Πώς να αλλάξετε τη διατροφή της γάτα σας με με ωμή τροφή: 6 συμβουλές από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Πώς να αλλάξετε τη διατροφή της γάτα σας με με ωμή τροφή: 6 συμβουλές από κτηνίατρο

Αυτές τις μέρες, μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη δίαιτας για γάτες. Καθώς όλες οι γάτες είναι μοναδικές μεταξύ τους, οι διαφορετικές δίαιτες μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Η εκμάθηση των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων κάθε δίαιτας και η συζήτηση με τον κτηνίατρό σας θα σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη για τη γάτα σας.

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και πολλές από αυτές είναι γνωστό ότι είναι επιλεκτικοί στην κατανάλωση τροφής. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να τις αλλάξετε σε μια δίαιτα ωμής τροφής. Εάν αντιμετωπίζετε προκλήσεις με τη μετάβαση της γάτας σας σε διατροφή με ωμή τροφή, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές για να κάνετε τη μετάβαση πιο ομαλή διαδικασία.

Πώς να αλλάξετε τη διατροφή της γάτα σας με με ωμή τροφή: 6 συμβουλές από κτηνίατρο

Οι 6 συμβουλές για τη μετάβαση της γάτας σας σε δίαιτα ωμής τροφής

1.Συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας
Η ωμή διατροφή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάθε γάτα και όχι για κάθε γονέα κατοικίδιου ζώου. Οι εταιρείες ωμής τροφής για γάτες συχνά προωθούν την τροφή τους ως τη φυσική διατροφή της γάτας. Ωστόσο, η παραδοσιακή ξηρά τροφή για γάτες είναι ασφαλής για τις γάτες και παρέχει πολλά διατροφικά οφέλη.

Τα μελετημένα οφέλη της διατροφής με ωμή τροφή περιλαμβάνουν αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, βελτιωμένη ποιότητα κοπράνων και καλύτερη πεπτικότητα. Ωστόσο, οι δίαιτες ωμής τροφής μπορούν επίσης να θέσουν τις γάτες σε υψηλότερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Έτσι, οι γάτες που έχουν συνηθίσει να βόσκουν αντί για προγραμματισμένες ώρες σίτισης μπορεί να μην προσαρμοστούν σε μια δίαιτα ωμής τροφής.

Οι δίαιτες ωμής τροφής είναι επίσης πιο ακριβές από άλλους τύπους τροφών για γάτες, οπότε φροντίστε να συμβουλευτείτε προηγουμένως τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε αν η μετάβαση της γάτας σας σε δίαιτα ωμής τροφής είναι τόσο απαραίτητη όσο και επωφελής.

2.Κάντε τη μετάβαση αργά

Στις γάτες αρέσει η συνοχή και μπορεί να νιώθουν ταραχή με τις ξαφνικές αλλαγές. Οι γάτες που έτρωγαν ξηρά τροφή μπορεί να μην θέλουν να τολμήσουν να μεταβούν σε ωμή τροφή και μπορεί επίσης να πάθουν στομαχικές διαταραχές αν αλλάξουν πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να τις κάνει να αποφεύγουν περαιτέρω την ωμή τροφή.

Είναι προτιμότερο να προχωράτε πιο αργά παρά πιο γρήγορα κατά τη μετάβαση στην ωμή τροφή. Μπορείτε να ξεκινήσετε ταΐζοντας τη γάτα σας ωμή τροφή ως λιχουδιά. Μετά από λίγες ημέρες, αναμείξτε ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού ωμή τροφή με την κροκέτα της γάτας σας. Θα πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μικρή ποσότητα που δεν επηρεάζει πραγματικά την εμφάνιση ή την υφή της τροφής της γάτας σας.

Μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε μια επιπλέον κουταλιά και να μειώνετε ελαφρώς την ποσότητα της κροκέτας αν η γάτα σας τρώει την τροφή της με μικρά ίχνη ωμής τροφής μέσα σε αυτή.

Η ολοκλήρωση της μετάβασης στην ωμή τροφή μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, αλλά μπορείτε να πάρετε το χρόνο σας και να την αφήσετε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ειδικά αν έχετε μια πολύ επιλεκτική γάτα.

3.Αγοράστε ωμή τροφή από αξιόπιστες εταιρείες
Ένας από τους κινδύνους της ωμής τροφής είναι η μόλυνση των τροφίμων. Έτσι, αγοράζετε τροφή μόνο από αξιόπιστες εταιρείες γατοτροφών. Οι εταιρείες που ειδικεύονται στην ωμή τροφή για γάτες θα προετοιμάζουν τα γεύματα σε ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες. Η τροφή θα πρέπει να είναι πάντα πλήρης και ισορροπημένη, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι καλύπτονται οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες της γάτας σας.

