Μπορούν οι γάτες να φάνε σταφίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σταφίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Ένα από τα πιο υγιεινά σνακ που βρίσκονται σε πολλά νοικοκυριά, ειδικά σε νοικοκυριά με παιδιά, είναι οι σταφίδες. Ενώ αυτά είναι το τέλειο σνακ για να δώσετε στα παιδιά σας, τι θα συμβεί αν η γάτα σας μπει στο κουτί με τις σταφίδες αντί γι’ αυτό. Μπορούν οι γάτες να φάνε σταφίδες; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένα δυνατό, ηχηρό, απολύτως όχι!

Ενώ αυτά τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να προσφέρουν σε εσάς και τα παιδιά σας κάποια οφέλη για την υγεία, δεν προσφέρουν κανένα όφελος για την υγεία της γάτας σας. Στην πραγματικότητα, οι σταφίδες, όπως και τα σταφύλια, είναι εξαιρετικά τοξικές για τον αιλουροειδή φίλο σας και πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Στην πραγματικότητα, ακόμη και ένα ή δύο σταφύλια ή σταφίδες δικαιολογούν ένα ταξίδι στον κτηνίατρό σας αμέσως. Αν λοιπόν αυτό συμβαίνει στη γάτα σας, μη χάνετε πολύτιμο χρόνο διαβάζοντας το άρθρο μας και καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Μπορείτε να επανέλθετε εδώ αφού η γάτα σας έχει λάβει άμεση θεραπεία, και αυτό θα πρέπει να γίνει τις πρώτες 2 έως 6 ώρες μετά την κατάποση σταφίδων, ενώ αυτές βρίσκονται ακόμη στο στομάχι της γάτας σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε γιατί δεν πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας με σταφίδες, πώς να εντοπίσετε τη δηλητηρίαση από σταφίδες στη γάτα σας, αλλά και μερικά υγιεινά υποκατάστατα των σταφίδων για να τις ταΐζετε επίσης.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σταφίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Γιατί οι σταφίδες είναι τοξικές για τις γάτες;

Είτε πρόκειται για σταφύλια είτε για σταφίδες, και τα δύο φρούτα είναι εξαιρετικά τοξικά για τα αιλουροειδή. Η κατανάλωση μόλις μίας ή δύο σταφίδων ή σταφυλιών μπορεί να προκαλέσει ολική νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρικά προβλήματα, καθώς η τοξική δόση παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, οι σταφίδες είναι ακόμη πιο επιβλαβείς για τη γάτα σας από ό,τι τα σταφύλια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σταφίδες βρίσκονται σε συμπυκνωμένη μορφή και η γάτα μπορεί να καταβροχθίσει πολύ περισσότερες πολύ πιο γρήγορα. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες εντόπισαν το τρυγικό οξύ ως τον πιο πιθανό ένοχο για την τοξικότητα των σταφίδων και των σταφυλιών.1

Τόσο οι σταφίδες όσο και τα σταφύλια, ανεξάρτητα από την ποσότητα ή το μέγεθος της γάτας σας, μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά και μη αναστρέψιμα τα νεφρά της γάτας σας, γι’ αυτό φροντίστε να πάτε το συντομότερο δυνατό τον αιλουροειδή σύντροφό σας στον κτηνίατρο, αν η γάτα σας έχει καταπιεί κάποια ή αν παρατηρήσετε σημάδια δηλητηρίασης από σταφίδες, που περιγράφονται στην επόμενη ενότητα.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτά τα σημάδια τοξικότητας μπορεί να υπάρχουν και με πολλές άλλες τοξίνες ή μπορεί αρχικά να μοιάζουν με στομαχικές διαταραχές, οπότε αν είδατε τη γάτα σας να τρώει σταφίδα ή σταφύλι, κανονίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο αμέσως πριν εμφανιστούν πραγματικά τα σημάδια, καθώς μέχρι τότε μπορεί να έχει ήδη συμβεί η νεφρική βλάβη.

Η γάτα σας έχει τις καλύτερες πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες εάν αντιμετωπιστεί αμέσως μετά την κατάποση και όχι περισσότερο από 4 έως 6 ώρες μετά.

Ποια είναι τα σημάδια της τοξικότητας από σταφίδα στις γάτες;

Οι σταφίδες έχουν πολύ υψηλό επίπεδο τοξικότητας για τις γάτες, γι’ αυτό πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας και να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τη γάτα σας. Η καθυστέρηση της κλήσης και της θεραπείας σημαίνει ότι οι σταφίδες θα φύγουν από το στομάχι και θα εισέλθουν στο έντερο και η θεραπεία θα έχει περιορισμένο έως καθόλου αποτέλεσμα, αφήνοντας τη γάτα σας σε κίνδυνο σοβαρής και μερικές φορές θανατηφόρας νεφρικής βλάβης.

