Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Το αλεύρι είναι μια σκόνη που παρασκευάζεται από την άλεση ακατέργαστων σπόρων, ριζών, φασολιών, ξηρών καρπών ή σπόρων. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών διαφορετικών τροφίμων. Ως γονέας κατοικίδιων ζώων, μπορεί να αναρωτιέστε αν το αλεύρι είναι ασφαλές για να το τρώνε οι γάτες σας. Εάν η γάτα σας τρώει λίγο αλεύρι, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα περισσότερα είδη δεν είναι τοξικά για τις γάτες, αλλά δεν είναι πολύ υγιεινό για αυτές να τρώνε πάρα πολύ από οποιοδήποτε είδος αλεύρου. Έτσι, παρόλο που είναι ασφαλές να το τρώτε, το αλεύρι δεν πρέπει να ταΐζεται τακτικά στις γάτες ή να δίνεται ως λιχουδιά.

Στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία αλεύρων και εναλλακτικών αλεύρων. Έτσι, αυτός ο οδηγός είναι εδώ για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποια είδη αλεύρου είναι ασφαλή και ποια μη ασφαλή για να τρώνε οι γάτες. Μερικές φορές, οι γάτες μπορεί να έχουν αλλεργία στα δημητριακά, οπότε θα αναφερθούμε επίσης στο τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες γατών αν υποπτεύονται ότι έχουν τροφικές αλλεργίες.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αλεύρων που διατίθενται στην αγορά. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι είναι οι εξής:

Αλεύρι δημητριακών – Αυτό είναι το πιο δημοφιλές αλεύρι σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει το αλεύρι σίτου, το οποίο είναι το κύριο συστατικό για το ψωμί, ένα βασικό τρόφιμο για πολλούς πολιτισμούς. Αποτελείται είτε από το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο του φυτού του σιταριού μαζί (επίσης γνωστό ως αλεύρι ολικής άλεσης) είτε μόνο από το ενδοσπέρμιο του φυτού μόνο (επίσης γνωστό ως ραφιναρισμένο ή λευκό αλεύρι).
Αλεύρι καλαμποκιού – Παραμένει βασικό προϊόν στην Αμερική και προέρχεται από καλαμπόκι.
Αλεύρι σίκαλης – Συστατικό του ψωμιού στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Σχεδόν όλα τα αλεύρια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι λευκασμένα. Η λεύκανση είναι μια διαδικασία που αφαιρεί από το αλεύρι το φυσικό κίτρινο χρώμα του και του δίνει το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα με το οποίο το συνδέουμε συχνά. Επειδή η λεύκανση αφαιρεί επίσης από το αλεύρι τα θρεπτικά συστατικά του, τα περισσότερα αλεύρια εμπλουτίζονται μετά τη διαδικασία της λεύκανσης για να προσθέσουν ξανά κάποια θρεπτική αξία. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν βελτιώνει το θρεπτικό προφίλ του αλεύρου, απλώς αποκαθιστά τη θρεπτική του σύνθεση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι;

Σε γενικές γραμμές, το αλεύρι είναι ασφαλές για τις γάτες να το τρώνε και συνήθως το χωνεύουν εύκολα. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην σημαίνει ότι είναι κάτι που πρέπει να τρώνε τακτικά. Το αλεύρι χρησιμοποιείται μερικές φορές στις ξηρές τροφές για γάτες (κροκέτες) ως παράγοντας που επιτρέπει στις κροκέτες να διατηρούν το σχήμα τους. Ωστόσο, η θρεπτική απόδοση του αλεύρου είναι απίστευτα χαμηλή. Ως εκ τούτου, οι διάφοροι τύποι αλεύρων δεν προσφέρουν κανένα πραγματικό διατροφικό όφελος στους αιλουροειδείς φίλους μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή των γατών μας με αλεύρι δεν συνιστάται γενικά. Με αυτό το δεδομένο, παραθέτουμε παρακάτω μερικούς από τους δημοφιλείς τύπους αλεύρων που συναντάμε συνήθως στην αγορά και την ασφάλειά τους όσον αφορά τους αιλουροειδείς φίλους μας.

