας από κτηνίατρο

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν να έχουν φάει κάποια στιγμή κάτι με σπόρους παπαρούνας. Οι σπόροι παπαρούνας είναι γνωστό ότι είναι οπιούχα, οπότε αν η γάτα σας καταβρόχθισε μέρος του μάφιν σας με σπόρους παπαρούνας, ίσως αναρωτηθείτε αν είναι ασφαλές για τη γάτα σας. Μπορούν οι γάτες να φάνε σπόρους παπαρούνας;

Όχι, οι σπόροι παπαρούνας και κάθε μέρος της παπαρούνας θεωρούνται τοξικά για τις γάτες. Ωστόσο, η γάτα σας θα πρέπει να καταπιεί αρκετή ποσότητα σπόρων παπαρούνας για να κινδυνεύσει.

Εδώ, συζητάμε για τους σπόρους παπαρούνας και για τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει η γάτα σας αν όντως φάει σπόρους παπαρούνας. Θα εξετάσουμε επίσης τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα σας έχει καταπιεί κάποιους.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Brownies; Τι πρέπει να ξέρετε!

Όλα για τους σπόρους παπαρούνας

Οι σπόροι παπαρούνας προέρχονται από το λουλούδι της οπιούχου παπαρούνας. Το λουλούδι της παπαρούνας είναι ενδημικό σε χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, αλλά η παπαρούνα του οπίου βρίσκεται στην Τουρκία. Αυτή η παπαρούνα είναι που μας δίνει τους σπόρους που όλοι γνωρίζουμε.

Οι άγουροι σπόροι παπαρούνας έχουν ένα είδος γαλακτώδους λατέξ, από το οποίο προέρχεται το όπιο, η κωδεΐνη, η ηρωίνη και η μορφίνη. Αλλά οι σπόροι στα κουλούρια και τα μάφιν σας είναι ώριμοι σπόροι, οι οποίοι είναι μικροσκοπικοί και έχουν σχήμα νεφρού και μπορεί να έχουν σκούρο ή γκριζωπό μπλε χρώμα.

Οι τυπικοί σπόροι παπαρούνας δεν περιέχουν οπιούχα, αλλά μπορούν ακόμα να μολυνθούν με υπολείμματα οπιούχων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγκομιδής. Ενώ η επεξεργασία των σπόρων παπαρούνας αφαιρεί τα υπολείμματα μορφίνης, μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν ίχνη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν φάτε πάρα πολλούς σπόρους παπαρούνας, μπορεί να καταλήξετε σε θετικό τεστ για οπιούχα. Ακόμα και μόλις 2 ώρες μετά την κατανάλωση κάτι με σπόρους παπαρούνας μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε αποτυχία σε τεστ ναρκωτικών, και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να φάτε πολύ για να συμβεί αυτό.

Ωστόσο, μπορούμε να φάμε ένα κουλούρι με παπαρουνόσπορο και μια σαλάτα με σάλτσα παπαρουνόσπορου για μεσημεριανό γεύμα και να μην υποστούμε καμία αρνητική επίπτωση. Πώς λειτουργεί αυτό με τις γάτες;

