Μπορούν οι γάτες να φάνε ποντίκια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ποντίκια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Γάτες και ποντίκια – οι μεγάλοι αντίπαλοι των αιώνων. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε τη γάτα σας να κυνηγάει και να καταδιώκει ποντίκια και άλλα τρωκτικά για να παίξει ή να γευματίσει. Μπορούμε επίσης να τους πούμε ένα ευχαριστώ που ενέπνευσαν αγαπημένα πρόσωπα όπως ο Τομ και ο Τζέρι, κάνοντας την παιδική ηλικία αξέχαστη για δεκαετίες.

Αλλά όταν πρόκειται για τις γάτες του σπιτιού σας, μπορούν να φάνε ένα ποντίκι με ασφάλεια; Δεν είμαστε εδώ για να καταπνίξουμε τα φυσικά ένστικτα κυνηγιού της γάτας σας. Ωστόσο, η γρήγορη απάντηση εδώ είναι όχι, οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να φάνε ποντίκι, αν μπορείτε να τις σταματήσετε. Θα εξηγήσουμε πιο αναλυτικά το γιατί παρακάτω.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ποντίκια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Γάτες & φυσική διατροφή

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, που σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο ζωικές πρωτεΐνες και λίπη για να επιβιώσουν. Τα ζώα έχουν όλα όσα χρειάζεται η γάτα σας για να παραμείνει υγιής, περιέχοντας ακριβώς τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Έτσι, αν η γάτα σας έτρωγε τη φυσική της διατροφή κατά την εξημέρωση, θα ήταν απόλυτα ισορροπημένη.

Ωστόσο, αυτό απλά δεν είναι μια εφικτή πραγματικότητα όταν έχετε μια οικόσιτη γάτα, οπότε οι εταιρείες τροφών για κατοικίδια ζώα έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν. Οι γατοτροφές είναι ρητά σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των γατών. Ωστόσο, ας μιλήσουμε για τους τύπους πρωτεΐνης και πώς διαφέρουν.

Φυτική έναντι ζωικής πρωτεΐνης

Οι γάτες θα έτρωγαν φυσικά μικρότερα θηράματα όπως τρωκτικά, πουλιά και ψάρια στη φύση. Αλλά οι τροφές για γάτες περιέχουν συνήθως κοινές πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι, χοιρινό και πάπια. Δεν θα βλέπατε ένα άγριο αιλουροειδές να ρίχνει μια αγελάδα ή ένα γουρούνι στη φύση – οπότε δεν είναι 100% ακριβές, αλλά εξακολουθούν να είναι ειδικά σχεδιασμένες.

Αυτές οι ζωικές πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη σωματική συντήρηση της γάτας. Οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες, καθώς περιέχουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα της γάτας σας για να λειτουργήσει. Από την άλλη πλευρά, τα φυτά έχουν ελλιπείς πρωτεΐνες που δεν περιέχουν από μόνα τους τα απαραίτητα.

Έτσι, είναι προφανές ότι ένα υποχρεωτικό σαρκοφάγο ζώο θα χρειαζόταν υψηλή δόση πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα, θα έπαιρναν πολύ περισσότερο από το ελάχιστο 26% πρωτεΐνης ανά γεύμα στη φύση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ποντίκια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Κίνδυνοι από τις γάτες που τρώνε ποντίκια

Η εύρεση νεκρών ζωυφίων είναι απολύτως φυσιολογική αν έχετε μια γάτα εσωτερικού/εξωτερικού χώρου με οποιοδήποτε αρπακτικό ένστικτο. Ωστόσο, η γάτα σας πραγματικά δεν θα έπρεπε ποτέ να τρώει ποντίκι λόγω των σχετικών κινδύνων.
Πνιγμός

Τα ποντίκια έχουν μικροσκοπικά οστά που μπορούν εύκολα να σφηνωθούν στο λαιμό της γάτας. Αν η γάτα σας επιχειρήσει να τα φάει, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε κτηνίατρο αν δεν προσέξει. Αν δεν έχετε καν επίγνωση ότι το τρώει, ο κίνδυνος πνιγμού μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνος.

Τα κόκαλα των ποντικιών είναι μικροσκοπικά – το ίδιο όμως και ο λαιμός της γάτας σας. Ενώ συνήθως είναι επαγγελματίες στο φαγητό, δεν είναι εξοικειωμένες με ζωντανό θήραμα, αν πρόκειται για γάτα σπιτιού. Έτσι, φροντίστε να πάρετε το τελευταίο τους θήραμα και να το πετάξετε σωστά πριν ο κτηνίατρός σας κοσκινίσει ένα πλευρό ποντικιού από τον οισοφάγο τους.
Εντερικός τραυματισμός

