Μπορούν οι γάτες να φάνε ζελέ; – Πληροφορίες και οδηγός ασφαλείας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ζελέ; – Πληροφορίες και οδηγός ασφαλείας

Οι γάτες (ιδίως τα γατάκια) συχνά αφήνουν την περιέργειά τους να τις κυριεύσει όταν πρόκειται για νέες τροφές. Αυτό σας κάνει να αναρωτιέστε αν οι γάτες μπορούν να φάνε ζελέ ή μαρμελάδα;

Οι γάτες μπορούν να φάνε ζελέ ή μαρμελάδα (εκτός από τις γεύσεις σταφυλιού), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν. Αν και τα περισσότερα είδη ζελέ δεν θα προκαλέσουν καμία βλάβη στη γάτα σας (ειδικά σε μικρά μέτρα), δεν είναι ούτε καλό γι’ αυτές. Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τις γάτες που τρώνε ζελέ ή μαρμελάδα.

Πώς λειτουργούν οι αυτόματες ποτίστρες για κατοικίδια ζώα; – Συμβουλές ασφαλείας

Στις γάτες αρέσει το ζελέ;

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι αν ανησυχείτε για το αν η γάτα σας θα τρώει ζελέ σε τακτική βάση, μάλλον δεν θα συμβεί. Στις περισσότερες γάτες μάλλον δεν αρέσει καν το ζελέ, δεδομένου ότι είναι σαρκοφάγα ζώα που προτιμούν το κρέας από οτιδήποτε άλλο.

Με αυτό το δεδομένο, η γάτα σας μπορεί να μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει ζελέ μόνο και μόνο από περιέργεια για να δει τι είναι. Είναι πολύ πιθανό να μην τους αρέσει, ειδικά λόγω της γεύσης και της υφής. Αλλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και μπορεί να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας όντως τρώει ζελέ.

Γιατί αισθανθήκαμε την ανάγκη να το αναφέρουμε αυτό; Είναι επειδή αν στη γάτα σας αρέσει το ζελέ, τότε είναι που θα πρέπει να την παρακολουθείτε πιο προσεκτικά αν τρώτε πολύ ζελέ. Αν και τα περισσότερα είδη ζελέ ή μαρμελάδας δεν είναι απαραίτητα τοξικά για τις γάτες, μπορεί να τις αρρωστήσουν αν φάνε πολύ ή το λάθος είδος ζελέ.

Είναι το ζελέ κακό για τις γάτες;

Με μέτρο, το ζελέ δεν είναι κακό για τις γάτες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δίνεται στις γάτες σε τακτική βάση και δεν πρέπει να τρώνε πάρα πολύ από αυτό.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το ζελέ δεν περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια γάτα. Δεδομένου ότι τα αιλουροειδή είναι σαρκοφάγα, θρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες και τα λίπη αποτελούν ζωτικά μέρη της διατροφής τους. Τα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στην κανονική γατοτροφή της γάτας σας ή σε οποιαδήποτε τροφή με βάση το κρέας που της δίνετε.

Το ζελέ αποτελείται κυρίως από φρούτα και παρόλο που τα φρούτα περιέχουν κάποια πρωτεΐνη, η ποσότητα αυτή είναι συνήθως πολύ μικρότερη από αυτή που παρέχουν τα κρέατα ή ακόμα και τα λαχανικά. Τα φρούτα περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα. Αν και οι γάτες χρειάζονται αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, μπορούν επίσης να βρεθούν στην τροφή για γάτες, πράγμα που σημαίνει ότι η γάτα σας δεν χρειάζεται απαραίτητα επιπλέον.

Τα φρούτα είναι κυρίως πηγή υδατανθράκων και οι γάτες πρέπει να διατηρούν τους υδατάνθρακες σε ελάχιστα επίπεδα στη διατροφή τους. Επίσης, λόγω του ότι παρασκευάζονται από φρούτα, τα ζελέ και οι μαρμελάδες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η υπερβολική ζάχαρη είναι κακή για τις γάτες, ειδικά αν η γάτα σας έχει ήδη κάποια πάθηση της υγείας της, όπως ο διαβήτης. Εάν η γάτα σας τρώει πολύ ζελέ ταυτόχρονα ή το τρώει πολύ συχνά, μπορεί να την κάνει να αρρωστήσει.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ζελέ; – Πληροφορίες και οδηγός ασφαλείας

Πόσο ζελέ είναι ασφαλές για τις γάτες;

Αν η γάτα σας γλείψει ένα ή δύο κομμάτια ζελέ από το τοστ σας (ή προσπαθήσει να καθαρίσει το ζελέ που έχετε χύσει), συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Τούτου λεχθέντος, είναι δύσκολο να προσδιορίσετε πόση ποσότητα ζελέ είναι ασφαλής για τις γάτες, επειδή εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τύπο του ζελέ.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις ζελέ και μαρμελάδας, μερικές από τις οποίες είναι χειρότερες για τις γάτες από άλλες. Όμως, ανεξάρτητα από τον τύπο του ζελέ, δεν πρέπει να δίνεται στη γάτα σας κάθε μέρα ή ακόμα και κάθε εβδομάδα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της μηδενικής θρεπτικής του αξίας.

Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ότι δεν πειράζει αν η γάτα σας γλύφει μερικές φορές ζελέ, αλλά δεν πρέπει ποτέ να της το δίνετε σκόπιμα ως σνακ ή λιχουδιά. Εάν ανησυχείτε για την ποσότητα ζελέ που έχει φάει η γάτα σας, παρακολουθήστε την για να ελέγξετε για σημάδια γαστρεντερικής δυσφορίας ή ασθένειας.

Είναι ορισμένα είδη ζελέ ασφαλέστερα για τις γάτες από άλλα;

Αν και το περισσότερο ζελέ σε μικρές ποσότητες δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στις γάτες σας, υπάρχουν ορισμένα είδη ζελέ που μπορεί να προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία από άλλα. Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το είδος του φρούτου από το οποίο είναι φτιαγμένο το ζελέ, καθώς υπάρχουν ορισμένα είδη φρούτων που είναι ασφαλέστερα για τις γάτες από άλλα. Ας δούμε μερικές διαφορετικές ποικιλίες ζελέ για να διαπιστώσουμε ποιες είναι ασφαλέστερες και ποιες θα πρέπει να παρακολουθείτε πιο στενά τη γάτα σας μετά την κατανάλωσή τους.

Ζελέ σταφυλιού

Το ζελέ ή η μαρμελάδα σταφυλιού δεν πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να δίνεται στις γάτες. Τα σταφύλια περιέχουν μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους και ενδεχομένως και στις γάτες, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Τούτου λεχθέντος, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα σταφύλια ή σταφίδες χρειάζονται για να προκαλέσουν προβλήματα σε μια γάτα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να παρακολουθείτε στενά τη γάτα σας αφού φάει ζελέ σταφυλιών. Πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο με το πρώτο σημάδι ασθένειας.

Ζελέ φράουλα/βατόμουρο

Το ζελέ ή η μαρμελάδα φράουλας, βατόμουρου και βατόμουρου είναι όλα ασφαλή για τις γάτες να τα τρώνε με μέτρο. Δεν είναι γνωστό ότι είναι δηλητηριώδεις ή ότι περιέχουν τοξικές ουσίες οποιουδήποτε είδους. Ωστόσο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ειδικά οι φράουλες. Έτσι και πάλι, τα ζελέ και οι μαρμελάδες που παρασκευάζονται από αυτά τα φρούτα δεν πρέπει να δίνονται στις γάτες σας σε τακτική βάση.

Ζελέ βερίκοκο

Αν και τα κουκούτσια των βερίκοκων περιέχουν κυάνιο, το ζελέ που παρασκευάζεται από βερίκοκα θα πρέπει να είναι ασφαλές για τις γάτες με μέτρο. Αλλά και πάλι, το ζελέ από βερίκοκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επειδή, εκτός από το ότι το φρούτο έχει ζάχαρη, χρησιμοποιείται και για να γλυκάνει τη γεύση του ζελέ. Αποφύγετε να δίνετε στο αυτοκίνητό σας ζελέ βερίκοκο σε τακτική βάση.

Ζελέ χωρίς ζάχαρη

Αναφέραμε ότι ένας από τους λόγους που το ζελέ είναι κακό για τις γάτες είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη. Τι γίνεται λοιπόν με το ζελέ ή τη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη; Είναι πιο ασφαλές για τις γάτες να το καταναλώνουν; Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι η απάντηση είναι όχι.

Παρόλο που το ζελέ χωρίς ζάχαρη δεν περιέχει ζάχαρη, περιέχει υποκατάστατα ζάχαρης τα οποία είναι απαραίτητα για λόγους γεύσης. Συχνά, αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι πιο επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα από την ίδια τη ζάχαρη.

Μερικά παραδείγματα υποκατάστατων ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε ζελέ, σνακ που μοιάζουν με ζελέ και άλλες τροφές-καραμέλες είναι η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη, η ασπαρτάμη κ.λπ. Η ξυλιτόλη είναι επικίνδυνη για πολλά κατοικίδια ζώα. Είναι γνωστό ότι είναι τοξική για τους σκύλους, και ενώ δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πώς επηρεάζει τα αιλουροειδή, εξακολουθούμε να μη συνιστούμε να τη δίνετε στη γάτα σας. Παρόλο που η σορβιτόλη και η ασπαρτάμη δεν είναι τόσο επικίνδυνες, μπορούν ακόμα να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και δυσφορία στη γάτα σας.

Και πάλι, ακόμη και ένα ή δύο γλειψίματα ζελέ χωρίς ζάχαρη δεν είναι πιθανό να βλάψουν τη γάτα σας. Αλλά μην νομίζετε ότι το να δίνετε τακτικά στη γάτα σας ζελέ χωρίς ζάχαρη είναι εντάξει. Ανάλογα με το ποιο τεχνητό γλυκαντικό χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του ζελέ, μπορεί τελικά να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο κατοικίδιό σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ζελέ; – Πληροφορίες και οδηγός ασφαλείας

Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει πολύ ζελέ;

Το πιο πιθανό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η γάτα σας αν φάει πολύ ζελέ είναι πεπτικά προβλή