Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα ζυμαρικών; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα ζυμαρικών; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Είναι απολύτως λογικό για τους γονείς κατοικίδιων ζώων να θέλουν να μοιράζονται την ανθρώπινη τροφή τους με τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Τις περισσότερες φορές είναι απολύτως εντάξει να μοιράζεστε το φαγητό σας με τον αιλουροειδή φίλο σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεστε όλα τα τρόφιμα με τη γάτα σας.

Έτσι, αν κάθεστε σε ένα γεμάτο πιάτο με ζυμαρικά και σάλτσα ζυμαρικών, ή ακόμα και σε ένα τεράστιο μπολ με μακαρόνια και κεφτέδες, η γάτα σας πιθανότατα θα χαζεύει το πιάτο σας θέλοντας να φάει μια μπουκιά. Οπότε, θα της το δώσετε; Μπορεί η γάτα σας να φάει ζυμαρικά ή σάλτσα σπαγγέτι; Στην πραγματικότητα, αυτές οι σάλτσες δεν είναι τοξικές για τις γάτες. Ωστόσο, ορισμένα βότανα και μπαχαρικά στη σάλτσα μπορεί να μην συμφωνούν με τον αιλουροειδή σύντροφό σας.

Παρόλο που αυτό δεν απαντά στην ερώτηση με ένα οριστικό ναι ή όχι, το ιστολόγιό μας σχετικά με το αν οι γάτες μπορούν να φάνε σάλτσα ζυμαρικών θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είναι εντάξει να δώσετε στον αιλουροειδή φίλο σας μια μπουκιά ή όχι.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν μπύρα; Οδηγός ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να φάνε ζυμαρικά/σάλτσα σπαγγέτι;

Το ερώτημα που τίθεται είναι μπορούν οι γάτες να φάνε ζυμαρικά/σπαγγέτι σάλτσα; Η απάντηση είναι όχι, ανάλογα με τα συστατικά της σάλτσας. Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που βρίσκονται σε αυτές τις σάλτσες και είναι εντάξει να τα δίνετε στα αιλουροειδή και ορισμένα που δεν είναι. Αν δεν είστε σίγουροι για τα συστατικά της σάλτσας σας, τότε είναι καλύτερο να μην τη δώσετε καθόλου στον αιλουροειδή φίλο σας.

Είναι οι ντομάτες ασφαλείς για να ταΐσετε τη γάτα σας;

Τα ζυμαρικά περιέχουν ντομάτες και οι ντομάτες είναι αμφισβητήσιμες ως πηγή τροφής όταν πρόκειται να διατηρηθεί η γάτα σας υγιής και ευτυχισμένη. Οι ίδιες οι ντομάτες δεν πρόκειται να βλάψουν τη γάτα σας, αν και δεν έχουν καμία διατροφική αξία γι’ αυτήν.

Είναι οι μίσχοι και τα φύλλα που βρίσκονται στο ίδιο το φυτό της ντομάτας που μπορεί να είναι τοξικά για το αιλουροειδές σας. Μία από τις ουσίες στα φύλλα και τα στελέχη ονομάζεται σολανίνη, η οποία είναι εξαιρετικά τοξική για τις γάτες. Αν η γάτα σας πάρει στα χέρια της τα κοτσάνια και τα φύλλα, ή έστω και λίγο από αυτά πέσει στη σάλτσα, μπορεί να καταλήξει με δηλητηρίαση από το φυτό της ντομάτας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το φυτό ντομάτας στις γάτες;

Ενώ η γάτα σας δεν μπορεί να πάθει δηλητηρίαση από το φυτό ντομάτας τρώγοντας ντομάτες, μπορεί να πάθει από την κατανάλωση των μίσχων ή των φύλλων. Εάν καλλιεργείτε τις δικές σας ντομάτες ή κάποιες γλιστρούν στη σάλτσα ζυμαρικών σας, τότε το αιλουροειδές σας κινδυνεύει.

Ενώ η δηλητηρίαση από το φυτό ντομάτας δεν είναι συνήθως θανατηφόρα, θα κάνει τη γάτα σας δυστυχισμένη και άρρωστη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε όταν τρώτε σάλτσα ζυμαρικών ή αν καλλιεργείτε τις δικές σας ντομάτες για τη σάλτσα ζυμαρικών σας. Θα παραθέσουμε μερικά από αυτά τα συμπτώματα παρακάτω.

Αδυναμία
Έλλειψη όρεξης
Διάρροια
Λήθαργος
Καταθλιπτικό νευρικό σύστημα
Υπνηλία
Σύγχυση
Εμετός
Εμφάνιση υπερβολικού σάλιου
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτά ντομάτας που πρέπει να προσέξετε στη γάτα σας. Αν δείτε αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να πάτε τη γάτα σας αμέσως στον κτηνίατρο της περιοχής σας, για να είστε σίγουροι.