Πώς να αλλάξετε τη διατροφή της γάτα σας με με ωμή τροφή: 6 συμβουλές από κτηνίατρο

4.Βάλτε τη γάτα σας σε ένα πρόγραμμα σίτισης

Ο συγχρονισμός καθίσταται πολύ σημαντικός με την ωμή τροφή. Για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση, η ωμή τροφή δεν πρέπει να μένει έξω για περισσότερο από 30 λεπτά. Οι γάτες που έχουν συνηθίσει να βόσκουν και να τρώνε όποτε θέλουν μπορεί να δυσκολευτούν να μεταβούν σε ένα πρόγραμμα σίτισης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμείνετε συνεπείς και να μην ταΐζετε τη γάτα σας όποτε ζητιανεύει, διότι αυτό θα ενθαρρύνει και θα ενισχύσει τη συμπεριφορά της επαιτείας.

Είναι προτιμότερο να αλλάξετε τη ρουτίνα της γάτας σας σε ένα πρόγραμμα σίτισης αργά. Έτσι, ξεκινήστε βάζοντας αρκετές μικρότερες μερίδες τροφής περίπου την ίδια ώρα της ημέρας. Καθώς η γάτα σας τρώει, μπορείτε να αρχίσετε να μειώνετε τον αριθμό των φορών που αφήνετε έξω τροφή και να αυξάνετε την ποσότητα της τροφής που σερβίρετε. Επίσης, αρχίστε να μειώνετε το χρονικό διάστημα που η τροφή είναι διαθέσιμη για τη γάτα σας. Προχωρήστε σταδιακά σε περίπου δύο ή τρία γεύματα την ημέρα.

5.Μεταβείτε πρώτα στην υγρή τροφή

Μερικές φορές, το άλμα από την ξηρά τροφή στην ωμή τροφή είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να είναι δυσάρεστο για τις γάτες. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε υγρή κονσερβοποιημένη τροφή ως ενδιάμεσο βήμα πριν από την πλήρη μετάβαση στην ωμή τροφή.

Μόλις η γάτα σας συνηθίσει την υγρή τροφή, μπορείτε να ενσωματώσετε σιγά-σιγά την ωμή τροφή. Τελικά, η γάτα σας θα συνηθίσει να τρώει μόνο ωμή τροφή. Μερικές φορές βοηθάει να πασπαλίζετε μια μικρή μερίδα από τις αγαπημένες λιχουδιές της γάτας σας πάνω από το γεύμα για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να φάει.

6.Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη ωμή τροφή
Εάν η γάτα σας είναι ιδιότροπη με την υγρή τροφή, μπορεί να είναι χρήσιμο να την ταΐζετε ωμή τροφή καταψύξεως. Αυτό το είδος τροφής για γάτες έχει παρόμοια τραγανότητα με την ξηρή τροφή για γάτες και η γάτα σας μπορεί να είναι πιο άνετη στην κατανάλωσή της αντί για την υγρή τροφή. Καθώς η γάτα σας συνηθίζει την ωμή τροφή καταψύξεως, μπορείτε να ενσωματώσετε σιγά-σιγά την ωμή τροφή που σκοπεύετε να τρώει η γάτα σας μακροπρόθεσμα.

Πώς να αλλάξετε τη διατροφή της γάτα σας με με ωμή τροφή: 6 συμβουλές από κτηνίατρο

Πιθανά οφέλη της ωμής διατροφής για γάτες

Η ωμή τροφή για γάτες αποτελείται από άψητα συστατικά από ζωικές πηγές. Η ιδέα είναι ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι και η ωμή διατροφή μιμείται περισσότερο τη φυσική τους διατροφή στη φύση.

Οι ωμές δίαιτες τείνουν να είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνες και δεν περιέχουν πληρωτικά ή δεσμευτικά συστατικά που συνήθως χρησιμοποιούν οι ξηρές τροφές για γάτες. Έχουν επίσης μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, οπότε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε νερό στη διατροφή μιας γάτας και να την κρατήσετε ενυδατωμένη. Αν αλλάξετε από ξηρά τροφή σε ωμή, φρέσκια ή υγρή τροφή, θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στις συνήθειες πόσης της γάτας σας και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Συχνά συνιστάται στους ιδιοκτήτες γατών να αγοράζουν δίαιτες ωμής τροφής που παρασκευάζονται από πιστοποιημένες εταιρείες αντί να ετοιμάζουν σπιτική τροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σπιτικές τροφές ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους να παρασκευαστούν λανθασμένα και είναι πιο εύκολο να λείψουν βασικά θρεπτικά συστατικά που οι γάτες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά.

Οι ωμές δίαιτες που παρασκευάζονται από αξιόπιστες εταιρείες τροφών για κατοικίδια ζώα θα πληρούν τις διατροφικές απαιτήσεις της AAFCO και θα έχουν συνταγές που παρέχουν ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα για τις γάτες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η ωμή τροφή για γάτες έχει καλύτερη διατροφή από άλλα είδη τροφών για γάτες. Φυσικά, τα συστατικά είναι συνήθως υψηλότερης ποιότητας, αλλά θα μπορούσατε ουσιαστικά να βρείτε παρόμοια οφέλη, μεταβαίνοντας τη γάτα σας σε υψηλής ποιότητας φρέσκια ή υγρή τροφή αντί να μεταβείτε σ