Τι είδους ψάρια μπορούν να φάνε οι γάτες; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Τι είδους ψάρια μπορούν να φάνε οι γάτες; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Αν έχετε γάτα στο σπίτι σας, γνωρίζετε ήδη ότι λατρεύουν τα ψάρια. Αν ανοίξετε μια κονσέρβα τόνο, η μυρωδιά ειδοποιεί αμέσως κάθε γάτα στο σπίτι και έρχονται τρέχοντας. Θυμίζει το παλιό καρτούν του Σαββάτου το πρωί, όπου οι γάτες προσπαθούσαν να ξεγελάσουν η μία την άλλη, όταν το έπαθλο ήταν ένα μεγάλο ψάρι. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών ισχυρίζονται ότι η αγαπημένη τροφή του αιλουροειδούς τους είναι το ψάρι και μπορεί γρήγορα να μετατραπεί στο προσωπικό αγαπημένο σνακ ή γεύμα της γάτας. Ορισμένες γάτες μπορεί να αρνηθούν ακόμη και άλλα κρέατα, αν μάθουν ότι το να παρακαλούν συνέχεια για ψάρι θα έχει ως αποτέλεσμα οι «γονείς» τους να υποκύψουν στην πίεση!

Ενώ η αφήγηση υπαγορεύει ότι οι γάτες πρέπει να τρώνε ψάρι όποτε θέλουν, είναι αυτό όντως αλήθεια; Είναι το ψάρι ασφαλές για τις γατούλες μας; Ποια είδη ψαριών μπορούν να φάνε οι γάτες; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας αν έχουμε γάτα, αφού θέλουμε να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή διατροφή.

Σε γενικές γραμμές, οι γάτες μπορούν να τρώνε ψάρια, αλλά με ορισμένες επιφυλάξεις. Ας βουτήξουμε και ας βρούμε τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας, ώστε να μπορείτε να παρέχετε στη γάτα σας τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά τις ψαροφαγικές λιχουδιές της.

Τι είδους ψάρια μπορούν να φάνε οι γάτες; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Είναι ασφαλή τα ψάρια για τις γάτες;

Τα περισσότερα είδη ψαριών, όταν παρασκευάζονται και μαγειρεύονται σωστά, είναι ασφαλή για να τα τρώνε οι γάτες. Υπάρχουν μερικοί σημαντικοί κανόνες που πρέπει να θυμάστε όσον αφορά την ικανοποίηση της επιθυμίας της γάτας σας για ψάρι.

Το ψάρι από μόνο του δεν αποτελεί ένα πλήρες διατροφικά γεύμα για τη γάτα σας. Το ψάρι θα απαντήσει στις υποχρεωτικές σαρκοφάγες επιθυμίες της γάτας σας για ζωική πρωτεΐνη, αλλά δεν της παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός της. Ο πρόγονος της οικόσιτης γάτας μας, η αφρικανική αγριόγατα, ζει σε ένα περιβάλλον που είναι κυρίως άνυδρο. Αυτές οι γάτες ζουν με μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από μικρά τρωκτικά, όπως ποντίκια και αρουραίους, μαζί με πουλιά, κουνέλια και μικρά ερπετά. Αυτό είναι το πιο άφθονο θήραμα που κατοικεί στα έρημα εδάφη στα οποία ζουν.
Οι αιλουροειδείς φίλοι μας μπορεί να λαχταρούν τα ψάρια, αλλά παρά το γεγονός ότι είναι σαρκοφάγοι, δεν έχουν εξελιχθεί ώστε να ζουν μόνο με ψάρια σε μακροπρόθεσμη βάση. Τι σημαίνει αυτό για τον αιλουροειδή φίλο σας; Με απλά λόγια, το να δίνετε στη γάτα σας λίγο ψάρι σε περιστάσεις ή ως λιχουδιά είναι μια χαρά, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει η μόνη αυτόνομη πρωτεΐνη της διατροφής της.
Οι γάτες δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τρέφονται με κόκαλα ψαριών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην εντερική τους επένδυση ή να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού.
Οι γάτες δεν πρέπει να τρέφονται με ωμό ψάρι. Τα ωμά ψάρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν, κάτι που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Η κατανάλωση αυτών των μολυσματικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές για το αιλουροειδές σας, οδηγώντας σε δυσάρεστα επεισόδια εμετού ή διάρροιας. Επιπλέον, τα ωμά ψάρια ενέχουν και άλλους κινδύνους για την υγεία των γατών, στους οποίους θα εμβαθύνουμε καθώς θα διαβάζετε παρακάτω.
Σχεδόν όλα τα ψάρια που αλιεύονται σε όλο τον κόσμο περιέχουν κάποια ποσότητα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή για παρατεταμένες περιόδους, και τα ψάρια που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο πρέπει πάντα να αποφεύγονται. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι καρχαρίες, ο ξιφίας, τα σαλάχια και οι τόνοι με μπλε πτερύγια.

