Μπορούν οι γάτες να φάνε παιδική τροφή; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγίες ασφαλείας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε παιδική τροφή; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγίες ασφαλείας

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η δημοτικότητα των τροφών για κατοικίδια ζώα ανθρώπινης ποιότητας. Έτσι, το να ταΐζετε τη γάτα σας παιδική τροφή δεν είναι τόσο τραβηγμένο όσο ίσως ήταν πριν από χρόνια. Λοιπόν, η απάντηση δεν είναι ασπρόμαυρη.

Μπορείτε να ταΐσετε τη γάτα σας παιδική τροφή, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά. Θα πρέπει να είναι μια περιστασιακή λιχουδιά και ποτέ η κύρια διατροφή τους. Οπότε, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν ταΐσετε το γατάκι σας με ανθρώπινη παιδική τροφή.

Μπορούν οι γάτες να φάνε παιδική τροφή; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγίες ασφαλείας

Μπορούν οι γάτες να φάνε παιδική τροφή;

Οι γάτες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια παιδικές τροφές που και που, αρκεί η συνταγή να ταιριάζει με τη φυσική τους διατροφή. Όταν ψάχνετε για παιδικές τροφές, φροντίστε να έχετε κατά νου τους ακόλουθους παράγοντες.

Φυσική πρωτεΐνη κρέατος

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, επομένως πρέπει να τρώνε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που προέρχονται από κρέας. Οι γάτες δεν μπορούν να ζήσουν υγιή ζωή τρώγοντας μια φυτική διατροφή, επειδή πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους, όπως η ταυρίνη, προέρχονται από ζωικό κρέας, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο.

Μερικά από τα καλύτερα είδη παιδικής τροφής για γάτες μπορεί να είναι συνταγές με κρέας. Ωστόσο, απλά να είστε προσεκτικοί με τον τρόπο που είναι καρυκευμένο το σκεύασμα. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο όλων των μορφών περιλαμβάνονται συχνά στις παιδικές τροφές, αλλά αυτά τα λαχανικά είναι επιβλαβή για τις γάτες.
Ελάχιστοι υδατάνθρακες

Οι γάτες μπορούν επίσης να αποκτήσουν βασικά θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά και τους υδατάνθρακες, αλλά δεν μπορούν να επεξεργαστούν πολύ καλά αυτούς τους τύπους τροφής. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις βρεφικές τροφές φυτικής προέλευσης. Αν δίνετε στη γάτα σας παιδική τροφή με βάση φρούτα ή λαχανικά, να την παρέχετε μόνο ως σνακ. Αποφύγετε τροφές για γάτες που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, όπως ρύζι, καλαμπόκι και πατάτες.
Χαμηλές ποσότητες ζάχαρης

Οι μάρκες βρεφικών τροφών μπορεί να βάζουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στις συνταγές τους. Παρόλο που η ζάχαρη δεν είναι τοξική για τις γάτες, δεν υπάρχει κανένα όφελος από το να ταΐζετε τη γάτα σας με ζάχαρη.

Αρχικά, οι περισσότερες γάτες εσωτερικού χώρου είναι ήδη επιρρεπείς στο να γίνουν υπέρβαρες, ειδικά αν είναι στειρωμένες. Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν βάρος επειδή τα επίπεδα δραστηριότητάς τους είναι πολύ χαμηλότερα από τις άγριες ή άγριες γάτες που μπορούν να περπατούν για χιλιόμετρα στην ύπαιθρο. Η εξάλειψη της ανάγκης ζευγαρώματος μειώνει επίσης τη χρήση ενέργειας μιας γάτας και τις ηρεμεί.

Οι γάτες δεν μπορούν επίσης να γευτούν τη γλυκύτητα επειδή δεν διαθέτουν υποδοχείς γεύσης που τους επιτρέπουν να διακρίνουν αυτή τη γεύση. Έτσι, οι γλυκές λιχουδιές δεν εξυπηρετούν κανένα διατροφικό σκοπό και οι γάτες δεν μπορούν καν να απολαύσουν τη γεύση της ζάχαρης.

Απλή συνταγή

Όταν ψωνίζετε παιδικές τροφές, κρατήστε τις απλές. Οι γάτες έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, οπότε μια σύνθετη συνταγή με πολλά συστατικά ή συντηρητικά μπορεί εύκολα να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Όταν εισαγάγετε τις γάτες σας σε μια νέα τροφή, φροντίστε να την προσθέσετε σταδιακά στη διατροφή τους σε μικρές δόσεις σε διάστημα αρκετών ημερών. Οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή τους μπορεί να τις κάνουν να αισθάνονται άρρωστες.
Βιολογικά συστατικά

Δεδομένου ότι οι γάτες δεν είναι ο προοριζόμενος αποδέκτης των παιδικών τροφών, τα συστατικά μπορεί να μην τους ταιριάζουν. Μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τυχόν πρόσθετα και συντηρητικά. Οι βιολογικές τροφές διασφαλίζουν ότι οι γάτες σας τρώνε καθαρές και πλήρεις τροφές.