Εμετός γάτας

Οι περισσότερες σάλτσες ζυμαρικών περιέχουν κρεμμύδια, σκόρδο και άλλα είδη καρυκευμάτων και βοτάνων. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι και τα δύο τοξικά για τις γάτες, οπότε αν τα έχετε αυτά στη σάλτσα ζυμαρικών σας, τότε δεν χρειάζεται να τα ταΐσετε το αιλουροειδές σας. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το σκόρδο και τα κρεμμύδια, αλλά και τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμυδάκια και οτιδήποτε άλλο από αυτή την οικογένεια λαχανικών. Μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε σε δηλητηρίαση από βότανα ή καρυκεύματα σε γάτες θα παρατεθούν παρακάτω.

Απώλεια της όρεξης
Αδυναμία
Κόκκινα ή πορτοκαλί ούρα
Χλωμά ούλα
Λήθαργος
Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι τα ίδια με τη δηλητηρίαση από το φυτό ντομάτας, οπότε είναι μάλλον καλύτερο να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από οποιαδήποτε από αυτές τις τροφές για καλύτερα αποτελέσματα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα ζυμαρικών; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις
Μπορούν τα ζυμαρικά/η σάλτσα σπαγγέτι να είναι ασφαλή για τα αιλουροειδή;

Είναι πιθανό αυτές οι σάλτσες να είναι ασφαλείς για τις γάτες, εάν φτιάχνετε τη σάλτσα σας από το μηδέν και αποφεύγετε τα καρυκεύματα και τα βότανα που μπορεί να είναι τοξικά. Είναι σημαντικό να κρατάτε μακριά από τη γάτα σας και τα στελέχη και τα φύλλα των ντοματών σας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι φτιάχνουν τις σάλτσες τους με τον παραδοσιακό τρόπο και ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τα συστατικά που μπαίνουν στη σάλτσα του βάζου. Ακόμα κι αν ελέγξετε τον κατάλογο των συστατικών στο πίσω μέρος του βάζου με μια λεπτή οδοντωτή χτένα, πάλι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στελέχη ή φύλλα στη σάλτσα ή ακόμα και ότι δεν μπήκε σκόρδο ή κρεμμύδι; Εάν οποιοδήποτε μέρος του φυτού ντομάτας γλιστρήσει στη σάλτσα του βάζου, το κατοικίδιό σας κινδυνεύει.

Υπάρχουν σάλτσες ασφαλείς για τα αιλουροειδή;

Αν η γάτα σας έχει προτίμηση στις σάλτσες, μπορείτε να της δώσετε βιολογικές σάλτσες ή μια σάλτσα που δεν έχει βάση ντομάτας. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη σάλτσα από το μηδέν, αλλά και πάλι πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ίδιες τις ντομάτες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι στη γάτα σας θα αρέσουν ακόμη και οι σάλτσες που δεν περιέχουν σκόρδο, κρεμμύδια ή ντομάτες.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο αιλουροειδής φίλος σας δεν θα έχει αλλεργική αντίδραση στις σάλτσες που του δίνετε.

Τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας τρώει ζυμαρικά/σάλτσα σπαγγέτι;

Αν βάλετε το πιάτο σας στο τραπεζάκι του καφέ και η γάτα σας γλείψει λίγο από τη σάλτσα των ζυμαρικών, τότε μάλλον θα είναι μια χαρά. Ωστόσο, αν η γάτα σας φάει αρκετή ποσότητα από τη σάλτσα ζυμαρικών, είναι καλύτερο να αρχίσετε να αναζητάτε τα παραπάνω συμπτώματα. Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει αλλεργική αντίδραση ή ότι έχει πάθει δηλητηρίαση από το φυτό ντομάτας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ειδοποιήσετε τον κτηνίατρό σας και να κλείσετε αμέσως ραντεβού με τη γάτα σας για διάγνωση και θεραπεία.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα ζυμαρικών; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, οι σάλτσες ζυμαρικών/μακαρονιών δεν είναι ασφαλείς για να τις τρώει η γάτα σας, εκτός αν τις φτιάχνετε από το μηδέν. Ακόμα και τότε, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ντομάτες που βάζετε στη σάλτσα. Επίσης, δεν είναι μια τροφή που χρειάζεται η γάτα σας για να παραμείνει υγιής, δηλαδή δεν έχει καθόλου θρεπτική αξία για αυτήν.

Αυτές οι σάλτσες περιέχουν συνήθως αρκετό αλάτι και ζάχαρη, κάτι που επίσης δεν είναι καλό για τη γάτα σας. Έτσι, ως απάντηση στο ερώτημα αν οι γάτες μπορούν να φάνε σάλτσα ζυμαρικών, η απάντηση θα πρέπει να είναι όχι. Είναι προτιμότερο να είστε σίγουροι παρά να λυπάστε όταν π