Αν η γάτα σας καταφέρει να καταπιεί το ποντίκι χωρίς να πνιγεί, αυτά τα μικροσκοπικά, αιχμηρά θραύσματα οστών μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν τραυματισμό ή ζημιά στο πεπτικό σύστημα του σώματος. Αν και αυτό είναι πιο ασυνήθιστο, καθώς τα ποντίκια είναι τυπικό θήραμα για τις γάτες – παρόλα αυτά μπορεί να συμβεί.
Δηλητηρίαση

Ειδικά τους κρύους μήνες, τα ποντίκια αρέσκονται να βρίσκουν ζεστά μέρη για να ξεκουραστούν και να φάνε. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού βάζουν δηλητήριο αρουραίων και ποντικιών χωρίς να υπολογίζουν τη μετάδοση που μπορεί να λάβει χώρα στα κατοικίδια της οικογένειας. Ενώ εσείς μπορεί να μην έχετε βγάλει δηλητήριο, οι γείτονές σας σίγουρα μπορεί να το έχουν βγάλει.

Τα ποντίκια είναι παράσιτα, οπότε η ανεύρεση ενός δηλητηριασμένου ποντικιού δεν είναι και τόσο τραβηγμένη. Αν η γάτα σας φάει ένα μολυσμένο ποντίκι, μπορεί να αρρωστήσει πολύ -ή και χειρότερα. Επομένως, πρέπει να το πάρετε πολύ σοβαρά υπόψη σας αν η γάτα σας έφαγε ποντίκι οποιαδήποτε στιγμή.

Είναι εντυπωσιακό ότι μια φωλιά ποντικιών μπορεί να έχει έως και δύο δωδεκάδες ποντίκια μέσα. Έτσι, όπου υπάρχει ένα άρρωστο ποντίκι, υπάρχουν πιθανότατα περισσότερα. Αν ένα ποντίκι έχει δηλητηριαστεί, αυτό μπορεί να το κάνει ακόμα πιο εύκολο να πιαστεί, αποτελώντας ακόμα πιο σημαντική απειλή.

Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε πώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα. Εάν η γάτα σας έχει καταπιεί ένα ποντίκι και υποψιάζεστε ότι το ποντίκι δηλητηριάστηκε, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα.

Παράσιτα

Τα ποντίκια μπορεί να φέρουν διάφορα παράσιτα στο σώμα τους, που μεταδίδονται στις γάτες. Παράσιτα όπως το toxoplasma gondii ζουν στον εγκέφαλο του ποντικιού, με αποτέλεσμα να χάνουν το φόβο τους για τα αρπακτικά. Σαν ένα φαινόμενο ντόμινο, τα καθιστά στη συνέχεια εύκολο στόχο.

Το παράσιτο ζει στον εγκέφαλο του τρωκτικού. Όταν η γάτα τρώει το παράσιτο εν αγνοία της, αυτό ταξιδεύει στο έντερό της για να πολλαπλασιαστεί. Οι περισσότερες γάτες δεν αναπτύσσουν κλινική νόσο, αν και μερικές μπορεί να αναπτύξουν τοξοπλάσμωση.

Τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης περιλαμβάνουν:

Πυρετός
Απώλεια της όρεξης
Απώλεια βάρους
Λήθαργος
Πνευμονία
Φλεγμονώδη προβλήματα στα μάτια

Εκτός από αυτή την επικίνδυνη αλλά σπάνια περίπτωση, η γάτα σας μπορεί (πολύ πιο συχνά) να προσβληθεί από σκουλήκια.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ποντίκια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Οφέλη από την κατανάλωση ποντικιών από τις γάτες

Σε ένα τέλειο σενάριο, η γάτα σας έφαγε ένα ποντίκι που είναι 100% υγιές, χωρίς να υπάρχουν παράσιτα ή τοξικότητα που να αναφέρονται. Η γάτα σας θα ωφεληθεί σημαντικά σε αυτή την περίπτωση, αλλά το σενάριο δεν είναι αληθοφανές.

Ωστόσο, τα ποντίκια είναι φυσικό θήραμα για τις γάτες και άλλα μικρά πλάσματα, όπως τυφλοπόντικες, πουλιά, ακόμη και μικρά ερπετά. Η κατανάλωση άγριων θηραμάτων παρέχει στη γάτα σας τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών από όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των οργάνων και του μυϊκού ιστού.

Το σώμα της γάτας είναι κυριολεκτικά σχεδιασμένο να διασπά αυτά τα υλικά. Στην πραγματικότητα, οι γάτες παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητάς τους σε υγρασία από το θήραμα που τρώνε στη φύση. Έτσι, ευδοκιμούν με πρωτεΐνες, αμινοξέα, λιπαρά οξέα και ταυρίνη με κάθε τρόπο.

Οι κατοικίδιες γάτες το έχουν σημαντικά ευκολότερο από τα άγρια ξαδέλφια τους. Ορισμένες γάτες σκοτώνουν α