Μπορούν οι γάτες να φάνε ωμό ή μαγειρεμένο καλαμάρι; Συμβουλές & πιθανοί κίνδυνοι

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ωμό ή μαγειρεμένο καλαμάρι; Συμβουλές & πιθανοί κίνδυνοι

Είναι φυσιολογικό για τους ιδιοκτήτες γατών να θέλουν να δίνουν στις γάτες τους κάτι ιδιαίτερο να φάνε πού και πού. Εξάλλου, ο χνουδωτός αιλουροειδής σύντροφός σας είναι ένα μέλος της οικογένειας που αξίζει λίγη περιποίηση, σωστά;

Αν θέλετε να δώσετε στη γάτα σας καλαμάρι, τα ωμά καλαμάρια δεν πρέπει ποτέ να ταΐζονται σε γάτες. Ωστόσο, το μαγειρεμένο καλαμάρι είναι μια χαρά, αν το ταΐζετε στη γάτα σας σωστά και με μέτρο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ωμό ή μαγειρεμένο καλαμάρι; Συμβουλές & πιθανοί κίνδυνοι

Γιατί το μαγειρεμένο καλαμάρι είναι καλύτερο

Το καλαμάρι είναι ένα πλάσμα της θάλασσας με μαλακό σώμα, όπως το χταπόδι. Αυτά τα κεφαλόποδα μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος. Ορισμένα καλαμάρια μπορεί να είναι πολύ μικρά, ενώ άλλα μπορεί να ξεπερνούν τα 40 πόδια σε μήκος!

Τα περισσότερα καλαμάρια που βρίσκονται στα καταστήματα τροφίμων και σερβίρονται στα εστιατόρια είναι μικρότερα σε μέγεθος και αλιεύονται σε τεράστιες ποσότητες. Δεδομένου ότι οι γάτες δεν συναντούν συνήθως καλαμάρια στη φύση, αυτά τα παράξενα πλάσματα δεν αποτελούν μέρος της συνήθους διατροφής των αιλουροειδών. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι γάτες αγαπούν τα θαλασσινά, τα περισσότερα αιλουροειδή θα φάνε καλαμάρια αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Όπως και άλλα ωμά θαλασσινά, τα άψητα καλαμάρια περιέχουν βακτήρια και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες στις γάτες, όπως τροφική δηλητηρίαση. Οι γάτες μπορούν να πάθουν τροφική δηλητηρίαση από ωμά τρόφιμα όπως τα άψητα καλαμάρια, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Αν έχετε πάθει ποτέ τροφική δηλητηρίαση, ξέρετε ότι δεν είναι κάτι που μπορείτε να ξεχάσετε, καθώς προκαλεί συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, πυρετό, απώλεια όρεξης και λήθαργο.

Το μάθημα που πρέπει να πάρετε εδώ είναι το εξής: τα ωμά καλαμάρια περιέχουν βακτήρια και οργανισμούς που μπορούν να αρρωστήσουν τη γάτα σας, οπότε κρατήστε τα μακριά από τη γάτα σας ό,τι κι αν συμβεί!

Πώς να δώσετε στη γάτα σας μαγειρεμένο καλαμάρι

Τώρα που ξέρετε ότι δεν πρέπει να δίνετε ωμό καλαμάρι στη γάτα σας, ίσως αναρωτιέστε πώς να ταΐσετε τη γάτα σας μαγειρεμένο καλαμάρι. Το κλειδί είναι να μαγειρέψετε το καλαμάρι καλά χωρίς να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά. Διατροφικά, το καλαμάρι είναι μια σχετικά υγιεινή τροφή που περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, λίπη, υδατάνθρακες και μέταλλα όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο.

Παρόλο που το καλαμάρι έχει κάποια διατροφική αξία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική διατροφή των αιλουροειδών, καθώς δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα. Με αυτό το δεδομένο, είναι εντάξει να προσφέρετε στη γάτα σας λίγο καλαμάρι πού και πού ως λιχουδιά, αρκεί να το προετοιμάσετε σωστά. Ένας καλός τρόπος για να προετοιμάσετε το καλαμάρι για μια γάτα είναι να το βράσετε ή να το μαγειρέψετε στον ατμό χωρίς καρυκεύματα, έλαια ή πρόσθετα. Μόλις το καλαμάρι μαγειρευτεί καλά, κόψτε το σε μικρά κομμάτια για να είναι εύκολο για τη γάτα σας να το μασήσει και να το καταπιεί. Να θυμάστε ότι το καλαμάρι γίνεται λαστιχένιο όταν μαγειρεύεται, οπότε τα μικρότερα κομμάτια είναι καλύτερα!

