Γιατί οι γάτες γλείφουν παράθυρα και οθόνες; Αυτοί είναι οι 8 πιθανοί λόγοι

by Μυρσίνη
Γιατί οι γάτες γλείφουν παράθυρα και οθόνες; Αυτοί είναι οι 8 πιθανοί λόγοι

Οι γάτες έχουν όλων των ειδών τις παράξενες ιδιοτροπίες και τις περίεργες συνήθειες. Κάνουν πράγματα που βρίσκουμε τόσο αξιολάτρευτα όσο και απλά μπερδεμένα, όπως το να γλείφουν παράθυρα και σήτες παραθύρων. Παρόλο που δεν είναι από τις πιο περίεργες συνήθειες που μπορούν να αναπτύξουν, μπορεί να μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η γοητεία μιας γάτας με τα παράθυρα.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι γάτες μας έχουν εμμονή με το γλείψιμο των παραθύρων. Τις περισσότερες φορές, ο λόγος είναι ακίνδυνος και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Γιατί οι γάτες γλείφουν παράθυρα και οθόνες; Αυτοί είναι οι 8 πιθανοί λόγοι

Οι 8 λόγοι για τους οποίους οι γάτες γλείφουν τα παράθυρα

Μπορεί εμείς να θεωρούμε τα παράθυρα ενδιαφέροντα μόνο για τη θέα που προσφέρουν, αλλά οι γάτες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Παρόλα αυτά, το να γλείφεις το τζάμι μπορεί να φαίνεται περίεργο πράγμα, ακόμα και για τα αξιολάτρευτα παράξενα αιλουροειδή μας. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους η γατούλα σας γλείφει το παράθυρό σας.
1. Αναζητά την προσοχή

Μερικές φορές, οι γάτες μας αναπτύσσουν παράξενες συνήθειες απλώς και μόνο επειδή θέλουν την προσοχή σας. Μπορεί να είναι απλώς περίεργες την πρώτη φορά που κάνουν κάτι, αλλά η αντίδραση που παίρνουν από εσάς τις παρακινεί να το επαναλάβουν.

Λέγοντας ή κάνοντας κάτι στη γάτα σας όταν κάνει κάτι παράξενο, όπως το να γλείφει το παράθυρο, ενισχύετε ακούσια τη συμπεριφορά. Αν πρόκειται για μια συνήθεια που δεν θέλετε να συνεχίσει η γάτα σας, προσπαθήστε να αποφύγετε να της δείξετε την προσοχή που επιδιώκει. Αντ’ αυτού, περιμένετε μέχρι να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο – το αγαπημένο της παιχνίδι, για παράδειγμα – και στη συνέχεια δώστε της όλα τα χάδια στο αυτί που επιθυμεί.

2. Υδρατμοί

Ενίοτε, οι γάτες μπορεί να είναι απίστευτα τεμπέλες. Το ίδιο ισχύει και όταν κοιμούνται στο αγαπημένο τους περβάζι του παραθύρου. Αν διψούν και είναι πολύ άνετες για να μετακινηθούν, οι υδρατμοί στο παράθυρο δίπλα στο οποίο κάθονται είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεδιψάσουν.

Υπάρχουν επίσης τα ένστικτά τους που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Στη φύση, το στάσιμο νερό είναι επικίνδυνο. Μπορεί να μεταφέρει όλα τα είδη των πραγμάτων που μπορούν να αρρωστήσουν τα αιλουροειδή, συμπεριλαμβανομένων των παρασίτων. Ενώ η εξημερωμένη γάτα σας πιθανώς δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το αν το μπολ με το νερό της έχει μολυνθεί, η έλξη προς το τρεχούμενο νερό είναι ενστικτώδης. Οι υδρατμοί στο παράθυρό σας είναι ένας πρώτος στόχος.
3. Περιέργεια

Οι γάτες δεν εξερευνούν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε εμείς. Ως άνθρωποι, πιάνουμε κάτι στα χέρια μας και το εξετάζουμε με τη βοήθεια των χεριών και των ματιών μας. Οι γάτες μαθαίνουν τα νέα πράγματα μέσω της γεύσης και της όσφρησης. Μοιάζουν επίσης λίγο με τα μικρά παιδιά στο ότι δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η τοποθέτηση άγνωστων ουσιών στο στόμα τους.

Ο λόγος που η γάτα σας γλείφει το παράθυρο μπορεί να είναι τόσο απλός όσο το ότι ερευνά το νέο καθαριστικό προϊόν που χρησιμοποιήσατε στο τζάμι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πάντα καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας.

4. Αλληλεπίδραση σε εξωτερικούς χώρους

Πολλές γάτες είναι κλεισμένες στο σπίτι, με αποτέλεσμα η μόνη τους αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο να είναι μέσα από ένα παράθυρο. Ενώ θα καθίσουν ικανοποιημένες και θα παρακολουθήσουν τον κόσμο να περνάει γύρω τους, υπάρχουν φορές που κάτι που βλέπουν τις κάνει να θέλουν να πλησιάσουν.

