Μπορούν οι γάτες να φάνε σύκα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σύκα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Το σύκο είναι ένα βρώσιμο φρούτο που προέρχεται από τη Μεσόγειο και τη δυτική Ασία. Οι άνθρωποι διατηρούν τα σύκα ως καλλωπιστικά φυτά και τρώνε τα φρούτα ως σνακ, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκουν το δρόμο τους σε πολλά νοικοκυριά.

Ενώ τα σύκα μπορεί να είναι υγιεινά για τους ανθρώπους, είναι διαφορετική η ιστορία για τη γάτα σας. Μπορούν οι γάτες να φάνε σύκα; Όχι, οι γάτες δεν μπορούν να φάνε σύκα. Όλα τα μέρη του φυτού σύκο είναι τοξικά και ερεθιστικά για τη γάτα σας, οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε να την ταΐζετε ή να κρατάτε το φυτό σε κοντινή απόσταση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σύκα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Τοξικότητα του σύκου στις γάτες

Γνωστό και ως κλαψιάρικο σύκο ή ινδικό φυτό καουτσούκ, οι καρποί, τα φύλλα και ο χυμός του φυτού σύκο είναι τοξικά για τη γάτα σας. Αν και η τοξικότητα είναι χαμηλή, είναι καλύτερο να αποφύγετε την επαφή της γάτας σας με τα σύκα για να αποτρέψετε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Όταν καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους, το φυτό σύκο έχει μακριά, γυαλιστερά πράσινα φύλλα που παραμένουν όλο το χρόνο. Αυτό το όμορφο φυτό χρησιμοποιείται για την αισθητική του, αλλά δεν αποτελεί ασφαλή επιλογή για ένα σπίτι με γάτες.

Ο καρπός του φυτού συκιάς περιέχει το πρωτεολυτικό ένζυμο φικίνη και ψοραλένιο, τα οποία βλάπτουν το DNA μιας γάτας. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες βρίσκονται στο χυμό, αλλά διαφορετικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε όλο το φυτό.

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα και μπορεί να δοκιμάσουν τους καρπούς της συκιάς ή να παίξουν με τα φύλλα του καλλωπιστικού φυτού, οδηγώντας ενδεχομένως σε τοξικότητα.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από σύκο στις γάτες

Όταν οι γάτες καταπίνουν καρπούς σύκου ή μέρη του φυτού, μπορεί να παρουσιάσουν πεπτικά προβλήματα και ήπιο ερεθισμό.
Ορισμένα από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Διάρροια
Εμετός
Σάλια
Ερεθισμός του δέρματος

Μπορούν οι γάτες να φάνε σύκα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Τι να κάνετε αν η γάτα σας καταπιεί σύκο

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας κατάπιε μέρος φυτού ή καρπού σύκου, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει πλήρη εξέταση που μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικές και άλλου είδους εξετάσεις, καθώς και έλεγχο του δέρματος για πληγές και ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων.

Εάν είναι δυνατόν, φέρτε μαζί σας στον κτηνίατρο ένα δείγμα του φυτού. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει για να διαγνώσει την κατάσταση της γάτας σας πιο γρήγορα.

Όπως και σε άλλους τύπους δηλητηρίασης, η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί να σταθεροποιηθεί με φαρμακευτική αγωγή ή να νοσηλευτεί για παρακολούθηση και να της χορηγηθεί ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή.

Ανάλογα με τις συνθήκες της τοξικότητας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προκαλέσει εμετό για να απομακρυνθούν τυχόν ίχνη του φυτού συκιάς από τον οργανισμό της γάτας. Μην επιχειρήσετε να προκαλέσετε εμετό μόνοι σας, εκτός αν σας το υποδείξει κτηνίατρος, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές που απειλούν τη ζωή.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ενεργό άνθρακα, έναν παράγοντα που μπορεί να δεσμεύσει τις τοξικές ουσίες στο σύκο και να βοηθήσει τη γάτα να τις περάσει. Αυτό είναι ένα παρόμοιο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για ανθρώπινες δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία.

Ευτυχώς, η τοξικότητα του σύκου στις γάτες είναι συνήθως ήπια ή μέτρια, οπότε η γάτα σας είναι πιθανό να αναρρώσει πλήρως από την κατανάλωση ενός φυτού σύκου. Ωστόσο, τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να επιμένουν για ημέρες μετά την κατάποση και η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί μια άνοστη διατροφή όπως βραστό κοτόπουλο και ρύζι ή συνταγογραφούμενη τροφή και φάρμακα.

Ποια άλλα φυτά είναι τοξικά για τις γάτες;

Ενώ πολλά φυτά φαίνονται όμορφα στο σπίτι σας, αρκετά φυτά είναι τοξικά για τις γάτες και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, το στόμα ή το στομάχι. Άλλα μπορούν να καταστρέψουν ζωτικά συστήματα και όργανα όπως τα νεφρά ή η καρδιά.
Ακολουθούν ορισμένα κοινά φυτά που είναι τοξικά για τις γάτες:

Αμαρυλλίς
Αζαλέες
Χρύσανθεμα
Μαργαρίτα
Ροδόδεντρα
Κυκλάμινο
Νάρκισσοι
Αγγλικός κισσός
Υάκινθος
Dieffenbachia
Kalanchoe
Oleander
Pothos
Φοίνικας Sago
Τουλίπα
Αν και οι τοξικές δόσεις μπορεί να διαφέρουν ανά φυτό και ορισμένα μέρη μπορεί να έχουν περισσότερη τοξική ένωση από άλλα, είναι καλύτερο να υποθέσουμε ότι όλα τα μέρη των φυτών είναι τοξικά για τις γάτες.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό, τη συγκέντρωση των τοξινών και την ποσότητα που καταπίνει η γάτα, αλλά εδώ είναι μερικά γενικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

Δυσκολία στην αναπνοή
Διάρροια
Εμετός
Ερεθισμός του δέρματος ή εξάνθημα
Υπερβολική δίψα και ούρηση
Σάλια
Γρήγορος, αργός ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
Λήθαργος ή αδυναμία

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει καταπιεί κάποιο τοξικό φυτό, είναι καλύτερο να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο για θεραπεία. Φέρτε μαζί σας ένα δείγμα του φυτού, αν είναι δυνατόν.

Οι γάτες τείνουν να μπαίνουν σε πράγματα που δεν θα έπρεπε, ακόμη και με τα καλύτερα προληπτικά μέτρα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να καταπιεί τοξικά φυτά είναι να τα αποφεύγετε στο σπίτι ή στον κήπο σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σύκα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Τα σύκα είναι νόστιμες λιχουδιές και όμορφα φυτά οικιακής χρήσης, αλλά ενέχουν κίνδυνο για τη γάτα σας. Αν και ήπια έως μέτρια, η κατάποση οποιουδήποτε μέρους ενός φυτού σύκου μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και πεπτικές διαταραχές στη γάτα σας και απαιτεί κτηνιατρική φροντίδα.

Προτεινόμενα