Οι γάτες ουρούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Οι γάτες ουρούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις

Τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές γάτες μπορεί να είναι εδαφικές, ειδικά σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν και άλλα κατοικίδια. Αν έχετε άλλα κατοικίδια ή αν η γάτα σας αισθάνεται ότι η επικράτειά της απειλείται με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να μπει στον πειρασμό να σηματοδοτήσει αυτή την επικράτεια με διάφορους τρόπους.

Οι γάτες μπορούν να σημαδέψουν την περιοχή τους τρίβοντας τους αρωματικούς αδένες στα μάγουλα, τα πόδια, το πρόσωπο ή την ουρά τους σε διάφορες επιφάνειες. Η σήμανση με αυτόν τον τρόπο συχνά δεν αποτελεί μεγάλη υπόθεση για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά αξιολάτρευτη. Ωστόσο, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι γάτες σημαδεύουν την περιοχή τους και ο οποίος δεν είναι τόσο ευχάριστος είναι το κατούρημα.

Εάν η γάτα σας σηματοδοτεί την περιοχή της με το κατούρημα, μην ανησυχείτε. Θα σας εξηγήσουμε γιατί η γάτα σας μπορεί να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Οι γάτες ουρούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις

Οι 3 λόγοι για τους οποίους οι γάτες μαρκάρουν με τα ούρα

Παρόλο που οι γάτες κατουράνε για να σημαδέψουν την περιοχή τους, πρέπει να εξηγήσουμε ότι μια γάτα που «κατουράει» για να σημαδέψει την περιοχή της δεν κατουράει στην πραγματικότητα για να αποβάλει τα ούρα από το σώμα της. Όταν μαρκάρει, η γάτα σας θα εναποθέσει ούρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά η συμπεριφορά αυτή είναι γνωστή ως ψεκασμός. Με αυτό το δεδομένο, πολλοί ιδιοκτήτες γατών μπορεί να υποθέσουν ότι η γάτα τους έχει πρόβλημα με τη χρήση της τουαλέτας, ενώ στην πραγματικότητα ψεκάζει αντί γι’ αυτό.

Το μαρκάρισμα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σημάδι ότι η γάτα σας προσπαθεί να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα είτε σε εσάς είτε σε κάποιο άλλο κατοικίδιο (συγκεκριμένα σε μια άλλη γάτα) μέσα ή γύρω από το σπίτι σας. Δεν έχει καμία σχέση με κάποια ιατρική πάθηση ή με την ανάγκη καθαρισμού της τουαλέτας.

Ο απώτερος λόγος για τον οποίο μια γάτα ψεκάζει είναι για να σηματοδοτήσει την περιοχή της, αλλά υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει αυτό. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη αυτού του προβλήματος.
1. Ιδιοκτησία

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο μια γάτα μπορεί να σηματοδοτεί την περιοχή της ψεκάζοντας είναι για να σηματοδοτήσει την ιδιοκτησία σε μια άλλη γάτα. Η γάτα σας μπορεί απλώς να αισθάνεται την παρουσία μιας άλλης γάτας στην περιοχή του σπιτιού σας και να ενημερώνει την άλλη γάτα ότι βρίσκεται εκεί.
2. Θέλει να ζευγαρώσει

Η γάτα σας θα μπορούσε να επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά με την οποία σηματοδοτεί στην άλλη γάτα ότι είναι διαθέσιμη για ζευγάρωμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε γάτες που δεν έχουν στειρωθεί.
3. Στρες

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μια γάτα μπορεί να σηματοδοτεί την περιοχή της είναι ότι αισθάνεται απειλή ή άγχος. Οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή της γάτας σας, είτε πρόκειται για μετακόμιση σε νέο σπίτι, είτε για την εισαγωγή ενός νέου κατοικίδιου στο σπίτι, είτε για μια γενική αλλαγή στη ρουτίνα, είτε για άλλους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες μπορεί να προκαλέσει στρες. Στην περίπτωση ενός νέου κατοικίδιου ζώου, η γάτα μπορεί να ψεκάζει για να δείξει στο κατοικίδιο ζώο ποιες περιοχές είναι «δικές του». Αλλά η γάτα σας μπορεί επίσης να μαρκάρει νέα αντικείμενα τα οποία αντιλαμβάνεται ως πηγές σύγκρουσης.

