Έχουν όλες οι γάτες αντίχειρες; Πληροφορίες για την πολυδακτυλία

by Μυρσίνη
Έχουν όλες οι γάτες αντίχειρες; Πληροφορίες για την πολυδακτυλία

Υπάρχει στ’ αλήθεια πιο χαριτωμένο μέρος μιας γάτας από τις μικρές ροζ πατούσες και τα δαχτυλάκια τους; Όταν πρόκειται για πολυδακτυλοειδείς γάτες, έχουν ακόμη περισσότερα από αυτά τα μικρά δαχτυλάκια για να αγαπήσουν. Πολυδακτυλία είναι όταν μια γάτα γεννιέται με περισσότερα από τον τυπικό αριθμό δαχτύλων στα πόδια της. Οι γάτες έχουν συνήθως πέντε δάχτυλα στα μπροστινά τους πόδια και τέσσερα δάχτυλα στα πίσω τους πόδια. Οι γάτες με πολυδακτυλία μπορεί να έχουν περισσότερα από τον κανονικό αριθμό δαχτύλων σε κάθε πόδι. Λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τα επιπλέον δάχτυλα, συχνά φαίνεται ότι αυτές οι γάτες έχουν αντίχειρες. Δεν έχουν όλες οι γάτες αυτή τη μετάλλαξη. Ενώ μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε φυλή ή φύλο, είναι πιο συχνή σε συγκεκριμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική της πολυδακτυλίας και μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα στην πορεία.

Έχουν όλες οι γάτες αντίχειρες; Πληροφορίες για την πολυδακτυλία

Η ιστορία της πολυδακτυλίας

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η εμφάνιση της πολυδακτυλίας είναι πιο συχνή σε ορισμένα μέρη από ό,τι σε άλλα- και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αναπαραγωγή. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι οι γάτες με αυτή τη μετάλλαξη ήταν καλύτεροι κυνηγοί και θεωρούνταν τυχερές. Ήταν δημοφιλείς κυνηγοί ποντικιών στα πλοία που μετακινούνταν από την Αγγλία στη Βοστώνη γύρω στο 1600. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πιο δημοφιλείς κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού από ό,τι σε άλλα μέρη της χώρας. Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα εκτρέφουν σκόπιμα γάτες ώστε να έχουν αυτά τα επιπλέον δάχτυλα των ποδιών.

Πόσα δάχτυλα έχουν οι πολυδάκτυλες γάτες;

Ο κανονικός αριθμός δακτύλων που έχει μια γάτα είναι 18. Υπάρχουν πέντε δάχτυλα στα μπροστινά πόδια και τέσσερα δάχτυλα στα πίσω νύχια. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν αυτόν τον αριθμό ανακριβή, επειδή υπάρχει ένα επιπλέον νύχι ψηλότερα στο πόδι που δεν φέρει βάρος. Αυτό είναι κάτι σαν το ισοδύναμο του ανθρώπινου αντίχειρα, αλλά δεν εξυπηρετεί πολύ σκοπό στον σημερινό κόσμο.

Πάνω από το 60% των γατών με πολυδακτυλία έχουν επιπλέον δάχτυλα μόνο στα μπροστινά τους πόδια. Μόνο το 10 τοις εκατό των γατών τα έχουν στις πίσω πατούσες τους. Ακόμη και τότε, οι περισσότερες από αυτές τις γάτες έχουν συμμετρία σε κάθε πλευρά. Το παγκόσμιο ρεκόρ για τα περισσότερα δάχτυλα που έχουν καταγραφεί ποτέ σε γάτα είναι 28 δάχτυλα.

Έχουν όλες οι γάτες αντίχειρες; Πληροφορίες για την πολυδακτυλία

Ποια είναι τα οφέλη της πολυδακτυλίας;

Σκεφτείτε το: όσο περισσότερα δάχτυλα έρχονται σε επαφή με το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη επιφάνεια καλύπτουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόσφυση και να ενισχύσει τη συνολική κίνηση της γάτας σας να περπατάει, να στέκεται, να κυνηγάει και να σκαρφαλώνει. Φυσικά, αυτός δεν είναι ένας αυστηρός κανόνας. Ορισμένοι ιδιοκτήτες αυτών των γατών αναφέρουν ότι φαίνεται να έχουν τις ίδιες επιδόσεις με άλλες γάτες.

Υπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πολυδακτυλικές γάτες;

Οι πολυδακτυλικές γάτες είναι λίγο πολύ ίδιες με όλες τις άλλες γάτες. Με τη σωστή διατροφή και άσκηση, οι περισσότερες από αυτές ζουν μια μέση ζωή. Μερικές φορές, τα δάχτυλα των ποδιών τους μεγαλώνουν σε ασυνήθιστη γωνία και μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ερεθισμό με την πατούσα. Για παράδειγμα, η περιποίηση των νυχιών τους θα μπορούσε να απαιτήσει λίγο επιπλέον χρόνο ή ίσως χρειαστεί να παρακολουθείτε τις περιοχές για να διασφαλίσετε ότι δεν έχουν ενσφηνωμένα νύχια ή οποιουδήποτε είδους φλεγμονή ή μολύνσεις.

Μερικά διασκεδαστικά στοιχεία για την πολυδακτυλία και τις γάτες

Η πολυδακτυλία προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη.
Είναι πιο συχνή στις γάτες Maine Coon.
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ λάτρευε τις πολυδακτυλοειδείς γάτες, και ορισμένοι τις αποκαλούν πλέον γάτες Hemingway.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν αυτές τις γάτες τυχερές, επειδή οι φαρδιές τους πατούσες τις έκαναν πιο ικανές να πιάσουν ποντίκια.

Έχουν όλες οι γάτες αντίχειρες; Πληροφορίες για την πολυδακτυλία

Αλλάζει η πολυδακτυλία την ιδιοσυγκρασία μιας γάτας;

Αν και ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι πολυδακτυλικές γάτες τους είναι πιο ήρεμες από άλλες γάτες, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Οι πολυδακτυλικές γάτες έχουν κανονικές προσωπικότητες και συμπεριφορές όπως και οι άλλες γάτες. Όπως γνωρίζετε, όμως, κάθε γάτα έχει τη δική της μοναδική προσωπικότητα και δεν υπάρχει πραγματικά κανένας σίγουρος τρόπος να πούμε πώς θα συμπεριφερθεί μια γάτα. Ορισμένες φυλές έχουν μεγαλύτερη τάση για ορισμένα χαρακτηριστικά, αλλά ποτέ δεν υπάρχει 100% εγγύηση.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πολυδακτυλίας;

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη πολυδακτυλίας. Το πρώτο είναι το μεταξονικό και είναι όταν τα επιπλέον δάκτυλα βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά της πατούσας. Η δεύτερη είναι προαξονική και αναφέρεται όταν τα επιπλέον ψηφία βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του ποδιού. Η σπανιότερη είναι η μεσοαξονική και είναι όταν τα επιπλέον ψηφία βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της πατούσας.

Έχουν όλες οι γάτες αντίχειρες; Πληροφορίες για την πολυδακτυλία

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις πολυδακτυλικές γάτες. Αν μη τι άλλο, υπάρχουν απλά πολύ περισσότερες από αυτές για να τις αγαπάτε. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκουν τα μοναδικά τους πόδια αξιολάτρευτα. Επίσης, δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από αυτές, οπότε θα ξέρετε ότι μπορούν να ζήσουν μια κανονική ευτυχισμένη ζωή στο πλευρό σας, όπως όλες οι άλλες γάτες.

Προτεινόμενα