Μπορούν οι γάτες να φάνε παιδική τροφή; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγίες ασφαλείας

Τροφές που δεν είναι ασφαλείς για τις γάτες

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε κάποιες τροφές που δεν είναι ασφαλείς ή τοξικές για τις γάτες. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε να ταΐζετε τη γάτα σας παιδικές τροφές που περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά.
Κρεμμύδια και σκόρδο

Τα κρεμμύδια, το σκόρδο και άλλα λαχανικά της οικογένειας Allium δεν είναι ασφαλή για τις γάτες. Ακόμη και η σκόνη κρεμμυδιού και η σκόνη σκόρδου είναι τοξικά για τις γάτες. Αυτά τα λαχανικά δεν είναι εύπεπτα και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αναιμία στη γάτα.

Σταφύλια

Τα σταφύλια και οι σταφίδες όλων των ειδών μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες. Οι ακριβείς τοξικές ιδιότητες είναι άγνωστες, αλλά η κατάποση σταφυλιών και σταφίδων μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.
Γαλακτοκομικά

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολλές γάτες δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τείνουν να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μετά τη γατοκρατία, καθώς το ένζυμο λακτάση μειώνεται. Ορισμένες γάτες μπορεί να απολαμβάνουν με ασφάλεια το τυρί, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γάτα σας να μην μπορεί να το φάει χωρίς να αισθανθεί αδιαθεσία.
Αβοκάντο

Όλα τα μέρη του φυτού αβοκάντο μπορεί να είναι επιβλαβή για τις γάτες. Τα αβοκάντο περιέχουν μια τοξίνη που ονομάζεται περσίνη, η οποία είναι ένα φυσικό μυκητοκτόνο. Οι γάτες που τρώνε αβοκάντο μπορεί να καταλήξουν με στομαχικές διαταραχές και να παρουσιάσουν εμετό ή διάρροια.

Το κουκούτσι μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού και, καθώς τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι γάτες μπορεί να αναπτύξουν παγκρεατίτιδα.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν αιθέρια έλαια που μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σύστημα μιας γάτας. Η σάρκα του φρούτου είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά το υπόλοιπο φρούτο, όπως η φλούδα, η φλούδα και οι σπόροι, δεν είναι ασφαλές για τις γάτες να το φάνε.

Ευτυχώς, στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει η μυρωδιά των εσπεριδοειδών, οπότε φυσικά τα αποφεύγουν.

Μπορούν οι γάτες να φάνε παιδική τροφή; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγίες ασφαλείας

Τροφές που είναι ασφαλείς για τις γάτες

Υπάρχουν ορισμένες φόρμουλες παιδικών τροφών που περιέχουν συστατικά που μπορούν να φάνε και να απολαύσουν οι γάτες:

Μαγειρεμένο κρέας
Κολοκύθα
Βρώμη
Σπανάκι
Καρότα
Μπιζέλια
Βατόμουρα
Φυστικοβούτυρο
Μήλα
Μπανάνες
Φράουλες

Πότε είναι σωστό να ταΐζετε τις γάτες παιδικές τροφές;

Οι παιδικές τροφές δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο γεύματος για τις γάτες, επειδή δεν καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Ως εκ τούτου, θα ήταν σκόπιμο να δίνετε στη γάτα σας παιδικές τροφές ως ειδική λιχουδιά. Δεδομένου ότι οι γάτες δεν επεξεργάζονται πολύ καλά τους υδατάνθρακες και δεν χρειάζεται να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, θα ωφεληθούν περισσότερο από την κατανάλωση παιδικής τροφής με συνταγή κρέατος.

Απλώς να έχετε υπόψη σας ότι οι γάτες έχουν επίσης απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα που πρέπει να καταναλώνουν τακτικά για την υγιή λειτουργία του οργανισμού τους.

Ακολουθούν ορισμένα κοινά βασικά συστατικά για τις γάτες:

Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
Ταυρίνη
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη D
Ριβοφλαβίνη
Νιασίνη
Σελήνιο
Ασβέστιο
Κάλιο
Μαγνήσιο
Μαγγάνιο

Η Ένωση Αμερικανών Λειτουργών Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) παρέχ