Μετά από λίγες μόνο ώρες, μόλις 4 έως 6 από τη στιγμή που η γάτα σας τις έφαγε, ο κτηνίατρός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να αδειάσει επιτυχώς το στομάχι της γάτας χρησιμοποιώντας τα συνήθη φάρμακα και μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο τις συνέπειες της τοξικότητας.

Τα σημάδια της τοξικότητας από σταφίδες στις γάτες μπορεί να εκδηλωθούν ως εξής:

Εμετός
Κοιλιακό άλγος
Διάρροια
Αφυδάτωση
Υπερβολική ούρηση και δίψα στην αρχή
Πολύ λίγη ή καθόλου ούρηση καθώς τα συμπτώματα εξελίσσονται
Απώλεια της όρεξης
Γενική αδυναμία
Πολύ λίγες κινήσεις
Λήθαργος

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια στη γάτα σας, είναι ζωτικής σημασίας να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας πριν να είναι πολύ αργά.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί να αποβούν μοιραία αν η γάτα σας δεν λάβει αμέσως θεραπεία. Μην ξεγελιέστε νομίζοντας ότι έχουν περάσει 24 ώρες μόνο και μόνο επειδή η γάτα σας φαίνεται καλά. Μπορεί να χρειαστούν 48 ώρες ή και περισσότερες για να εμφανιστούν σημάδια νεφρικής βλάβης.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σταφίδες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει δηλητηρίαση από σταφίδα;

Εάν υποψιάζεστε ότι ο αιλουροειδής φίλος σας έφαγε σταφίδες και δηλητηριάστηκε, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Αν ενεργήσετε αρκετά γρήγορα και πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο, είναι πιθανό η βλάβη να σταματήσει και η γάτα σας να σωθεί.

Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να ξεράσει ό,τι έφαγε και να μειώσει τον αριθμό των τοξινών στον οργανισμό της, ο κτηνίατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό φάρμακο για να προκαλέσει με ασφάλεια εμετό, αν δεν έχουν περάσει πάνω από 4 έως 6 ώρες από την κατάποση. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθούν οι τοξικές επιδράσεις των σταφίδων στα νεφρά της γάτας. Οτιδήποτε άλλο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ενεργό άνθρακα στη συνέχεια για να βοηθήσει στη δέσμευση τυχόν υπολειπόμενης τοξίνης από το γαστρεντερικό σύστημα της γάτας.

Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 4 έως 6 ώρες από την κατάποση και η γάτα σας δεν κάνει εμετό τις σταφίδες με τη χορηγούμενη θεραπεία, θα της χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά και θα υποβληθεί σε υποστηρικτική φροντίδα. Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο του κτηνιάτρου για μερικές ημέρες, ώστε να μπορέσει να αποβάλει όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό της και να διασφαλίσει ότι τα νεφρά της λειτουργούν σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος νεφρικής βλάβης, καθώς οι σταφίδες παραμένουν στο σώμα της γάτας. Και πάλι, ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ενεργό άνθρακα.

Ποτέ, μα ποτέ μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό μόνοι σας στο σπίτι, καθώς αυτό είναι επικίνδυνο και συχνά αναποτελεσματικό και για τη γάτα σας. Επίσης, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόκλησης εμετού είναι δύσκολη, μπορεί να καταλήξετε να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στη γάτα σας προσπαθώντας να τη βοηθήσετε με ακατάλληλο τρόπο και σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Αντ’ αυτού, λοιπόν, αφήστε το στους επαγγελματίες.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να καταλήξει η γάτα σας με δηλητηρίαση από σταφίδες είναι να την αποτρέψετε από το να φάει τις σταφίδες εξαρχής. Έτσι, στην επόμενη ενότητα, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να κρατήσετε τις σταφίδες μακριά από τον τριχωτό σας φίλο.

Πώς να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να τρώει σταφίδες

Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου γνωρίζει ότι οι γάτες μπορούν να μπουν σε μέρη που δεν πιστεύατε καν ότι είναι δυνατόν. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να κρατήσετε το φαγητό μακριά από την ύπουλη, περίεργη γάτα σας. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατήσετε τις σταφίδες μακριά από το αιλο