Αν έχετε περάσει αρκετό χρόνο γύρω από τη γάτα σας, όταν αυτή παρατηρεί την ύπαιθρο, πιθανώς έχετε ακούσει τις κουβέντες της καθώς «μιλάει» στα πουλιά που χοροπηδούν στο γκαζόν σας. Το να γλείφεις το γυαλί είναι το ίδιο πράγμα. Είναι ο τρόπος της γάτας σας να εκφράσει το ενδιαφέρον της για ό,τι έχει δει έξω.

Γιατί οι γάτες γλείφουν παράθυρα και οθόνες; Αυτοί είναι οι 8 πιθανοί λόγοι
5. Πλαστικά παράθυρα

Τα περισσότερα παράθυρα είναι φτιαγμένα από γυαλί, αλλά το πλαστικό δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Ορισμένοι τύποι πλαστικού περιέχουν λίπος βοδινού κρέατος, το οποίο είναι λιωμένο ζωικό λίπος. Οι πλαστικές σακούλες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος πλαστικού. Δεδομένου ότι οι γάτες είναι παμφάγοι, μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε γιατί πολλές από αυτές αγαπούν να ερευνούν αυτούς τους τύπους πλαστικού.

Αυτό ισχύει και για τα παράθυρά σας. Ενώ οι αισθήσεις μας δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν χρησιμοποιήθηκε ποτέ λίπος βοδινού κρέατος στην παραγωγή των πλαστικών παραθύρων μας, οι μύτες των γατών μας είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένες.

6. Αλάτι

Αυτός ο λόγος ισχύει μόνο αν ζείτε κατά μήκος της ακτής ή δίπλα σε άλλη πηγή αλμυρού νερού και ποικίλλει ανάλογα με τον καιρό. Οι μουντές, υγρές ημέρες μπορεί να οδηγήσουν στο να κολλήσει αλμυρό νερό στα παράθυρά σας. Δεν υπάρχει ποτέ τόσο πολύ από αυτό – μόνο ένα λεπτό στρώμα στο γυαλί.

Δεν αρέσει σε όλες τις γάτες η γεύση, οπότε δεν θα τις βρείτε όλες να συμμετέχουν στο δωρεάν γλείψιμο του αλατιού. Για τις λίγες που απολαμβάνουν τη γεύση, ωστόσο, η λιχουδιά δεν πρόκειται να αγνοηθεί.
7. Θερμοκρασία

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όλοι αναζητούμε τρόπους για να διατηρούμε τη δροσιά μας. Η γάτα σας συχνά θα βρει ένα ευχάριστα κρύο, σκιερό σημείο κάπου μέσα στο σπίτι. Η αναζήτηση ενός τρόπου δροσιάς είναι επίσης ένας λόγος που μπορεί να γλείψει το παράθυρό σας, ειδικά αν αυτό βρίσκεται σε ένα πιο δροσερό τμήμα του σπιτιού σας. Αν το τζάμι είναι κρύο και η γάτα σας είναι πολύ ζεστή, θα το χρησιμοποιήσει προς όφελός της.

Γιατί οι γάτες γλείφουν παράθυρα και οθόνες; Αυτοί είναι οι 8 πιθανοί λόγοι

8. Υφή

Το ότι η γάτα σας απολαμβάνει την υφή του παραθύρου μπορεί να φαίνεται να είναι ένας ασυνήθιστος λόγος για τη συνήθειά της να γλείφει το παράθυρο, αλλά να θυμάστε ότι δεν έχουν άλλο τρόπο να εξερευνούν τα πράγματα και έχουν προτιμήσεις και όσον αφορά τις υφές. Αυτό είναι πιο εμφανές αν η γάτα σας γλείφει τα παράθυρα ακόμη και όταν δεν υπάρχουν υδρατμοί στο τζάμι.

Γιατί οι γάτες γλείφουν παράθυρα και οθόνες; Αυτοί είναι οι 8 πιθανοί λόγοι

Οι 2 λόγοι για τους οποίους οι γάτες γλείφουν τις σήτες των παραθύρων

Τα κατοικίδια ζώα φαίνεται να αγαπούν τις σήτες παραθύρων, ιδίως οι γάτες, με τα νύχια τους και τη συνήθειά τους να σκαρφαλώνουν παντού, ακόμη και σε αντικείμενα που δεν θα έπρεπε να σκαρφαλώνουν. Ενώ το να σκαρφαλώνουν οι γάτες στις σήτες παραθύρων και να τις σκίζουν σε κομματάκια είναι αναμενόμενο για πολλούς γονείς κατοικίδιων ζώων, το να τις γλείφουν είναι μια άλλη ιστορία.

Η γάτα σας μπορεί να γλείφει τις σήτες παραθύρων για πολλούς από τους ίδιους λόγους με τα ίδια τα παράθυρα. Υπάρχουν όμως μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.
9. Σκουλήκια

Οι σήτες παραθύρων μας επιτρέπουν να ανοίγουμε τα παράθυρα και να απολαμβάνουμε το δροσερό βραδινό αεράκι χωρίς να ανησυχούμε για τα έντομα. Τα έντομα που πετάγονται στις σήτες συνήθως παγιδεύονται καθώς προσπαθούν να περάσουν μέσα από αυτές. Ενώ αυτό σημαίνει ότι πρέπει τελικά να καθαρίσουμε όλα τα αηδιαστικά ερπετά, οι γάτες μας βρίσκουν τα παγιδευμένα έντομα πολύ π