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο η γάτα σας μαρκάρει, είναι συνήθως μια ένδειξη ότι προσπαθεί να πει σε κάποιον κάτι, είτε αυτός είστε εσείς είτε μια άλλη γάτα. Οι γάτες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον τρόπο που μπορούν οι άνθρωποι, οπότε επικοινωνούν μέσω των οσμών τους, ιδίως μέσω της μυρωδιάς των ούρων και των φερομονών τους.

Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο για μια γάτα να καταλάβει τι προσπαθεί να πει μια άλλη γάτα από τη σήμανση παρά για έναν άνθρωπο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είναι στην πραγματικότητα το μαρκάρισμα και γιατί το κάνει η γάτα σας.

Οι γάτες ουρούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις

Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας μαρκάρει

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν αυτό που κάνει η γάτα σας είναι όντως ψεκασμός ή αν όντως έχει κάποιο πρόβλημα με τη χρήση της τουαλέτας; Υπάρχουν μερικά βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν ψεκάζετε.
1. Κάθετες επιφάνειες

Το πρώτο σημάδι είναι ότι το μαρκάρισμα συμβαίνει συνήθως σε κάθετη επιφάνεια και όχι σε οριζόντια. Για παράδειγμα, μια γάτα μπορεί να μαρκάρει γύρω από παράθυρα και πόρτες, αν αισθανθεί μια άλλη γάτα έξω. Αλλά, μπορεί επίσης να ψεκάζει σε φυτά, καρέκλες, πόδια τραπεζιών ή ακόμα και σε έναν τοίχο. Αν μια γάτα κατουράει σε ένα κρεβάτι ή μια κουβέρτα, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την τουαλέτα της, όχι στο ψέκασμα.
2. Ποσότητα

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τα χαρακτηριστικά των ούρων όταν προσδιορίζετε αν η γάτα σας μαρκάρει. Για παράδειγμα, το μαρκάρισμα συνήθως έχει ως αποτέλεσμα ούρα σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι αν η γάτα σας κατουρούσε για να αποβάλει τα περιττώματα. Με τον ψεκασμό, τα ούρα της γάτας σας θα έχουν επίσης πολύ πιο έντονη μυρωδιά λόγω του ότι η μυρωδιά αυτή μεταφέρει ένα μήνυμα στις άλλες γάτες.

3. Στειρωμένη (ή όχι)

Ένα άλλο σημάδι ότι η γάτα σας μπορεί να μαρκάρει είναι αν έχετε αρσενικό που δεν έχει στειρωθεί. Οι θηλυκές γάτες μπορούν επίσης να μαρκάρουν, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στις αρσενικές γάτες λόγω του ότι χρησιμοποιούν το ψέκασμα ως έναν τρόπο να δείξουν ότι θέλει να ζευγαρώσει, ειδικά αν έχετε άλλες γάτες στο σπίτι, ανεξάρτητα από το αν είναι επίσης στειρωμένες ή ευνουχισμένες.
4. Σύγκρουση

Επιπλέον, τα σπίτια με πολλές γάτες είναι ούτως ή άλλως πιο επιρρεπή σε μαρκάρισμα, καθώς οι γάτες ανταγωνίζονται για την επικράτειά τους ή υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των γατών. Ίσως μόλις φέρατε μια νέα γάτα στο σπίτι και η γάτα σας αισθάνεται λίγο ανήσυχη. Μπορεί να μαρκάρει όχι επειδή δεν συμπαθεί την άλλη γάτα αλλά επειδή είτε αισθάνεται αγχωμένη είτε επειδή θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην άλλη γάτα ότι το μέρος είναι η περιοχή του. Ωστόσο, αν συμβαίνει αυτό, το μαρκάρισμα θα πρέπει να σταματήσει όταν οι γάτες ζεσταθούν μεταξύ τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συστηθεί σωστά.

Οι γάτες ουρούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις

Συμβουλές για την πρόληψη του  μαρκαρίσματος

Το καταλαβαίνουμε, ο ψεκασμός μπορεί να είναι δυσάρεστος, ειδικά επειδή η γάτα σας είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει αν δεν καθαριστεί σωστά και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί το κάνει εξ αρχής. Θα πρέπει να ξεκινήσετε καθαρίζοντας τη σημαδεμένη περιοχή με ένα ενζυμικό καθαριστικό που έχει σχεδιαστεί για τις οσμές και τους λεκέδες των κατοικίδιων ζώων, και στη συνέχεια να φτά