Είναι πάντα καλύτερο να βλέπετε από πού προέρχονται τα θαλασσινά σας. Οι βιώσιμες μορφές θαλασσινών προτιμώνται γενικά έναντι των μη βιώσιμων επιλογών, καθώς αυτές έχουν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τι γίνεται με τα ψάρια στην τροφή για γάτες;

Όταν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ανακαλύπτουν ότι τα ψάρια από μόνα τους δεν παρέχουν στις γάτες τους πλήρη διατροφή, συχνά μπερδεύονται, επειδή πολλές τροφές για κατοικίδια ζώα διατίθενται σε γεύσεις ψαριού χωρίς άλλες πρωτεΐνες. Ορισμένες τροφές για ζώα συντροφιάς ενσωματώνουν ακόμη και ένα μείγμα διαφορετικών ψαριών μαζί.

Αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή οι τροφές κατοικίδιων ζώων του εμπορίου περιέχουν πρόσθετα συστατικά για να διασφαλίσουν ότι η γάτα σας δεν στερείται θρεπτικά. Επομένως, ενώ η κύρια πρωτεΐνη στη συνταγή είναι το ψάρι, δεν αποτελεί αυτόνομο συστατικό. Αυτά τα συμπληρώματα διασφαλίζουν ότι η γάτα σας λαμβάνει τη διατροφή που χρειάζεται.

Τι είδους ψάρια μπορούν να φάνε οι γάτες; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να τρώνε ωμό ψάρι;

Ενώ εκείνα τα κινούμενα σχέδια του Σαββάτου το πρωί έκαναν να φαίνεται ότι τα ωμά ψάρια είναι ασφαλή για τις γάτες, αυτό δεν ισχύει. Τα ωμά ψάρια οποιουδήποτε είδους δεν συνιστώνται, καθώς περιέχουν ένα ένζυμο γνωστό ως θειαμινάση. Αυτό το ένζυμο διασπά και εξαντλεί τη θειαμίνη στο σώμα της γάτας σας. Η θειαμίνη είναι μια βιταμίνη Β1 που είναι απαραίτητη για την υγεία της γάτας σας και συμμετέχει σε πολλές διεργασίες σε όλο το σώμα της γάτας σας.

Τα πρώτα σημάδια της ανεπάρκειας θειαμίνης είναι συνήθως η κακή όρεξη, η απώλεια βάρους και τα επεισόδια εμετού. Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε επιπλοκές που αφορούν το νευρικό σύστημα της γάτας σας. Αυτές παρουσιάζονται ως αδυναμία της γάτας σας να περπατήσει και να κινηθεί σωστά, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή της όρασης. Εάν ταΐζετε τη γάτα σας ωμά ψάρια για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να σταματήσετε την πρακτική αυτή και να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας, ώστε να ελέγξει διεξοδικά τη γάτα σας για τυχόν προβλήματα υγείας.

Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων ωμών ψαριών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Ε. Τα ψάρια περιέχουν έναν τύπο λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα) που οξειδώνονται εύκολα. Εάν μια γάτα τρέφεται με δίαιτα υψηλή σε αυτά τα λιπαρά οξέα, θα χρειαστεί περισσότερη βιταμίνη Ε. Στην πραγματικότητα, η Ένωση Αμερικανών Υπευθύνων Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) συνιστά ότι οι τροφές για γάτες που περιέχουν ιχθυέλαιο πρέπει να συμπληρώνονται με βιταμίνη Ε για να αποφευχθεί αυτή η επικίνδυνη ανεπάρκεια. Κάθε φορά που υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε, η γάτα σας μπορεί να αρρωστήσει. Η κατάσταση ονομάζεται πανστεατίτιδα και προκαλεί φλεγμονή του λίπους στο σώμα τους. Όταν χειρίζεστε τη γάτα σας, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο, ιδιαίτερα στην πλάτη και την κοιλιά της, καθώς και πυρετό.

Τα ωμά ψάρια μπορεί επίσης να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα. Δύο κοινά βακτήρια που απαντώνται είναι η σαλμονέλα και η λιστέρια. Μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση τόσο στις γάτες όσο και στους ανθρώπους. Το ανισάκι είναι ένα παράσιτο που βρίσκεται συνήθως στα ωμά ψάρια και θεωρείται πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Αυτό το σκουλήκι έχει βρεθεί και σε γάτες, οπότε αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να μην ταΐζετε ωμά ψάρια στο αιλουροειδές σας.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια δεν είναι ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού, αλλά μάλλον ένας όρος που δίνεται στα ψάρια που έχουν υψηλές ποσότητες ελαίου στο σώμα και το έντερό τους. Τα φιλέτα αυτών των ψαριών περιέχουν υψηλές ποσότητες