Ένα μειονέκτημα του καλαμαριού είναι ότι η αγορά του μπορεί να είναι ακριβή. Και δεδομένου ότι πρέπει να το μαγειρέψετε καλά και να το κόψετε σε κομμάτια πριν το σερβίρετε στη γάτα σας, συνεπάγεται δουλειά για να το προετοιμάσετε σωστά. Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για φρέσκο καλαμάρι και θέλετε να παρακάμψετε την ταλαιπωρία του μαγειρέματός του, πάρτε κάποια γατοτροφή που περιέχει καλαμάρι για να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ωμό ή μαγειρεμένο καλαμάρι; Συμβουλές & πιθανοί κίνδυνοι
Σημασία της σωστής διατροφής της γάτας σας

Όταν ταΐζετε τη γάτα σας με τη σωστή διατροφή, θα έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιής και ευτυχισμένη. Η σωστή διατροφή της γάτας αποτελείται από τη σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων.

Ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών για γάτες. Αναζητήστε τροφές με τη δήλωση διατροφικής επάρκειας της Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Η AAFCO επιβλέπει τη ρύθμιση της πώλησης και της διανομής των τροφών για κατοικίδια ζώα.

Λιχουδιές για να ταΐσετε τη γάτα σας αν αγαπάει τα θαλασσινά

Αν η γάτα σας τρελαίνεται για τα θαλασσινά και θέλετε να της δίνετε πού και πού μια ξεχωριστή λιχουδιά, είστε τυχεροί! Δεν χρειάζεται να βγάλετε το καλάμι σας και να πιάσετε ένα ψάρι που θα μαγειρέψετε για τη γάτα σας. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές λιχουδιές για γάτες με γεύση θαλασσινών, οι οποίες είναι ασφαλείς και υγιεινές για τις γάτες.

Όταν ψωνίζετε λιχουδιές για γάτες με θαλασσινά, προσέξτε τις ετικέτες. Οι καλύτερες λιχουδιές για γάτες δεν είναι γεμάτες χημικές ουσίες, χρωστικές και άλλα αμφισβητήσιμα συστατικά. Αναζητήστε μια λιχουδιά που είναι 100% πλήρης από διατροφική άποψη, ώστε να διασφαλίσετε ότι υποστηρίζει τη συνολική υγεία της γάτας σας. Και μην ταΐζετε υπερβολικά τη γάτα σας με τις λιχουδιές, ακόμα κι αν παρακαλάει για περισσότερες!

Μπορούν οι γάτες να φάνε ωμό ή μαγειρεμένο καλαμάρι; Συμβουλές & πιθανοί κίνδυνοι

Κίνδυνοι του να ταΐζετε τη γάτα σας με ειδικές λιχουδιές πολύ συχνά

Όταν δίνετε στη γάτα σας κάτι νέο και συναρπαστικό να φάει, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Δώστε στη γάτα σας καλαμαράκια ή άλλη ειδική λιχουδιά για να την απολαύσετε μία φορά κάθε εβδομάδα περίπου για να διασφαλίσετε ότι δεν θα αρνηθεί να φάει την κανονική της γατοτροφή.
Αν η γάτα σας ξαφνικά σταματήσει να τρώει την κανονική της τροφή, θα έχετε κάποια προβλήματα. Μπορεί να καταλήξετε να τρέχετε σε όλη την πόλη ψάχνοντας για μια νέα γατοτροφή που θα τρώει το κατοικίδιό σας.

Οι γάτες μπορεί να είναι πολύ ιδιότροπες και απρόβλεπτες με τις διατροφικές τους συνήθειες, γι’ αυτό προσέξτε. Δώστε στη γάτα σας καλαμαράκια μόνο ως ειδική λιχουδιά, ώστε να συνεχίσει να τρώει καθημερινά τη γατοτροφή στο πιάτο της.

Μιλώντας για πιάτα φαγητού, οι γάτες λατρεύουν να τρώνε από υπερυψωμένα πιάτα που δεν απαιτούν να σκύβουν. Αν θέλετε να αγοράσετε στη γάτα σας ένα δώρο, σκεφτείτε να πάρετε ένα υπερυψωμένο μπολ με τροφή για γάτες που θα ανεβάζει την τροφή στο επίπεδό τους, γιατί είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψουν!

Συμπέρασμα

Είναι καλό να ταΐζετε τη γάτα σας λίγο καλαμάρι πού και πού, αρκεί να το μαγειρεύετε καλά χωρίς να προσθέτετε έλαια ή καρυκεύματα. Το καλαμάρι έχει λαστιχένια υφή που ενέχει κίνδυνο πνιγμού, γι’ αυτό φροντίστε να κόβετε το μαγειρεμένο καλαμάρι σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς που η γάτα σας μπορεί εύκολα να μασήσει και να καταπιεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσετε στη γάτα σας ωμό καλαμάρι, διότι μπορεί να αρρωστήσει η γάτα σας!