Γάτες και παπαρουνόσποροι

Η Γραμμή βοήθειας για δηλητήρια κατοικίδιων ζώων έχει καταγράψει τους σπόρους παπαρούνας ως τοξίνη για γάτες και σκύλους. Όλα τα μέρη του άνθους της παπαρούνας μπορεί να είναι σχετικά τοξικά για τις γάτες, αλλά οι ίδιοι οι σπόροι δεν είναι απαραίτητα δηλητηριώδεις, εκτός αν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα από αυτούς.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι γάτες μετά την κατανάλωση σπόρων παπαρούνας μπορούν επίσης να εμφανιστούν εάν η γάτα σας φάει οποιοδήποτε μέρος του άνθους της παπαρούνας:
Μειωμένη όρεξη
Εμετός
Διαταραχές στο στομάχι
Λήθαργος
Απώλεια ισορροπίας
Επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού
Κώμα
Ενθουσιασμός/ευφορία (πιο πιθανό για τις γάτες)
Φωνή
Διασταλμένες κόρες
Αποσυντονισμός
Οι σπόροι παπαρούνας επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα της γάτας, ιδιαίτερα τον εγκέφαλο, και όλες οι γάτες θα αντιδράσουν λίγο διαφορετικά. Ορισμένες γάτες μπορεί να γίνουν ληθαργικές, ενώ άλλες θα γίνουν αρκετά υπερβολικές και ενθουσιασμένες. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αντίδραση για τις γάτες, ενώ οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να ηρεμήσουν και να νυστάξουν.

Αν η γάτα σας έχει φάει κάτι με σπόρους παπαρούνας, παρακολουθήστε την τις επόμενες ώρες και φέρτε την στον κτηνίατρό σας αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή ακόμα και αν απλώς ανησυχείτε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Brownies; Τι πρέπει να ξέρετε!

Η διατροφή της γάτας

Μακροπρόθεσμα, οι γάτες δεν θα έπρεπε να τρώνε σπόρους, ούτως ή άλλως. Οι γάτες κατατάσσονται στα υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μιας γάτας πρέπει να περιέχει κρέας. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον το 70% της διατροφής της γάτας σας θα πρέπει να αποτελείται από κάποιο είδος ζωικής πρωτεΐνης.

Δεδομένου ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγοι, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να χωνέψουν και να απορροφήσουν τη φυτική ύλη. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Συνήθως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τη γάτα σας είναι να της παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή που έχει φτιαχτεί ειδικά για γάτες. Οι περισσότερες γατοτροφές περιέχουν τη σωστή διατροφική ισορροπία βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και σημαντική ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης.

Έτσι, η γάτα σας μπορεί περιστασιακά να τρώει κρυφά μια μπουκιά τροφής που δεν είναι απαραίτητα καλή γι’ αυτήν (και μπορεί να περιλαμβάνει σπόρους παπαρούνας), πράγμα που δεν πειράζει από καιρό σε καιρό. Αλλά μην προσθέτετε στη διατροφή της γάτας σας τίποτα που δεν έχει δημιουργηθεί γι’ αυτήν ή που δεν θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της συνολικής διατροφής της. Αυτό περιλαμβάνει τη σίτιση των γατών με χορτοφαγική ή χορτοφαγική διατροφή.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας στις γάτες τώρα και κυρίως στο μέλλον.

Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Συμπέρασμα

Οι σπόροι παπαρούνας θεωρούνται τοξικοί για τις γάτες και ενώ μπορεί να χρειαστεί μεγάλη ποσότητα για να αρρωστήσει σοβαρά η γάτα σας, είναι σαφές ότι δεν θέλετε να πάρετε αυτό το ρίσκο. Επίσης, ορισμένες τροφές που περιέχουν σπόρους παπαρούνας μπορεί να έχουν και άλλα συστατικά που δεν θα είναι καλά για τη γάτα σας, οπότε είναι καλύτερο να επιμείνετε σε τροφές και λιχουδιές για γάτες και να μην αφήνετε τη γάτα σας να τρώει από το τραπέζι ή το πιάτο σας.

Μιλάτε πάντα με τον κτηνίατρό σας αν ποτέ ανησυχείτε για το τι τρώει ή έχει φάει η γάτα σας, ακόμη και κατά λάθος. Θα πρέπει επίσης να καλέσετε τη Γραμμή βοήθειας για δηλητήρια κατοικίδιων ζώων, αν δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να φέρετε τη γάτα σας στην κλινική επειγόντων περιστατικών ή αν αυτό που έχει φάει η γάτα σας είναι επιβλαβές με κάποιο τρόπο (συνήθως υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο για αυτή την υπηρεσία).

Προτεινόμενα