Αλεύρι που περιέχει γλουτένη
Το αλεύρι από σιτάρι, περιλαμβάνει ποικιλίες, όπως:
Αλεύρι από μαλακό σιτάρι
Λευκό αλεύρι
Αλεύρι για χυλοπίτες
Αλεύρι Atta
Αλεύρι Maida
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλεύρι ολικής άλεσης
Αλεύρι σίκαλης
Αυτά δεν συνιστώνται για γάτες αλλά δεν είναι και τοξικά για τις γάτες. Αν η γάτα σας φάει κάποιο, πιθανότατα θα είναι μια χαρά, εκτός αν έχει αλλεργία στη γλουτένη, την οποία θα συζητήσουμε σύντομα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Σας προειδοποιούμε ότι ορισμένα από αυτά τα αλεύρια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού που μπορεί να περιέχει άλλα συστατικά που είναι πολύ τοξικά για τις γάτες, όπως το ψωμί με σταφίδες ή το ψωμί με σοκολάτα. Όποτε υπάρχει αμφιβολία, μην ταΐζετε τη γάτα σας με οποιαδήποτε ανθρώπινη τροφή. Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας ή έναν διατροφολόγο αιλουροειδών πριν προσφέρετε στη γάτα σας οποιαδήποτε τροφή που δεν προορίζεται γι’ αυτήν.

Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Αλεύρια χωρίς γλουτένη

Τα δημοφιλή αλεύρια χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν τις ακόλουθες επιλογές:

Αλεύρι χωρίς γλουτένη
Αλεύρι αμυγδάλου
Αλεύρι μήλου
Αλεύρι μπανάνας
Αλεύρι από καστανό ρύζι
Αλεύρι φαγόπυρου
Αλεύρι καλαμποκιού
Αλεύρι καρύδας
Αλεύρι από ρεβίθια
Αλεύρι πατάτας
Αλεύρι ξηρών καρπών
Αυτά είναι λίγο πιο δύσκολα να αναλυθούν σωστά, καθώς ορισμένα είναι αποδεκτές επιλογές για τις γάτες, ενώ άλλα προέρχονται από συστατικά που δεν πρέπει να ταΐζονται οι γάτες. Κανένα από αυτά όμως δεν συνιστάται ως τακτική λιχουδιά, οπότε, ως καλός κανόνας, αυτά θα πρέπει είτε να αποφεύγονται είτε να ελέγχονται προσεκτικά τα συστατικά τους πριν χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε μπορεί να φάει η γάτα σας.

Προειδοποίηση για το ωμό αλεύρι και την ωμή ζύμη

Έχετε κατά νου ότι οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να τρώνε ωμό αλεύρι ή ωμή ζύμη. Το CDC έχει προειδοποιήσει κατά της κατανάλωσης ωμού αλεύρου, καθώς μπορεί να περιέχει βακτήρια όπως το E. coli, και πρέπει να μαγειρεύεται, όπως και άλλες τροφές.

Η ακατέργαστη ζύμη περιέχει συνήθως μαγιά (παράγοντα φουσκώματος), η οποία είναι επιβλαβής για τις γάτες. Η μαγιά ζυμώνει τους υδατάνθρακες στη ζύμη, η οποία παράγει τόσο αιθανόλη (ένα είδος αλκοόλης) όσο και διοξείδιο του άνθρακα. Επομένως, αν η γάτα σας φάει ωμή ζύμη, μπορεί να υποστεί τις συνέπειες δηλητηρίασης από αλκοόλ.

Σημάδια δηλητηρίασης από αλκοόλ στις γάτες
Εμφάνιση αποπροσανατολισμού
Εμφανίζεται πρησμένη
Απρόθυμη ή ανίκανη να κινηθεί
Τρόμος
Κρύο στην αφή
Φαίνεται να μην ανταποκρίνεται
Φροντίστε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας έχει φάει οποιαδήποτε ποσότητα ωμής ζύμης, καθώς αυτό δικαιολογεί επείγουσα επίσκεψη. Η δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να αποβεί μοιραία για τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας
Γάτες και αλλεργίες στα δημητριακά

Οι γάτες μπορεί να έχουν αλλεργία στα δημητριακά, αλλά δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει αλλεργία στα σιτηρά.

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει αλλεργία στα δημητριακά, προσπαθήστε να αναζητήσετε τα ακόλουθα σημάδια που σχετίζονται με τις τροφικές αλλεργίες:

Σημάδια αλλεργίας στα δημητριακά
Συνεχές ξύσιμο
Συνεχές γλείψιμο
Ξηρό τρίχωμα και τριχόπτωση
Γαστρεντερική δυσφορία
Απώλεια της όρεξης
Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν η γάτα σας έχει τροφική αλλεργία είναι να συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας συνήθως θα αποκλείσει πρώτα άλλες ιατρικές αιτίες. Εάν η υποψία της γάτας σας ότι πάσχει από τροφική αλλεργία, ένας συνηθισμένος τρόπος για να επιβεβαιωθεί είναι η διεξαγωγή δοκιμής αποβολής τροφής και πρόκλησης τροφής.

Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Ανακεφαλαίωση

Σε γενικές γρ